Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2002 07:02
UPD:07:11

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα του μήνα που διανύουμε έφθασε σήμερα ο δείκτης Kospi στο Χρηματιστήριο της Ν. Κορέας, με τα μεγαλύτερα κέρδη να σημειώνει η μετοχή της Samsung Electronics Co., μετά την ανακοίνωση της Dell Computer Corp., ότι αναμένει νε εμφανίσει πωλήσεις ρεκόρ το τρίτο τρίμηνο της χρήσης.

«Η εκτίμηση της Dell, αποτελεί ένα καλό νέο που δίνει κουράγιο στις εταιρείες τεχνολογίας της Ασίας», είπε ο Ian Lui, ο οποίος κατέχει μετοχές της Samsung ανάμεσα στις υπόλοιπες, που διαχειρίζεται με την Allianz Asset Management Co., στη Σιγκαπούρη, συνολικής αξίας 1,5 δισ. δολ.

Ο Kospi κέρδιζε ποσοστό 1,8%, φθάνοντας στις 723,51 μονάδες, στις 11:01' τοπική ώρα. Η Samsung Electronics, η οποία πουλά chips στην Dell, συνέβαλε στην άνοδο του δείκτη κατά το 1/4 από τα συνολικά του κέρδη. Οι μετοχές της Kyocera Corp. και της Nanya Technology Corp. στην Ιαπωνία και την Ταϊβάν έκαναν ράλι ανόδου, καθώς έντονη ήταν η αισιοδοξία των επενδυτών, ότι θα πάρουν και πάλι τα κέρδη τους, μεταξύ των άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ.

Η Dell που εδρεύει στο Τέξας των ΗΠΑ και είναι η υπ'αριθμόν δύο εταιρεία παραγωγής προσωπικών κομπιούτερ στον κόσμο, εμφάνισε καθαρά κέρδη το δεύτερο τρίμηνο ύψους 501 εκατ. δολ., καθώς πούλησε περισσότερους H/Y στους καταναλωτές και κέρδισε επιπλέον μερίδιο στην αγορά. Για το τρίτο τρίμηνο η διοίκησή της εκτιμά ότι οι πωλήσεις της θα ανέλθουν στο επίπεδο ρεκόρ των 8,9 δισ. δολ.

Ο Kospi κέρδισε 12,82 μονάδες, φθάνοντας στις 724,06 μονάδες, αυξάνοντας τα κέρδη του κατά 7,5% από τις 7 Αυγούστου. Σημειώνεται, ότι χθες, οι κορεατικές αγορές ήταν κλειστές, λόγω εθνικής εορτής.

Οσον αφορά στη μετοχή της Samsung Electronics, αυτή κέρδιζε ποσοστό 2,6%, φθάνοντας στα 330.500 γουόν και της Trigem Computer Inc., της υπ'αριθμόν τρία κατασκευάστριας προσωπικών Η/Υ, από πλευράς όγκου πωλήσεων, κέρδιζε ποσοστό 2,8%, φθάνοτνας στα 9.460 γουόν.

Ιαπωνία

Κέρδη 3,70 μονάδων εμφάνιζε στο Χρηματιστήριο του Τόκυο ο δείκτης Nikkei, φθάνοντας στις 9.799,27 μονάδες, ενώ υποχώρηση κατά 0,06% παρουσίαζε ο δείκτης Topix, φθάνοντας στις 961,68 μονάδες.

Στα κέρδη του Nikkei συνέβαλε η μετοχή της Shin-Etsu Chemical Co., η οποία σημείωνε άνοδο 2,4%, φθάνοντας στα 4.200 γιέν.

Φαρμακοβιομηχανίες, όπως η Takeda Chemical Industries Ltd., υποχώρησαν λόγω της ανησυχίας για την αύξηση του ανταγωνισμού από τις ομοειδείς της εκτός χώρας, εταιρείες, κάτι που ενδέχεται να μειώσει τα κέρδη της βιομηχανίας. Η Roche Holding AG, ανακοίνωσε ότι θα απορροφήσει μερίδιο στην Chugai Pharmaceutical Co., στο πλαίσιο συμφωνίας που έκλεισε, προκειμένου να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο στην ιαπωνική εταιρεία, έως τα τέλη του 2002.

Συνολικά περί τα 236 εκατ. μετοχές άλλαξαν χέρια κατά την πρωϊνή συνεδρίαση, έναντι με τον μέσον όρο μιας ολόκληρης ημέρας των 770 εκατ. μετοχών κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, λόγω των καλοκαιρινών διακοπών.

Στην Ταϊβάν, ο δείκτης TWSE κέρδιζε 5,87 μονάδες ή 0,1% φθάνοντας στις 4.937,34.

Απώλειες 0,1% εμφάνιζε στη Σιγκαπούρη ο δείκτης Straits Times, φθάνοντας στις 1.530,05 μονάδες.

Οριακή άνοδο, 0,01% σημείωνε στο Χρηματιστήριο του Χογκ Κογκ ο δείκτης Hang Seng, φθάνοντας στις 10.221,00 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα