Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2002 07:02
UPD:07:08

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται σήμερα οι ασιατικές μετοχές μετά την επισήμανση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Federal Reserve Bank, ότι η ανάκαμψη στον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο των χωρών της Ασίας, θα αργήσει. Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Honda Motor Co. και της Samsung Electonics Co. σημείωναν απώλειες.

Ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο έχανε ποσοστό 0,2%, φθάνοντας στις 9.674,43 μονάδες στις 11 π.μ., τοπική ώρα. Απώλειες 0,2% σημείωνε και ο Topix, φθάνοντας στις 953,41 μονάδες, με τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών να εμφανίζουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Στη Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi έχανε ποσοστό 1%, στη Σιγκαπούρη ο Straits Times 1,2% και στο Χογκ Κογκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρούσε κατά 1,48%, φθάνοντας στις 9.951,03 μονάδες, 45 λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης.

«Με την οικονομία των ΗΠΑ να δείχνει σημάδια αδυναμίας, μια προοπτική ανάπτυξης των εξαγωγών της Ασίας, δείχνει να καταρρέει», ανέφερε ο Sadaharu Nagumo, ο οποίος διαχειρίζεται 59 εκατ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με την Japan Investment Trust Management Co. «Είναι δύσκολο να επενδύσεις σε εξαγωγικές εταιρείες», συμπλήρωσε ο Nagumo, ο οποίος απέσυρε κεφάλαια από κλασσικά εξαγωγικές εταιρείες για να τα επενδύσει σε τοπικές της Ιαπωνίας, όπως στην Nissen Co.

Στις άλλες αγορές, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έχανε ποσοστό 0,6%, ενώ ο TWSE στην Ταϊβάν κέρδιζε ποσοστό 0,6%, καθώς η μετοχή της China Steel Corp. κινήθηκε ανοδικά στο πλαίσιο της αύξησης των τιμών που πρόκειται να κάνει το τέταρτο τρίμηνο.

Απώλειες σημείωναν και οι δείκτες στα Χρηματιστήρια της Ν. Ζηλανδίας, της Μαλαισίας, ενώ ανοδικά κινείτο στις Φιλιππίνες.

Η απόφαση της Fed

Οι ιαπωνικές εταιρείες, των οποίων οι πωλήσεις εξαρτώνται από τη ζήτηση στην αγορά των ΗΠΑ, οδήγησαν την πτώση στο Χρηματιστήριο του Τόκυο για τον Nikkei και τον Topix.

Η μετοχή της Honda έχανε ποσοστό 2,8% φθάνοντας στα 4.880 γιέν. Η υπ'αριθμόν δύο αυτοκινητοβιομηχανία, πραγματοποιεί περίπου το 90% των κερδών της από τη δραστηριότητά της στη Βόρειο Αμερική.

Απώλειες 0,8% εμφάνιζε η μετοχή της Sony Corp., φθάνοντας στα 5.030 γιέν. Η εταιρεία παραγωγής του Playstation 2 και των κομπιούτερ Vaio, πραγματοποιεί το 1/3 των συνολικών της πωλήσεων στην αγορά των ΗΠΑ.

Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ, αφορούσαν στο ήμισυ της οικονομικής ανάπτυξης της Ιαπωνίας το πρώτο τρίμηνο. Τη στιγμή που η Federal Reserve διατήρησε το επιτόκιο δανεισμού στα χαμηλότερα επίπεδα 41 ετών, στο 1,75%, κατέδειξε ότι η ανάπτυξη στην αγορά των ΗΠΑ, κλονίζεται.

Επεσήμανε επίσης, ότι το ρίσκο μιας οικονομικής ύφεσης, βαραίνει περισσότερο από την απειλή του πληθωρισμού.

Η οικονομική ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο στις ΗΠΑ ήταν 1,1% και χαμηλότερη κατά 5% από τους τρεις πρώτους μήνες του έτους. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε δραματικά τον Ιούλιο και οι νέες θέσεις εργασίας ήταν πολύ λιγότερες με τις αντίστοιχες του Ιουνίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα