Υπέρ μιας «οριζόντιας, ομοιόμορφης και ελεγχόμενης συμπίεσης του εργασιακού κόστους», με ταυτόχρονη μείωση τιμών στην αγορά, τάχθηκε ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Δημήτρης Μπακατσέλος, ενώ προέβλεψε περισσότερα λουκέτα σε επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο του 2011.
Ο κ. Μπακατσέλος ζήτησε μεγαλύτερη ευκινησία και ταχύτητα στην υπογραφή ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, όταν πρόκειται για επιχειρήσεις, στις οποίες όντως υπάρχει διαπιστωμένα ανάγκη για κάτι τέτοιο και όπου η μείωση των μισθών θα μπορούσε να αποτρέψει λουκέτα και απολύσεις.
Όπως εκτίμησε εξάλλου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις καταστάσεις, οι εργαζόμενοι είναι πλέον έτοιμοι για μια λογική συμπίεση του εργασιακού κόστους.
Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ο κ. Μπακατσέλος επεσήμανε ότι αν και πολλές αποφάσεις λαμβάνονται «στο πόδι» και δεν υπάρχει επαρκής σύνδεση με την αγορά και τα επιμελητήρια, «έχουν ψηφιστεί νομοσχέδια, που πέρυσι δεν πιστεύαμε ότι θα μπορούσαν να ψηφιστούν» με θετικές, όπως είπε συνέπειες.
Το θέμα, πρόσθεσε, είναι πώς αυτά θα γίνουν πράξη, καθώς υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στην ψήφιση και την εφαρμογή. «Ανάπτυξη με λόγια δεν γίνεται, χρειάζονται συγκεκριμένες πράξεις», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ γνωστοποίησε ακόμη ότι το επιμελητήριο πρόκειται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να υπογράψει τριετή συμφωνία με το εργαστήριο Senseable Lab του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).
Στόχος της συμφωνίας είναι ερευνητές και σπουδαστές του MIT να επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη δύο-τρεις φορές ετησίως και να πραγματοποιούν μετρήσεις και έρευνες, προκειμένου να χαράξουν μια στρατηγική για ένα βασικό θέμα που αφορά την πόλη.
Σημείωσε επίσης ότι το Επιμελητήριο προτίθεται να επαναλάβει -πιθανότατα τον Μάιο- τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Καινοτομίας, σε συνεργασία με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.