Αυστηρό μήνυμα Γιούνκερ για επίσπευση των μεταρρυθμίσεων

Νοβότνι: Δεν είναι στα χαρτιά μια ήπια αναδιάρθρωση
Τρίτη, 17 Μαΐου 2011 14:03
UPD:18/05/2011 08:09

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αφήνει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα εφαρμόσει ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων που θα καταστήσουν βιώσιμο το χρέος.

Η Ελλάδα θα πρέπει να ιδιωτικοποιήσει ταχύτατα πολλές κρατικές εταιρείες, τόνισε ο κ. Γιούνκερ, προειδοποιώντας ότι το ελληνικό χρέος είναι αυτή τη στιγμή «μη βιώσιμο».

«Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει ταχύτατα σε ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο δημόσιο χρέος της, διότι αυτή τη στιγμή είναι μη βιώσιμο», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup μιλώντας σε σεμινάριο στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

«Αν η Ελλάδα κάνει όλες αυτές τις προσπάθειες, τότε θα πρέπει να εξετάσουμε αν είναι πιθανό να γίνει μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος σε μια ευρεία αναδιάρθρωση», τόνισε.

Μετά τις δηλώσεις Γιούνκερ, τo κόστος ασφάλισης έναντι αθέτησης πληρωμών (CDS) για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα διευρύνθηκε κατά 23 μονάδες βάσης στις 1.250 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το Markit.

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις που έκανε από το Πεκίνο ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συζητήσει την προοπτική μιας ήπιας αναδιάρθρωσης του χρέους της, αν αυτό χρειαστεί. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι επί του παρόντος δεν γίνεται καμία τέτοια συζήτηση.

«Αν χρειαστεί, φυσικά θα είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε τέτοια πράγματα», είπε ο κ. Κουβέλης ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ήπιας αναδιάρθρωσης.

«Αυτά είναι σενάρια τα οποία θα πρέπει να εξετάσουμε, αν υπάρξει η ανάγκη», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών. «Αλλά νομίζω ότι είναι ένα γενικότερο ζήτημα για ολόκληρη την ευρωζώνη, που θα πρέπει να το χειριστεί το Eurogroup», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το αν η Αθήνα πρότεινε την ιδέα της ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ανέφερε πως δεν έχει υπόψη του καμία τέτοια συζήτηση.

Και η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη μιλώντας στο Reuters εκτίμησε πως μια συμφωνία με τους δανειστές της Ελλάδας σε εθελοντική βάση για την επιμήκυνση των λήξεων του ελληνικού χρέους αποτελεί πιθανή λύση στο δανειακό πρόβλημα της χώρας.

Από την πλευρά του, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι ξεκαθάρισε ότι μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι στα χαρτιά και επέμεινε ότι η Ελλάδα θα πρέπει από μόνη της να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της.

Σε συνέντευξή του σε αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό, ο ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε πως δεν θεωρεί ότι ένα «reprofiling» του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει μια ήπια αναδιάρθρωση.

«Αυτό σημαίνει προς το παρόν ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να κάνει με τρόπο μαζικό και συνεπή τη δουλειά που πρέπει ακόμα να γίνει. Αυτό έχει να κάνει πρωτίστως με το ευρύ πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων», ανέφερε.

Ο κ. Νοβότνι σημείωσε πάντως πως «αυτό που σίγουρα βρίσκεται υπό συζήτηση είναι το θέμα του χρόνου διάρκειας του προγράμματος [διάσωσης της Ελλάδας] και, υπό κάποιες συνθήκες, του επιτοκίου».

Αυστηρή προειδοποίηση προς την Ελλάδα να κάνει σωστά τη δουλειά της και να εκπληρώσει τις προηγούμενες δεσμεύσεις της, εάν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, απηύθυνε σήμερα και η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ.

«Αν [η χώρα] δεν κάνει σωστά το έργο της, δεν θα δοθούν χρήματα», δήλωσε η Φέκτερ από τις Βρυξέλλες. «Δεν μπορείτε να δίνετε υποσχέσεις και μετά να μην προχωράτε με τις αποκρατικοποιήσεις», ανέφερε η αυστριακή ΥΠΟΙΚ, ενώ υποστήριξε ότι η Ελλάδα παραμένει στην κατάσταση που βρισκόταν τη δεκαετία του '70.

«Δεν λειτουργεί έτσι. Αν εξαπατήσατε για να μπείτε στην ευρωζώνη, τώρα θα πρέπει να δουλέψετε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ψήφος εμπιστοσύνης από ΗΠΑ

Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα έδωσε πάντως ανώτατη αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες της Αθήνας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους βρίσκονται στο σωστό δρόμο και θα πρέπει να στηρίζονται.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η Κομισιόν και τα κράτη μέλη της ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει σε ένα επιμελημένο, συντονισμένο πακέτο με την κυβέρνηση στην Αθήνα», δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Lael Brainard, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Όλα δείχνουν ότι τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να στηριχθούν περαιτέρω», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο σωστό δρόμο».

Παρατείνεται η επίσκεψη της τρόικας

Θα παραταθεί για μία εβδομάδα η επιθεώρηση του κλιμακίου της τρόικας στην Ελλάδα λόγω των προβλημάτων στη διαμόρφωση του μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γιουργκ Ασμουσεν.

«Υπάρχουν τώρα τέτοια προβλήματα που η αποστολή θα χρειαστεί κατ΄εκτίμηση μία ακόμα εβδομάδα για τη δουλειά της, και έπειτα θα μας παραδώσει την έκθεση για την υλοποίηση του προγράμματος και τη βιωσιμότητα του χρέους», ανέφερε μιλώντας σε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Ασμουσεν, η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη δουλειά στον τομέα της είσπραξης των φόρων και στις ιδιωτικοποιήσεις προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της. Οι υπουργοί συζήτησαν χθε στο Eurogroup για ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, χωρίς όμως να καταλήξουν σε αποφάσεις, πρόσθεσε ο Γερμανός υφυπουργός.

Στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, ο Γερμανός υφυπουργός συνέστησε στους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων να συναινέσουν σε εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Σύσκεψη για τις αποκρατικοποιήσεις στο ΥΠΟΙΚ

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με αντικείμενο τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, συγκάλεσε τη σύσκεψη με την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, όπου μετείχε στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin, ενώ στο πρόγραμμα του υπουργού για τις επόμενες ημέρες είναι και ο νέος κύκλος επαφών με τους επικεφαλής της τρόικας. Μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις για την πλήρη εξειδίκευση των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015 (το οποίο περιλαμβάνει παρεμβάσεις ύψους 26 δισ. ευρώ), το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ, και τα πρόσθετα μέτρα που απαιτούνται για φέτος. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ενδέχεται ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο να υλοποιηθούν νωρίτερα χρονικά, προκειμένου να καλυφθούν οι πρόσθετες ανάγκες αύξησης των εσόδων και περιστολής των δαπανών για το τρέχον έτος.

KKE: Ακόμα πιο βάρβαρο Μνημόνιο 2

«Η κυβέρνηση και η ΕΕ συμφώνησαν στην άμεση και την πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου 1 για να ακολουθήσει το ακόμα πιο βάρβαρο Μνημόνιο 2, με πιο ισχυρή και φανερή συνεργασία των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, προκειμένου να οδηγηθεί δεμένος ο λαός στην πτώχευση για να σωθεί η πλουτοκρατία», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, αναφερόμενο στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, «οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, δεν πρέπει να χάνουν άλλο χρόνο. Τώρα πρέπει να εμπιστευτούν τη δύναμή τους, να συμπορευθούν με το ΚΚΕ, να οργανωθούν και να αντεπιτεθούν για μια λαϊκή οικονομία που να ικανοποιεί τις ανάγκες τους και όχι των μονοπωλίων».

Ξεπούλημα της Ελλάδας «βλέπει» ο ΛΑΟΣ

«Ας το συνειδητοποιήσουμε όλοι. Εκεί που έφεραν τα πράγματα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, η συνέπεια είναι δυστυχώς το ξεπούλημα της Ελλάδας», επισημαίνει σε σχόλιό του ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης.

«Θα μας πάρουν το μπον φιλέ και θα μας αφήσουν το κατιμά», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η αρχή γίνεται «με ό,τι απέμεινε από τον ΟΤΕ».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα