Αμετάβλητα άφησε η Fed τα επιτόκια του δολαρίου

Τρίτη, 13 Αυγούστου 2002 21:17

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια του δολαρίου o Αλαν Γκρίνσπαν, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Fed.

Τα επιτόκια του δολαρίου, στο 1,75%, είναι τα χαμηλότερα των τελευταίων 41 ετών. Ο κ. Γκρίνσπαν δεν υπέκυψε τελικώς στις πιέσεις των χρηματιστηριακών αγορών, οι οποίες έλπιζαν σε μία νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της υποχώρησης των χρηματιστηρίων για την πραγματική οικονομία.

Η Fed έθεσε τις βάσεις για μία μελλοντική υποχώρηση των επιτοκίων στις επόμενες συνεδριάσεις της, δηλώνοντας ότι ο κίνδυνος της οικονομικής επιβράδυνσης είναι πλέον ισχυρότερος από την απειλή του πληθωρισμού.

Τον περασμένο Μάρτιο ο Fed είχε εκτιμήσει ότι οι κίνδυνοι από τον πληθωρισμό και την επιβράδυνση είναι ισόρροποι, ενώ μέχρι τότε -και επί 14 συναπτούς μήνες, από τον Δεκέμβριο του 2000- υποστήριζε ότι η αμερικανική οικονομία απειλείται περισσότερο από την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

Οι αναλυτές της Salomon Smith Barney εκτιμούν σε σημερινό τους σημείωμα ότι οι συνθήκες πλέον συνηγορούν υπέρ μίας πτώσης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης μέσα στους επόμενους δύο μήνες, πιθανώς δε και εκτός των επίσημων συνεδριάσεων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Η Morgan Stanley και ο επικεφαλής αναλυτής της Ρίτσαρντ Μπέρνερ ήταν από τους λίγους αναλυτές που εκτιμούσαν ότι η Fed θα μειώσει σήμερα τα επιτόκια του δολαρίου, και μάλιστα κατά 50 μονάδες βάσης. Στην αντίπερα όχθη, η Credit Suisse First Boston θεωρεί ότι ο κίνδυνος μίας νέας υποχώρησης στην ύφεση (double dip), και άρα η άμεση ανάγκη μείωσης των επιτοκίων του δολαρίου, μπορεί να αποφευχθεί παρά την υποχώρηση της κατανάλωσης εφόσον η αγορά ακινήτων παραμένει ισχυρή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα