Συναντήσεις ΥΠΟΙΚ με εκπροσώπους κομμάτων

Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2011 12:21
UPD:20:14

Σε εξέλιξη είναι οι συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών με εκπροσώπους των κομμάτων στο πλαίσιο του διαλόγου για την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015.

Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών με εκπροσώπους των κομμάτων στο πλαίσιο του διαλόγου για την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015.

Στο διάλογο προσήλθαν αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς, εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Συμμαχίας και του ΛΑΟΣ.

Στην πρόσκληση του υπουργού Οικονομικών δεν συμμετέχουν ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση με τον υπουργό, οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Αριστεράςδήλωσαν αντίθετοι στις πολιτικές της κυβέρνησης και υπογράμμισαν πως απαιτείται η ενιαία προσπάθεια Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η χώρα μας πρέπει να αξιώσει την επιμήκυνση του χρέους, τη μείωση των επιτοκίων αποπληρωμής και την έκδοση ευρωομολόγου.

Δ. Χατζησωκράτης: Υπάρχει και άλλος δρόμος για διέξοδο από την κρίση

Δ. Χατζησωκράτης: Υπάρχει και άλλος δρόμος για διέξοδο από την κρίση

«Υπάρχει άλλος δρόμος, με δίκαιη κατανομή βαρών και ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης», υποστήριξε ο κ. Δημ. Χατζησωκράτης, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο οποίος δήλωσε αντίθετος και στη συνταγματική κατοχύρωση των δημοσιονομικών περιορισμών, την οποία ζητεί η Γερμανία.

Ακολούθησε η συνάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου με εκπροσώπους της Δημοκρατικής Συμμαχίας, στο πλαίσιο της οποίας τα στελέχη του κινήματος ζήτησαν από τον υπουργό, ταχύτερη μείωση των επιτοκίων, βαθύτερες διαρθρωτικές αλλαγές και δικαιότερη κατανομή βαρών.

Θ. Σκυλακάκης: Να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις χωρίς καθυστερήσεις

Θ. Σκυλακάκης: Να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις χωρίς καθυστερήσεις

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Θόδωρος Σκυλακάκης, υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσει η χώρα στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, χωρίς ακραίους λαϊκισμούς και συντεχνιακές αντιρρήσεις. «Η Ευρώπη θα πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί», πρόσθεσε.

Παρόντες στη συνάντηση, ήταν, εκ μέρους της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» και οι κ.κ. Τρύφωνας Κολλίντζας, Αλέξανδρος Τσιατσιάμης και Γιάννης Οικονόμου.

Η προσέλευση και συμμετοχή του ΛΑΟΣ στο διάλογο για την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015, δεν σημαίνει και συμφωνία με όλες τις κινήσεις της κυβέρνησης, ανέφεραν οι εκπρόσωποι του συγκεκριμένου κόμματος, μετά τη συνάντησή τους το απόγευμα με τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ, Νίκη Τζαβέλα «εμείς προσήλθαμε για έναν δημόσιο και συντεταγμένο διάλογο με το υπουργείο Οικονομικών για τη δημοσιονομική πολιτική, χωρίς αυτό να σημαίνει, όμως, ότι συμφωνούμε με αυτά που κάνει η κυβέρνηση ή θα συμφωνήσουμε με όλα όσα θα γίνουν. Οι περιστάσεις επιβάλλουν τη συμμετοχή όλων των κομμάτων στη συζήτηση, για να καταθέσουν όποιες προτάσεις έχουν, ανεξάρτητα εάν είναι αντίθετες με αυτές της κυβέρνησης».

Γ.Γ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - Γ.Γ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Briefing Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή

Briefing Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή

Γ. Πεταλωτής: Υπάρχει πάντα περιθώριο για συνεννοήση

«Με αυτήν την κίνηση ο κ. Παπακωνσταντίνου υλοποιεί την κυβερνητική και πρωθυπουργική θέση να υπάρχει μια εθνική συνεννόηση, ειδικότερα σε ό,τι αφορά έναν μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο που υπερβαίνει μια κυβερνητική θητεία που διανύουμε», παρατήρησε με αφορμή τις σημερινές συναντήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Είχαμε και έχουμε υποχρέωση να βλέπουμε πώς μπορεί να σταθεί η χώρα μας πέρα από ένα και δύο χρόνια, όπως γινόταν μέχρι σήμερα», είπε ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι «αυτή την υποχρέωση κάποιοι την αντιλαμβάνονται και προσέρχονται στην εθνική συνεννόηση και άλλοι όχι».

Επιπλέον, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι περιφρονεί τη βούληση της κυβέρνησης για εθνική συνεννόηση έως το 2015.

Ερωτηθείς εάν θα επιχειρηθεί νέος κύκλος συνεννόησης σχετικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι η πρόσκληση για συναίνεση ήταν και είναι πάντα διαρκής και πρόσθεσε ότι «είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε συνεννόηση υπάρχει».

Παράλληλα τόνισε ότι «ανεξάρτητα από τις προσεγγίσεις που κάνει το κάθε κόμμα, σε μια βάση μίνιμουμ συγκεκριμένων αξόνων που σχετίζονται με τη σωτηρία της χώρας, υπάρχει πάντα περιθώριο να συνεννοούμαστε».

Α. Τσίπρας: Δημοψήφισμα για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας

Α. Τσίπρας: Δημοψήφισμα για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας

Διαπραγματευτική αδυναμία χρεώνει στον Πρωθυπουργό ο Αλ. Τσίπρας

Πυρά κατά του Πρωθυπουργού με αφορμή τον ισχυρισμό του ότι πολιτική που ακολουθείται με το Μνημόνιο είναι πατριωτική γιατί αποβλέπει στη σωτηρία της χώρας, εξαπέλυσε εν τω μεταξύ σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας κατηγορώντας μάλιστα τον κ. Παπανδρέου και την κυβέρνηση ότι «έχουν εξευτελίσει την έννοια της διαπραγμάτευσης».

Σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την πραγματοποίηση διεθνούς συνεδρίου για την οικονομία που οργανώνει ο ΣΥΝ στις 10-12 Μαρτίου, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «διαπραγματευτική αδυναμία» από την πλευρά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «πραγματικά πατριωτική στάση είναι να έχει κάποιος τα κότσια να διαπραγματευθεί».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις ΕΕ -Ιρλανδίας για τη μείωση του επιτοκίου στα δάνεια που έχει πάρει το Δουβλίνο και την θετική στάση των Βρυξελλών, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, αναφερόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι σήμερα είναι φανερό, ότι αυτόςπου επέλεξε την άρση της εθνικής κυριαρχίας και το ΔΝΤ, δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεται σ' ένα σχέδιο στον πυρήνα του οποίου είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές, προς όφελος του κεφαλαίου.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την απαισιοδοξία του για τις εξελίξεις, ενόψει των τελικών αποφάσεων της ΕΕ και προέβλεψε ότι το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας θα βυθίσει την Ευρώπη ακόμη πιο βαθειά στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Ζήτησε επίσης τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη νέα ευρωπαϊκή συνθήκη που θα υιοθετηθεί στην Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να επιβάλει στον λαό τέτοιου είδους αποφάσεις.

Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από ριζική αναδιάρθρωση χρέους και όχι αυτή που παρασκηνιακά προωθείται, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, ενώ τάχθηκε υπέρ των εκλογών, διευκρινίζοντας ότι το μείζον δεν είναι η εκλογική αναμέτρηση, αλλά το αποτέλεσμα που θα προκύψει από αυτές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα