Στα ύψη το αργό πετρέλαιο

Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011 06:34

Στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο ετών αναρριχήθηκε το πετρέλαιο καθώς εντάθηκε η βία στη Λιβύη, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι οι προμήθειες του καυσίμου θα επηρεαστούν με την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Στη Νέα Υόρκη τα συμβόλαια του αργού για παράδοση Απριλίου σημείωσαν άνοδο έως 9,8% από το κλείσιμο στις 18 Φεβρουαρίου, ενώ στο Λονδίνο το μπρεντ άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2008, καθώς στρατιώτες λιποτάκτησαν και διπλωμάτες παραιτήθηκαν διαμαρτυρόμενοι για το καθεστώς του Λιβύου προέδρου Μουαμάρ Καντάφι. Η χώρα, κάτοχος των μεγαλύτερων αποθεμάτων αργού στην αφρικανική ήπειρο, άντλησε τον Ιανουάριο 1,6 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, ποσότητας ίσης με το περίπου 8% της κατανάλωσης του καυσίμου στις ΗΠΑ.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Απριλίου αναρριχήθηκε στα 98,48 δολ. το βαρέλι και διαπραγματεύθηκε στα 96,50 δολ. κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) στις 11:37 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Στις 18 Φεβρουαρίου έκλεισε στα 89,71 δολ. το βαρέλι. Χθες στις ΗΠΑ κλειστό ήταν το floor των συναλλαγών λόγω του εορτασμού της Ημέρας του Προέδρου και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα υπολογιστούν σήμερα.

Τα συμβόλαια του Μαρτίου που λήγουν σήμερα, σημείωσαν άνοδο έως 8,29 δολ. φθάνοντας στα 94,49 δολ. το βαρέλι.

Στο ICE Futures Europe του Λονδίνου το μπρεντ για παράδοση Απριλίου σημείωσε άνοδο έως 2,44 δολ., ποσοστό 2,3%, φθάνοντας στα 108,18 δολ. το βαρέλι. Χθες, σημείωσε άνοδο 3,22 δολ., ποσοστό 3,1% φθάνοντας στα 105,74 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 22 Σεπτεμβρίου του 2008.

Ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 2% ενώ ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε από την περασμένη εβδομάδα απώλειες 1,1%, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να ανησυχούν ότι η αύξηση των τιμών των καυσίμων θα βλάψει την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης αργού στον κόσμο.

Η Λιβύη είναι η όγδοη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ. Ο Καντάφι είπε ότι δεν έφυγε από τη χώρα μετά τις επιθέσεις των δυνάμεων ασφαλείας κατά των διαδηλωτών και το αιματοκύλισμα στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης. Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με την International Federation for Human Rights.

Ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι απείλησε νωρίτερα με «ποταμούς αίματος» εκτός και εάν λήξει η εξέγερση.

Οι αντικυβερνητικές εξεγέρσεις που ξεκίνησαν στη Τυνησία, επεκτάθηκαν στην Αίγυπτο, την Υεμένη, την Αλγερία, το Ιράν, το Τζιμπουτί, το Μπαχρέϊν και το Μαρόκο. Οι χώρες στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή παράγουν το 36% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και κατείχαν το 2009 το 61% των αποδεδειγμένων αποθεμάτων του καυσίμου, σύμφωνα με την BP Plc, που εκδίδει κάθε Ιούνιο το Statistical Review of World Energy.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα