«Ενεση» ΕΤΕπ στη δράση για το κλίμα

Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011 15:21

Αυξημένες κατά 19 δισ. ευρώ ήταν το 2010 οι χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για έργα που συμβάλλουν στη δράση για το κλίμα. Το πόσο των ενισχύσεων αυτών αντιπροσωπεύει το 30% των συνολικών χορηγήσεών της ΕΤΕπ στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικότερα, το 2010 η ΕΤΕπ χορήγησε συνολικά χρηματοδοτήσεις ύψους 72 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα 63 δισ. ευρώ εντός ΕΕ και 9 δισ. ευρώ εκτός ΕΕ, με τις οποίες στήριξε περίπου 460 έργα μεγάλης κλίμακας. Οι χορηγήσεις της ΕΤΕπ επανέρχονται σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα, καθώς η Τράπεζα προσαρμόζει τη δραστηριότητά της στο οικονομικό περιβάλλον.

Οι χορηγήσεις για έργα που συμβάλλουν στη δράση για το κλίμα εστιάζονται στους τομείς της ενέργειας (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή απόδοση) και των αειφόρων μεταφορών.

Ειδικότερα, το περασμένο έτος η Τράπεζα χορήγησε περισσότερα από 6 δισ. ευρώ για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και περισσότερα από 2 δισ. ευρώ για έργα ενεργειακής απόδοσης. Σημαντικοί παράγοντες προώθησης των επενδύσεων στον τομέα αυτόν αποδείχθηκαν τα εθνικά σχέδια δράσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ η Τράπεζα προσέφερε την υποστήριξή της και σε αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η αιολική ενέργεια, η ηλιακή ενέργεια και η ενέργεια από βιομάζα.

Παράλληλα, η ΕΤΕπ χορήγησε 2 δισ. ευρώ σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χρηματοδότηση της δράσης για το κλίμα το 2010. Κατά την επόμενη τριετία η Τράπεζα αναμένεται να εντείνει σημαντικά την υποστήριξή της σε βιώσιμα ενεργειακά έργα στις χώρες αυτές, χάρη στη συμφωνηθείσα αύξηση των κεφαλαίων του «Μηχανισμού για την Ενεργειακή Αειφορία» κατά 1,5 δισ. ευρώ, κατόπιν της οποίας οι πόροι του ανέρχονται συνολικά σε 4,5 δισ. ευρώ.

Με την αύξηση αυτή, σε συνδυασμό με την προτεινόμενη χρηματοδοτική εντολή ύψους 2 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η ΕΤΕπ είναι σε θέση να βοηθήσει σημαντικά την ΕΕ να επιτύχει και εκτός Ευρώπης τους στόχους της όσον αφορά τη δράση για το κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα