CreditSuisse, Citigroup για την Ελλάδα

Τρίτη, 17 Μαΐου 2011 11:02

Σε έκθεση με τίτλο: «Με λίγη βοήθεια από τους φίλους μου» η Credit Suisse αναφέρει τέσσερις πιθανότητες για να αποφύγει η Ελλάδα το ενδεχόμενο να μην καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες 27 δισ. ευρώ για τους επόμενους 17 μήνες, με την επικρατέστερη να θέλει τη χώρα μας να ενισχύεται είτε με τη χορήγηση νέας βοήθειας, ώστε να καλύπτει τις επιπλέον χρηματοδοτικές της ανάγκες, είτε με την επέκταση του υπάρχοντος πακέτου βοήθειας.

Ο οίκος εκτιμά επίσης πως μια άλλη επιλογή θα ήταν να επιταχύνει η Ελλάδα το σχέδιο ιδιωτικοποίησης και να επιχειρήσει να μειώσει το έλλειμμά της ταχύτερα, ενώ η τρίτη θα ήταν να συναινέσουν οι ιδιώτες επενδυτές σε επέκταση του χρόνου ωρίμασης των ομολόγων λήξης 2012.

Τέλος, αναφέρει πως μια πιθανή επιβεβλημένη αναδιάρθρωση του χρέους δεν φαίνεται πιθανή αυτή τη στιγμή για τους περισσότερους Ευρωπαίους πολιτικούς. Ο οίκος θεωρεί ότι άμεση απόφαση δεν θα υπάρχει και μεταθέτει την τοποθέτηση της Ευρώπης για την Ελλάδα στις 23 - 24 Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής.

Η Citigroup από την πλευρά της εκτιμά πως είναι ανοιχτά -ακόμα- όλα τα ενδεχόμενα για χορήγηση επιπλέον δανείων στην Ελλάδα, ενώ η επιμήκυνση ως προοπτική είναι δύσκολη αλλά όχι απίθανη, ακόμα και πριν από το 2012. Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με την επιβολή haircut στα ομόλογα θα είναι τελικά αναγκαία, προκειμένου να εισέλθει η χώρα σε βιώσιμη τροχιά, προειδοποιεί επίσης.

Ο οίκος επισημαίνει το έλλειμμα στη χρηματοδότηση ύψους 26-30 δισ. ευρώ που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα τον επόμενο χρόνο και εκτιμά ότι σε πρώτη φάση, αυτό θα καλυφθεί με την επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων, κάποια στιγμή πριν από τις αρχές του 2012. Η συμφωνία αυτή θα αφήνει αμετάβλητα τα κουπόνια και την ονομαστική αξία των ομολόγων, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Στη συνέχεια, όμως, η Citigroup επισημαίνει ότι κάποιο haircut στα ομόλογα θα αποδειχθεί αναπόφευκτο, ενώ πιστεύει πως ο τελικό ύψος του haircut θα εξαρτηθεί από την επιτυχία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα