Ισχυροποίηση δολαρίου και γιέν

Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011 07:00

Ανοδικά έναντι των κυριότερων νομισμάτων κινήθηκαν δολάριο και γιέν εν μέσω εικασιών ότι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική θα επιδεινωθούν, τονώνοντας τη ζήτηση για τα νομίσματα ως καταφύγιο.

Ανοδικά έναντι των κυριότερων νομισμάτων κινήθηκαν δολάριο και γιέν εν μέσω εικασιών ότι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική θα επιδεινωθούν, τονώνοντας τη ζήτηση για τα νομίσματα ως καταφύγιο.

Το ελβετικό φράγκο αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων έναντι του ευρώ μετά την επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας της Λιβύης κατά διαδηλωτών και την έντονη φημολογία ότι ο έλεγχος της Βεγγάζης, της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της χώρας, πέρασε στα χέρια των τελευταίων. Τις μεγαλύτερες απώλειες σε τρεις μήνες έναντι του γιέν σημείωσε το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την πόλη Κράϊστσερτς. Πτωτικά κινήθηκε το ουόν της Νότιας Κορέας φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον της μιας εβδομάδας εν μέσω ανησυχιών ότι οι τιμές των καυσίμων θα επηρεάσουν αρνητικά την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,6% φθάνοντας στο 1,3590 ανά ευρώ στις 11:57 π.μ. στο Τόκιο από 1,3678 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη. Η ημερήσια άνοδος ήταν η μεγαλύτερη από τις 10 Φεβρουαρίου. Το γιέν ισχυροποιήθηκε 0,6% φθάνοντας τα 113,09 ανά ευρώ από 113,73. Το ιαπωνικό νόμισμα σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 83,20 ανά δολάριο από 83,14, μετά την αναρρίχησή του στα 82,84, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 10 Φεβρουαρίου.

Το ελβετικό φράγκο ισχυροποιήθηκε στο 1,2899 ανά ευρώ, από 1,2951, μετά την ανατίμησή του στο 1,2893, και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 4 Φεβρουαρίου. Το νοτιοκορεατικό ουόν οδήγησε τα ασιατικά νομίσματα χαμηλότερα καθώς ο δείκτης MSCI Asia Pacific των μετοχών της περιφέρειας σημείωσε απώλειες 1,9%.

Συνήθως το γιέν κινείται ανοδικά σε περιόδους πολιτικής και οικονομικής κρίσης καθώς το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας δείχνει ότι η χώρα δεν χρειάζεται να βασιστεί σε ξένους δανειστές. Το δολάριο ευνοείται ως κύριο νόμισμα συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας υποχώρησε έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ για πρώτη φορά σε πέντε ημέρες. Ο σεισμός στο Κράϊστσερτς ήταν ο μεγαλύτερος από τον Σεπτέμβριο, όταν η νότια πόλη επλήγη από τη χειρότερη σεισμική δόνηση σε 80 χρόνια.

Το νόμισμα τη Νέας Ζηλανδίας υποχώρησε 1,6% φθάνοντας στα 75,18 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ από 76,38 σεντς χθες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 20 Ιανουαρίου. Το νόμισμα υποχώρησε 1,5% φθάνοντας στα 62,56 γιέν από 63,51 γιέν, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 23 Νοεμβρίου.

Πτωτικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το ουόν της Νότιας Κορέας καθώς το πετρέλαιο αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο ετών, μετά την κλιμάκωση της βίας στη Λιβύη.

Το ουόν υποχώρησε 0,8% φθάνοντας στα 1.126,80 ανά δολάριο ΗΠΑ, αφού νωρίτερα άγγιξε τα 1.128,55, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 11 Φεβρουαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα