Ψυχραιμία παρά την αναβολή

Δεν μείωσε τα επιτόκια η Fed
Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2002 00:01
UPD:06:27

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΙ επενδυτές αντέδρασαν με ψυχραιμία στην απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στις ΗΠΑ, μια απόφαση που για τους περισσότερους ήταν αναμενόμενη. Ορισμένοι παράγοντες της Wall Street ευελπιστούσαν ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα προχωρούσε στην άσκηση χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής, με στόχο να βοηθήσει την οικονομία της χώρας να ξεφύγει από τον κίνδυνο να περιέλθει και πάλι σε φάση ύφεσης.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Fed, οι μετοχές στην αγορά της Wall Street δέχθηκαν πιέσεις, με τους δείκτες Dow Jones και Nasdaq να καταγράφουν οριακές απώλειες. «Μια ήπια αρνητική αντίδραση ήταν αναμενόμενη, δεν νομίζω όμως ότι θα επικρατήσει κλίμα πανικού στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης», επισήμανε ο Πίτερ Καρντίλο της Global Partners Securities. Εξάλλου, η θετική πρόβλεψη του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, (στο πλαίσιο του οικονομικού φόρουμ) για ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, αναπτέρωσε τις ελπίδες των συναλλασσομένων. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) απώλεσε συνολικά 206,50 μονάδες, ποσοστό 2,38%, κλείνοντας στις 8.482,39 μονάδες. Με πτώση 37,56 μονάδων, ποσοστό 2,87% έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.269,28 μονάδες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ανοδική πορεία κατέγραψαν οι περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, στον απόηχο των ευνοϊκών στοιχείων που ανακοινώθηκαν χθες για τις πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ. Πιο αναλυτικά, οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν σε ποσοστό 1,2% τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι Αμερικανοί πολίτες έσπευσαν να επωφεληθούν, για ακόμη μια φορά, από τις σχεδόν μηδενικές ευκαιρίες χρηματοδότησης που επικρατούν στην αγορά. Το σύνολο των πωλήσεων λιανικής στις ΗΠΑ ανήλθε τον προηγούμενο μήνα σε 304,28 δισ. δολάρια, με τις πωλήσεις αυτοκινήτων να αυξάνονται κατά 4,2%.

Η μετοχή της σουηδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Ericsson κατέγραψε σημαντικά κέρδη, αφότου ξεπεράσθηκαν οι ανησυχίες περί προβλημάτων ρευστότητας. Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές του κλάδου αυτοκινήτων, στον απόηχο των θετικών στοιχείων για τις αμερικανικές πωλήσεις λιανικής. «Τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη στάθμιση της ευρύτερης διάθεσης του Αμερικανού καταναλωτή.

Εάν πράγματι βασανίζεται από φόβους για απώλειες θέσεων εργασίας και την προοπτική να περιέλθει και πάλι η οικονομία των ΗΠΑ σε φάση ύφεσης, τότε δεν θα πήγαινε να αγοράσει αυτοκίνητο», εκτιμά σε δηλώσεις του ο Μάθιου Γούικενς, στρατηγικός αναλυτής της ΑΒΝ Amro. Ο κ. Γουίκενς συμπληρώνει ότι το πραγματικό ερώτημα που ανακύπτει είναι από πού προέρχονται τα κεφάλαια που ώθησαν προς τα πάνω τις πωλήσεις αυτοκινήτων.

Στη διάρκεια των απογευματινών συναλλαγών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop 300 σημείωνε οριακή άνοδο, ενώ ανάλογη πορεία κατέγραφε και ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Euro Stoxx 50. Από τις αρχές του έτους, ο DJ Euro Stoxx 50 έχει χάσει περίπου το 28% της αξίας του. Θετική εικόνα όμως παρουσίαζαν και τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC κατέγραφε κέρδη της τάξης του 0,77%, την ίδια στιγμή που ο δείκτης FTSE του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου ήταν ενισχυμένος σε ποσοστό 1,2%.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα