G20: Συμφωνία για τους δείκτες μέτρησης παγκόσμιων ανισορροπιών

Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2011 17:34
UPD:19:21

Σε συμφωνία όσον αφορά σε έναν κατάλογο δεικτών για τη μέτρηση των παγκόσμιων ανισορροπιών κατέληξαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της G20, κάμπτοντας τις επί μακρόν επιφυλάξεις της Κίνας.

«Έχουμε μια συμφωνία, ο καθένας κατέβαλε την προσωπική του προσπάθεια για αυτό», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία του φόρουμ.

Οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν εύκολες, παραδέχθηκε η Γαλλίδα υπουργός Κριστίν Λαγκάρντ, αναγνωρίζοντας πως η ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων ήταν τεταμένη. «Οι συζητήσεις ήταν ειλικρινείς χωρίς περιστροφές και τελικά καρποφόρες. Εχουμε μια τελική συναίνεση», δήλωσε.

Η μάχη δόθηκε με την Κίνα, η οποία μέχρι τελευταία στιγμή απέρριπτε ορισμένους από τους οικονομικούς δείκτες για τη μέτρηση των παγκόσμιων ανισορροπιών που είχαν προταθεί.

Τελικά η γαλλική προεδρία υποχώρησε ως προς τις αντιρρήσεις της Κίνας, όσον αφορά στα συναλλαγματικά αποθέματα και τις πραγματικές συναλλαγματικές ισοτιμίες, που απορρίφθηκαν από την τελική λίστα δεικτών. Η κ. Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι το θέμα των συναλλαγματικών ισοτιμιών κάλυψε ένα πολύ μεγάλο μέρος των συζητήσεων.

Τις θέσεις της Κίνας, η οποία έχει συσσωρεύσει 2.700 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθέματα, υποστήριξαν η Ρωσία και η Βραζιλία.

Η τελική λίστα που έγινε αποδεκτή, περιλαμβάνει τους δείκτες για τις εσωτερικές ανισορροπίες μιας χώρας (δημόσιο έλλειμμα και χρέος, ιδιωτική αποταμίευση) και τους δείκτες εξωτερικών ανισορροπιών (ισοζύγιο λογαριασμών όπου θα λαμβάνονται υπ’ οψιν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, καθώς και η φορολογική και νομισματική πολιτική).

Η ικανοποίηση της γαλλικής προεδρίας για την εξασφάλιση μιας συναίνεσης κατά την πρώτη αυτή σύνοδο, έγκειται στο ότι θα μπορέσει να υλοποιήσει τις δράσεις που έχει προγραμματίσει. Συγκεκριμένα, θα μπορέσει να προχωρήσει, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σε συστάσεις για την οικονομική πολιτική των χωρών που παρουσιάζουν υπερβολικά πλεονάσματα ή υπερβολικά ελλείμματα.

Η σημερινή συναίνεση είναι ένα πρώτο θετικό βήμα για την επιτυχία της συνάντησης Κορυφής του G20 που θα γίνει στις Κάννες, πριν από το τέλος του έτους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα