Γ. Παπανδρέου: Χρειάζονται ισχυρές ευρωπαϊκές αποφάσεις

Δεν υπάρχει αμφιβολία για τη φερεγγυότητα της Ελλάδας, λέει ο Γιούνκερ
Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011 12:08
UPD:19:13

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα κάνει από την πλευρά της αυτό που της αναλογεί προκειμένου να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της.

Κάλεσμα προς τους ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν ισχυρές αποφάσεις προκειμένου να καθησυχάσουν τις χρηματοοικονομικές αγορές απηύθυνε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο των αποφάσεων που πρόκειται να πάρουμε σήμερα, πρώτα απ' όλα, για την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη και, δεύτερον, φυσικά, για τη Βόρεια Αφρική», δήλωσε ο Πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους.

«Και στα δύο μέτωπα, η Ελλάδα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια. Όσον αφορά την οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη, είμαστε σε καλό δρόμο με το πρόγραμμά μας. Εμείς, έχουμε αναλάβει την ευθύνη, με επίπονες θυσίες, να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη, αλλά τώρα χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές αποφάσεις, ισχυρές ευρωπαϊκές αποφάσεις, για να ηρεμήσουμε τις αγορές», υπογράμμισε.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο Γ. Παπανδρέου στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο Γ. Παπανδρέου στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Βόρεια Αφρική, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα υπήρξε πολύ δραστήρια στις ανθρωπιστικές προσπάθειες να εκκενωθούν και να μεταφερθούν πολλοί ξένοι υπήκοοι, δεκάδες χιλιάδες για την ακρίβεια, από τη Λιβύη, στις πατρίδες τους.

«Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, αλλά είναι πολύ σημαντικό ότι, σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει αποφάσεις, ιστορικές αποφάσεις θα έλεγα, τόσο για τα χρηματοοικονομικά θέματα, τα ζητήματα της Ευρωζώνης, όσο βέβαια και για τη Βόρεια Αφρική και τη Λιβύη», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφισβητείται η φερεγγυότητα της Ελλάδας.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

«Δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλλω για την ικανότητα της Ελλάδας να συνεχίσει να πληρώνει», δήλωσε ο Γιούνκερ σε δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Η χώρα έχει εξασφαλισμένη οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημείωσε.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχουν σήμερα οι ηγέτες της ΕΕ και της ευρωζώνης θα βρεθούν οι εξελίξεις στη Λιβύη και τα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής, αντίστοιχα.

Η σύνοδος κορυφής των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, με θέμα τη Λιβύη, αναμένεται να ξεκινήσει στις 12.30 ώρα Ελλάδας. Τα κράτη-μέλη καλούνται να συμφωνήσουν σε μια κοινή στάση για την αντιμετώπιση της κρίσης, με τη Βρετανία και τη Γαλλία να εμφανίζονται υπέρ της δυναμικής παρέμβασης - με στρατιωτικά μέσα και υπέρ της αναγνώρισης του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, δηλαδή των αντιπολιτευόμενων τον Καντάφι δυνάμεων.

Από την άλλη πλευρά, χώρες της ΕΕ, με επικεφαλής τη Γερμανία, εμφανίζονται επιφυλακτικές έναντι των γαλλοβρετανικών προτάσεων, επισημαίνοντας ότι η χρήση στρατιωτικών μέσων προαπαιτεί απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι οι αντιπολιτευόμενες τον Καντάφι δυνάμεις είναι μάλλον ετερόκλητες.

Οι «27» συμφωνούν πάντως ότι ο Καντάφι πρέπει να παραδώσει άμεσα την εξουσία, ότι θα πρέπει να προωθηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη και ότι θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ μέτρα απομόνωσης του καθεστώτος Καντάφι.

Σε ό,τι αφορά τη σύνοδο κορυφής των 17 κρατών της ευρωζώνης, αναμένεται να αρχίσει τις εργασίες της περί τις 18.00 ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ θα παρουσιάσει στους ηγέτες της ευρωζώνης δύο ξεχωριστά κείμενα για τα δύο σκέλη της συνολικής απάντησης στην κρίση δημοσίου χρέους.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο Χ. Βαν Ρόμπεϊ για τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης

Ο Χ. Βαν Ρόμπεϊ για τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι ο κ. Βαν Ρόμπεϊ θα συμπεριλάβει στις προτάσεις του και τα αιτήματα της Ελλάδας για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και της Ελλάδας και της Ιρλανδίας για μείωση του επιτοκίου δανεισμού.

Στη σύνοδο της ευρωζώνης αναμένεται πολιτική συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών στο θέμα του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας», δηλαδή στο ένα σκέλος της συνολικής απάντησης στην κρίση δημοσίου χρέους. Στο άλλο σκέλος, οι αλλαγές στο ταμείο θα συζητηθούν σήμερα, όπως και τα αιτήματα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής (24-25 Μαρτίου).

Εντονη αντίδραση από την Ενωση Ευρωπαϊκών Συνδικάτων

Το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας έχει ήδη προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC).

Οι ηγέτες της ευρωζώνης οδηγούνται σε λάθος κατεύθυνση, αναφέρει η ETUC με σημερινή ανακοίνωση που εξέδωσε από τις Βρυξέλλες και ζητά ένα «Σύμφωνο για Δικαιοσύνη και Ισότητα».

Με επιστολή της προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, η ETUC δηλώνει «αντίθετη με τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η ιδέα της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ, καθώς και με τις πρόσφατες προτάσεις για το λεγόμενο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας».

«Τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα θεωρούν άδικο να πληρώνουν οι εργαζόμενοι τις απερισκεψίες των χρηματοπιστωτικών αγορών. Οι προτάσεις αυτές συμπιέζουν τους μισθούς, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την αυτονομία των κοινωνικών εταίρων. Αν υιοθετηθεί αυτή η προσέγγιση, διακυβεύεται η ιδέα της κοινωνικής Ευρώπης» αναφέρει η ETUC.

Παράλληλα, τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα ζητούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να στηρίξει τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, τα ευρωομόλογα, την αποτελεσματική ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών, καθώς και ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό σχέδιο για την απασχόληση των νέων.

«Το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας θα υποχρεώσει τα κράτη-μέλη να μπουν σε έναν φαύλο κύκλο μείωσης μισθών και επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας. Αυτή η κατάσταση θα σπρώξει την οικονομία στην παγίδα του αποπληθωρισμού και της ύφεσης» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ETUC, Τζον Μονκς.

Σε άλλη ανακοίνωσή της η ETUC καλεί τα ευρωπαϊκά συνδικάτα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις Βρυξέλλες, τις ημέρες της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, 24 και 25 Μαρτίου.

«"Όχι" στην κατάργηση των κοινωνικών κεκτημένων και στα αυστηρά μέτρα λιτότητας που πνίγουν τις δημόσιες δαπάνες και χτυπούν τους εργαζόμενους αντί να χτυπούν τους κερδοσκόπους» αναφέρει η ανακοίνωση της ETUC.

ΝΔ: Το Μνημόνιο δεν βγαίνει

Να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για το έλλειμμα του προϋπολογισμού ως διαπραγματευτικό όπλο στην Ευρώπη, κάλεσε εν τω μεταξύ τον Πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης.

«Ο απόλυτος δημοσιονομικός εκτροχιασμός και η κατάρρευση των εσόδων υποχρεώνουν σήμερα τον κ. Παπανδρέου να εξηγήσει άμεσα στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι το Μνημόνιο δεν βγαίνει», δήλωσε σχετικά.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα