Στις 15/4 οι αποφάσεις για αποκρατικοποιήσεις-δημοσιονομικά

Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011 16:59
UPD:31/03/2011 00:06

Στις 15 Απριλίου θα παρουσιαστεί νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο θα περιλαμβάνει δημοσιονομικές διορθώσεις για το 2011, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς και το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής σταθερότητας.

Στις 15 Απριλίου θα παρουσιαστούν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής σταθερότητας καθώς και δημοσιονομικές διορθώσεις για το 2011.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητική πηγή για όσα σχετικά συζητήθηκαν στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, το νομοσχέδιο αυτό θα έχει αναπτυξιακά και δημοσιονομικά χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων συμφωνήθηκε ότι θα εξειδικεύονται ανά έτος, ενώ, όπως διευκρίνιζε αρμόδια ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, παραμένει θέση της κυβέρνησης η στρατηγική συμμετοχή του δημοσίου σε βασικές υποδομές.

Η ίδια πηγή διευκρίνιζε ότι η κατάθεση του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων δεν σημαίνει ότι αυτές θα γίνουν και αυτόματα, αλλά μόνο την κατάλληλη στιγμή, κατόπιν και της σχετικής εισήγησης των συμβούλων αποκρατικοποιήσεων.

Για το ίδιο θέμα επισημάνθηκε επίσης η προτροπή του πρωθυπουργού για τήρηση ενιαίας γραμμής και αποφυγή της πολυφωνίας από τα κυβερνητικά στελέχη.

Το υπουργικό συμβούλιο επίσης έλαβε αποφάσεις και για το ζήτημα του επιτρόπου των τραπεζών, του οποίου ο ρόλος ενισχύεται, πρώτον, μέσω της απόκτησης του δικαιώματος πρόσβασης στις πληροφορίες των τραπεζών, με τις τελευταίες να υποχρεούνται να παρέχουν πληροφορίες, εφόσον ζητηθούν, και, δεύτερον, μέσω της ενίσχυσης του δικαιώματος αρνησικυρίας (βέτο) του επιτρόπου σε στρατηγικές αποφάσεις των τραπεζών.

ΥΠΟΙΚ: Επαναγορά χρέους με τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναγοράς χρέους με τα έσοδα που θα αντλήσει η χώρα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

«Εάν έχουμε σημαντικά ποσά από αποκρατικοποιήσεις μπορεί να κάνουμε κάποια επαναγορά χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Επαναγορά χρέους μπορεί να κάνει κανείς οποιαδήποτε στιγμή φθάνει να έχει τα χρήματα», σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας πάντως ότι η επαναγορά χρέους δεν αποτελεί πανάκεια.

«Το πρόβλημα είναι πολύπλοκο, δεν λύνεται με ένα εργαλείο λύνεται με πάρα πολλά εργαλεία», είπε.

Η κυβέρνηση στοχεύει σε αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία. Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει την αξιοποίηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας, την επέκταση υφιστάμενων συμβάσεων και την πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Ο στόχος των 50 δισ., που είναι ενδεικτικός ως προς το ύψος του, έχει συμπεριληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της ΕΕ για την επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι στη διάρκεια των τελευταίων μηνών έγιναν βήματα και μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει ανεξάρτητα του Μνημονίου, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού κ.λπ.

Αναφερόμενος στους οίκους αξιολόγησης και στην χθεσινή απόφαση είπε ότι δεν λαμβάνουν υπόψη μεταξύ άλλων την αυστηρή κρίση και αξιολόγηση που δέχεται η Ελλάδα από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ που γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Σημείωσε ακόμη πως οι πρόσφατες αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο όσο αφορά το δημοσιονομικό πλαίσιο όσο και το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας είναι προς την θετική κατεύθυνση, δεν αρκούν όμως να κινητοποιήσουν τους αναπτυξιακούς ρυθμούς που απαιτούνται, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας , ενώ μιλώντας για την κρίση σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, επισήμανε ότι δεν διδαχθήκαμε από τα αίτια της.

Γ. Παπανδρέου: Τρέχουμε σε μαραθώνιο

Μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός συνέστησε στα μέλη της κυβέρνησης να οπλιστούν με υπομονή και αποφασιστικότητα, καθώς, όπως σημείωσε, «τρέχουμε σε μαραθώνιο».

Ο κ. Παπανδρέου έδωσε και έναν τόνο αισιοδοξίας στη συνεδρίαση αναφέροντας ότι βαδίζουμε προς το τέλος της ύφεσης επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει και το τέλος της κρίσης και των προβλημάτων. Είναι, όπως είπε, ένα σημαντικό βήμα ανακούφισης ώστε να δώσουμε τις μάχες από καλύτερες θέσεις.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο γίνεται ο δημόσιος διάλογος και δη μέσω των ΜΜΕ, τονίζοντας ότι η παραπολιτική παίρνει το προβάδισμα, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει στρέβλωση όσων γίνονται ή λέγονται. Η δουλειά μας, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι η μόνη απάντηση στον παραλογισμό του δημοσίου διαλόγου.

Ειδική αναφορά έκανε στην υποβάθμιση της χώρας από τη Standard & Poor's και τους άλλους οίκους αξιολόγησης. Οι οίκοι αυτοί, τόνισε, από την ευφορία που επεδείκνυαν εμπιστοσύνη στα τοξικά ομόλογα, πέρασαν στην τυφλή απαισιοδοξία, στο φόβο και στον πανικό. Αλλά, όπως διαψεύστηκαν στις μέχρι τώρα προβλέψεις τους για την Ελλάδα, τόνισε, θα διαψευστούν και τώρα.

Αναφερόμενος στα δημοσιονομικά, επισήμανε ότι έχουμε μπει στον πυρήνα του προβλήματος και αυτό που πρέπει να γίνει είναι αφενός εξυγίανση και αφετέρου καταπολέμηση της σπατάλης.

Οι αλλαγές, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, δεν είναι εύκολες γιατί δεν έχουμε τεχνοκρατικές υπηρεσίες. Παρ΄όλα αυτά στήριξε τους υπουργούς αναφέροντας ότι παρόλα όσα λέγονται οι υπουργοί είναι έτοιμοι για μεγάλες αλλαγές και τομές και δήλωσε την στήριξή του στις προσπάθειές τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα