Ακυρώνεται η δημοπρασία εντόκων της 15ης Μαρτίου

ΟΔΔΗΧ: Επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας
Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011 10:52
UPD:11:07

Ακυρώνεται η δημοπρασία των τρίμηνων εντόκων γραμματίων που ήταν προγραμματισμένη για τις 15 Μαρτίου, καθώς επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Πέτρος Χριστοδούλου.

«Δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουμε με την έκδοση των εντόκων γραμματίων την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε στο Reuters ο κ. Χριστοδούλου. «Θα επιστρέψουμε την αγορά τον Απρίλιο με την επόμενη έκδοση ΕΓΔ», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι στη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, το δημόσιο άντλησε ποσό ύψους 1,625 δισ. ευρώ.

Η απόδοση αυξήθηκε στο 4,75% από 4,64% που ήταν στην προηγούμενη έκδοση του Φεβρουαρίου, ενώ η έκδοση καλύφθηκε κατά 3,6 φορές, έναντι 4,54 φορές στην προηγούμενη έκδοση. Οι ξένοι επενδυτές κάλυψαν το ένα τρίτο της έκδοσης.

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΔΔΗΧ, υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 4,485 δισ. ευρώ. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011.

Επίσης, έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 375 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Μάρτιο λήγουν χρεολύσια εντόκων γραμματίων ύψους 1,45 δισ. ευρώ.

Οι συνολικές υποχρεώσεις για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους εντός του Μαρτίου ανέρχονται σε 12,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων:

- 2,44 δισ. ευρώ είναι οι πληρωμές τόκων (ομολόγων και εντόκων),

- 9 δισ. ευρώ είναι οι λήξεις ομολόγων (σταθερό 3ετές 20 Μαρτίου 2011) και

- 1,44 δισ. ευρώ είναι οι λήξεις των εντόκων γραμματίων.

Επίσης, εντός του Μαρτίου η Ελλάδα θα λάβει την τέταρτη δόση του δανείου από το μηχανισμό στήριξης ύψους 15 δισ. ευρώ, η οποία υπερκαλύπτει τις ανάγκες για πληρωμές τόκων και χρεολυσίων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα