Υπό πίεση οι ευρωπαϊκές μετοχές

Αρνητικά αποτελέσματα σε επιχειρήσεις της Γηραιάς Ηπείρου
Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2002 00:01

Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ υποχώρηση των μετοχικών αξιών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ύστερα από την απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια σε συνδυασμό με τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Credit Suisse -της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ελβετία- αλλά και τις εντεινόμενες ανησυχίες των επενδυτών για τις προοπτικές ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας άσκησαν σημαντικές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Οι περισσότεροι αναλυτές της αγοράς εκφράζουν τους φόβους τους ότι οι ανησυχίες των συναλλασσομένων για το μέλλον της οικονομίας ενδεχομένως να περιορίσουν τα τυχόν μελλοντικά κέρδη των μετοχικών αξιών. «Η αγορά επηρεάστηκε βαθιά από τα σχόλια της επιτροπής της Fed. Ταυτόχρονα, είχαμε την ανακοίνωση απογοητευτικών οικονομικών αποτελεσμάτων από μεγάλες επιχειρήσεις», διευκρινίζει σε δηλώσεις της η Αλάια Μπάιγκ, στρατηγική αναλύτρια στην ΑΧΑ ΙΜ στο Λονδίνο.

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της Vivendi Universal, του δεύτερου μεγαλύτερου ομίλου μέσων μαζικής ενημέρωσης στον κόσμο, ύστερα από την ανακοίνωση ζημιών, ύψους 12,3 δισ. ευρώ. Πιέσεις δέχθηκαν όμως και οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου εξαιτίας των απογοητευτικών αποτελεσμάτων της Credit Suisse και της γερμανικής Dresdner Bank. Η μετοχή της Credit Suisse ενδοσυνεδριακά έχασε περισσότερο από το 8,4% της αξίας της.

Στη διάρκεια των απογευματινών συναλλαγών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurostoxx 300 υποχωρούσε σε ποσοστό 2,11% και πλησιάζοντας επικίνδυνα τα επίπεδα-ναδίρ πενταετίας που είχε αγγίξει στις 24 Ιουλίου. Ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες του πανευρωπαϊκού δείκτη DJ Euro Stoxx 50, ο οποίος ενδοσυνεδριακά υποχωρούσε κατά 3,09%. Από τις αρχές του έτους ο DJ Euro Stoxx έχει χάσει σχεδόν το 30% της αξίας του.

Στο προσκήνιο βρέθηκαν και πάλι οι μετοχές του τομέα τεχνολογίας, ύστερα από την προειδοποίηση της ολλανδικής ASML -ενός από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές εξοπλισμού για μικροεπεξεργαστές- ότι οι παραγγελίες του επόμενου τριμήνου ίσως μειωθούν μέχρι και 15%. Μετά την προειδοποίηση της ASML, η μετοχή της STMicroelectronics -του μεγαλύτερου κατασκευαστή ημιαγωγών στην Ευρώπη- έχασε ενδοσυνεδριακά το 3,6% της αξίας της, παρασύροντας προς τα κάτω και τη μετοχή της φινλανδικής Nokia, του μεγαλύτερου κατασκευαστή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο.

Ανάλογη εικόνα παρουσίαζαν χθες οι περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές στην Ευρώπη. Ο δείκτης CAC του Χρηματιστηρίου του Παρισιού υποχωρούσε κατά 2,57%, ενώ ανάλογες απώλειες κατέγραφε και ο δείκτης DAX του Χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης.

Τέλος, οριακή υποχώρηση σημείωσε ο δείκτης Nikkei του Χρηματιστηρίου του Τόκιο, επηρεαζόμενος αρνητικά από το αρνητικό κλίμα που επικράτησε στη Wall Street μετά την ανακοίνωση της Fed. Ο γενικός δείκτης του ιαπωνικού χρηματιστηρίου υποχώρησε σε ποσοστό 0,52%, κλείνοντας στις 9.368,41 μονάδες. Επρόκειτο για την τρίτη διαδοχική συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο για το δείκτη Nikkei. Φωτεινή εξαίρεση η μετοχή της Isuzu Motors, ύστερα από την ανακοίνωση παροχής οικονομικής βοήθειας, ύψους 160 δισ. γιεν (1,35 δισ. δολάρια) από τις πιστώτριες τράπεζες και το μεγαλύτερο μέτοχο General Motors.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα