Φρένο στο χρέος, αυτοματισμό κυρώσεων, σύνταξη στα 67 προτείνει η Γερμανία

Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2011 18:47
UPD:21:26

Το μεγαλύτερο δυνατό αυτοματισμό στην επιβολή των κυρώσεων για τους παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας, τη θέσπιση κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας στις εθνικές νομοθεσίες, αλλά και σύνταξη στα 67 προτείνει η Γερμανία, στο πλαίσιο του λεγόμενου «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας» που προωθεί, με στόχο την προστασία της Ευρωζώνης από μελλοντικές κρίσεις.

Ο Γερμανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε με τις δηλώσεις του αυτές τα όσα είχαν διαρρεύσει για το Σύμφωνο, μέσω δημοσιευμάτων. Μάλιστα, ανέφερε πως οι σχετικές συζητήσεις «είναι πολύ πιο εντατικές από όσο οι δημόσιες δηλώσεις αφήνουν να διαφανεί».

Πιο αναλυτικά, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ διευκρίνισε ότι επιδίωξη της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει «ο μεγαλύτερος δυνατός αυτοματισμός» για την επιβολή των κυρώσεων στις χώρες που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη να θεσπιστούν και στις εθνικές νομοθεσίες των άλλων χωρών-μελών της Ευρωζώνης κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας: «Θέλουμε να προωθηθεί η συζήτηση που γίνεται σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εάν θα θεσπιστεί και στο δικό τους σύνταγμα κάτι σαν το φρένο χρέους με το οποίο στη Γερμανία έχουμε κάνει καλή εμπειρία» σημείωσε.

Εξίσου σημαντική είναι για τον Βεστερβέλε και η διασφάλιση σταθερών και βιώσιμων συνταξιοδοτικών συστημάτων. «Περιμένω ότι αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και θα υλοποιηθεί», επισήμανε, παραπέμποντας στο όριο συνταξιοδότησης στη Γερμανία που είναι τα 67 χρόνια.

Την Τρίτη το γερμανικό περιοδικό Spiegel έγραφε πως η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί θα παρουσιάσουν το γενικό περίγραμμα του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας» στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Παρασκευή, μολονότι το ζήτημα δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα της συνόδου. Σύμφωνα πάντα με το περιοδικό, αφού ακολουθήσει "άτυπη και εμπιστευτική ανταλλαγή απόψεων των 27 ευρωπαίων ηγετών στη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος", Γαλλία και η Γερμανία θα επεξεργαστούν στη συνέχεια τις λεπτομέρειες του σχεδίου, το οποίο θα τεθεί στο εαρινό Συμβούλιο κορυφής της ΕΕ το Μάρτιο.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Βεστερβέλε χαιρέτισε την πορεία μεταρρυθμίσεων που έχει δρομολογήσει η Ελλάδα, αλλά δήλωσε ότι αρνείται να μετάσχει σε οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση περί επιμήκυνσης αποπληρωμής του χρέους και επαναγοράς ομολόγων.

«Το αναγνωρίσαμε επανειλημμένα και το κάνω και τώρα» σημείωσε ο κ. Βεστερβέλε κατά την ενημέρωση των ξένων ανταποκριτών στο Βερολίνο.

Αρνούμενος να δώσει συγκεκριμένη απάντηση τόσο για την επαναγορά ομολόγων όσο και την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου προς την Ελλάδα, ανέφερε πως «βρισκόμαστε σε φάση συνομιλιών εφ' όλης της ύλης» και εκτίμησε ότι η σχετική «εικοτολογία δεν βοηθά στη σταθεροποίηση».

Στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας (ΚΤΕ) οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, δόθηκε εκ νέου η διαβεβαίωση πως είναι εξασφαλισμένη η τέταρτη δόση του δανείου προς τη χώρα μας, ενώ διατυπώθηκε ακόμη μια φορά με ξεκάθαρο τρόπο ότι η Ελλάδα δεν συζητά αναδιάρθρωση του χρέους της.

Για το σχέδιο που θα παρουσιαστεί στους εκπροσώπους της τρόικας και αφορά το χρονικό διάστημα 2012-2014, αναφέρθηκε ότι αυτό θα ρίχνει το βάρος στην ανάπτυξη και δεν θα αφορά μισθούς και ΦΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις που γίνονται στην Ευρώπη αναφέρθηκε ότι στο τραπέζι έχουν πέσει πολλά θέματα, τα οποία όμως αποτελούν ιδέες. Τέλος αναφορικά με τους προβληματισμούς που διατυπώθηκαν από βουλευτές για το αν η κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους του 2012-14, εκφράζεται η πεποίθηση ότι θα επιτευχθούν, όπως έχουν επιτευχθεί και αυτοί που έχουν τεθεί ως τώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα