Σουηδία: Aιολικά πάρκα θα τροφοδοτούν τα καταστήματα της ΙΚΕΑ

Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2011 23:41

Τα νέα έγιναν δεκτά με καυστικά σχόλια από χρήστες του Ίντερνετ: ο μεγαλύτερος όμιλος επίπλων στον κόσμο, η ΙΚΕΑ, θα έχει σύντομα το δικό του αιολικό πάρκο στην Ντάλαρνα της Σουηδίας.

«Μπορείς να φτιάξεις αιολικό πάρκο με κατσαβίδι και κλειδί;», διερωτάτο ένας χρήστης. «Θα τους στείλω ένα κουτί με βίδες διαφόρων μεγεθών», έλεγε ένας άλλος. «Το πιθανότερο είναι ότι κάποια θα τους φανεί χρήσιμη».

Κατά τ’ άλλα πάντως, η είδηση σχολιάστηκε θετικά, καθώς όταν υλοποιηθούν τα σχέδια του ομίλου, θα παράγεται τόση ενέργεια ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ενεργειακές ανάγκες 17 καταστημάτων του στη Σουηδία.

«Ένα αιολικό πάρκο στη Σουηδία θα αποτελέσει για εμάς μια μακροπρόθεσμη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η ΙΚΕΑ. «Μας δίνει επίσης τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε το οικονομικό όφελος που θα έχουμε από το δικό μας αιολικό πάρκο χαμηλώνοντας τις τιμές μας, κάτι που θα ωφελήσει και τους πελάτες μας».

Ο σουηδικός γίγαντας ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε συμφωνία με τον όμιλο Ο2, με έδρα τη Στοκχόλμη, ο οποίος θα επιβλέψει την κατασκευή και τη συντήρηση του αιολικού πάρκου. Θα περιλαμβάνει 9 ανεμογεννήτριες και η κατασκευή του, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2012. Οι όροι της συμφωνίας δεν κοινοποιήθηκαν, όμως εκπρόσωπος της ΙΚΕΑ δήλωσε στο Bloomberg ότι το έργο θα στοιχίσει «αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια κορώνες».

Ο όμιλος έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα με στόχο τη μετάβαση στις ΑΠΕ. Για την ακρίβεια, το αιολικό παρκο στην Ντάλαρνα δεν θα είναι το πρώτο για την ΙΚΕΑ, η οποία ήδη διαθέτει 52 ανεμογεννήτριες σε 9 πάρκα -στη Γερμανία και στη Γαλλία- που η συνολική ισχύς τους μπορεί, κατά την ίδια, να καλύψει το 10% των ενεργειακών της αναγκών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα