Απώλειες κατέγραψε η Ευρώπη

Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2002 19:01
UPD:19:39

Οι μετοχές υψηλής τεχνολογίας και γενικώς οι ευαίσθητες στα γυρίσματα των οικονομικών κύκλων έδωσαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πτωτική κατεύθυνση, μετά την προειδοποίηση της Apllied Materials ότι οι παραγγελίες της για το επόμενο τρίμηνο θα πέσουν γύρω στο 15% και τους φόβους που εμφύσησε η Fed για εξασθένιση της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

«Θα πάρει πολύ καιρό να ξεκαθαρίσουν οι τιμές των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, τηλεπικοινωνιών και ΜΜΕ από τις υπερβολές της αγοράς, που στην περίπτωση αυτή κράτησαν μεγάλο χρονικό διάστημα», υποστηρίζει ο Ρόμπερτ Κρένιαν, αναλυτής στη Dresdmer Kleinwort Wasserstein.

Η Vivendi Universal, κατέγραψε απώλειες 25,22%, μετά την αποκάλυψη των υψηλότερων από το αναμενόμενο δαπανών 11 δισ. ευρώ, από τη ζημιά του ονόματος που υπέστη η επιχείρηση, παράλληλα με την υποβάθμιση της αξιολόγησης του χρέους της από τη S&P'S.

Η επιχείρηση ανακοίνωσε νωρίτερα ότι σχεδιάζει να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, προκειμένου να θέσει τα χρέη της υπό έλεγχο.

Οι τραπεζικές μετοχές δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις έπειτα από τα αρνητικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν μεγάλες εταιρείες του κλάδου. Αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα της Allianz, καθώς η θυγατρική του ομίλου, Dresdner Bank ανακοίνωσε ζημίες ύψους 1 δισ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ζημίες 579 εκατ. ελβετικών φράγκων ανακοίνωσε και η Credit Suisse, κυρίως λόγω της αδυναμίας της ασφαλιστικής μονάδας της.

Στο αρνητικό κλίμα συνέτεινε και ο χαμηλός τζίρος, τόσο λόγω των διακοπών του Αυγούστου, όσο και λόγω της αυριανής γιορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Ο FTSE 100 του Λονδίνου απώλεσε 2,36% και διαμορφώθηκε στις 4.171,10 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε 4,41% στις 3.240,81 μονάδες, ο ΜΙΒ30 στο Μιλάνο σημείωσε κάμψη κατά 3,13%, ο ΑΕΧ στο Αμστερνταμ κατά 2,86% και ο SSMI στη Ζυρίχη κατά 1,09%.

Πτώση 3,46% καταγράφει και ο ο DAX στη Φρανκφούρτη αυτήν την ώρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα