Νέα απειλή υποβάθμισης από Standard & Poor's

Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2011 09:29
UPD:10:58

Σύμφωνα με την Standard & Poor's, βασικός κίνδυνος για την πιστοληπτική αξιολόγηση των δύο χωρών είναι η έκβαση των συζητήσεων γύρω από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση διατηρεί η Standard & Poor's τις αξιολογήσεις της για την Ελλάδα και την Πορτογαλία, εξαιτίας των ανησυχιών για την επίδραση που θα έχει το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης στους κατόχους χρέους των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την S&P, βασικός κίνδυνος για την πιστοληπτική αξιολόγηση των δύο χωρών είναι η έκβαση των συζητήσεων γύρω από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Διευκρινίζει, πάντως, ότι ενδεχόμενη υποβάθμιση δεν θα είναι μεγαλύτερη των δύο βαθμίδων.

Όπως εξηγεί, η πιστοληπτική ικανότητα Ελλάδας και Πορτογαλίας πιθανόν να υποβαθμιστεί εάν ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης οδηγήσει τους δανειολήπτες σε αναδιάρθρωση του χρέους τους και ενδεχομένως επιβαρύνει τους ομολογιούχους.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα, καθώς πιστεύουμε ότι η τρέχουσα δυναμική της αγοράς δείχνει ότι η χώρα πιθανόν να είναι υποψήφια για χρηματοδότηση από το ESM», σημειώνει ο ξένος οίκος.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση για το ελληνικό χρέος διατηρείται στο «BB+», σε αρνητικό creditwatch.

Η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Πορτογαλίας διατηρείται στο «Α-» και η βραχυπρόθεσμη στο «Α2». Η S&P επικαλείται «τη μεγάλη ανάγκη εξωτερικής χρηματοδότησης» της Πορτογαλίας και «τους περιορισμένους πόρους χρηματοδότησης».

Οι χαράσσοντες την πολιτική και στις δύο χώρες προχώρησαν σε μειώσεις μισθών και αύξηση της φορολογίας, προκειμένου να πείσουν τους επενδυτές ότι μπορούν να περιορίσουν τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό τους, τονίζει ο οίκος.

Ειδικά όσον αφορά την Πορτογαλία αναφέρεται ότι, αν και η κυβέρνηση έχει σημειώσει πρόοδο στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων τους τελευταίους μήνες, η χώρα ενδεχομένως να αναγκαστεί να προσφύγει στον μηχανισμό διάσωσης ΕΕ/ΔΝΤ.

Ο οίκος τονίζει ότι παρακολουθεί με προσοχή την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή των δημοσιονομικών της μεταρρυθμίσεων. Υπενθυμίζεται ότι έθεσε τη χώρα στην κατηγορία creditwatch στις 2 Δεκεμβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα