«Καμπανάκι» Τόμσεν για τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο

«Ναι» υπό όρους σε νέα βοήθεια λέει η Μέρκελ
Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011 10:59
UPD:16:55

Το πρόγραμμα της Ελλάδας κινδυνεύει να εκτροχιαστεί χωρίς αποφασιστική προσπάθεια, δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα, Πόουλ Τόμσεν, τονίζοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω το έλλειμμα.

Επισήμανε ακόμα ότι το έλλειμμα δεν πρόκειται να μετακινηθεί σημαντικά κάτω από το 10% του ΑΕΠ χωρίς περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο Τόμσεν δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία ανακτά την ισορροπία της και γίνεται πιο ανταγωνιστική.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα ερωτηματικό όσον αφορά στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2012, κυρίως εξαιτίας των εξελίξεων έξω από τη χώρα, ενώ είπε ότι το ΑΕΠ το 2011 αναμένεται περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερο από τις αρχικές προβλέψεις.

Εκτίμησε παράλληλα ότι τα spreads των ελληνικών ομολόγων θα υποχωρήσουν, αλλά πιθανότατα όχι την επόμενη χρονιά, καθώς αυξάνεται η εμπιστοσύνη των αγορών στις μεταρρυθμίσεις της χώρας και στον ευρωπαϊκό μηχανισμό αντιμετώπισης της κρίσης.

«Πιστεύω ότι με την επιτάχυνση [των μεταρρυθμίσεων] και τώρα με τη σαφήνεια του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, τα spreads θα αρχίσουν να υποχωρούν σημαντικά, αλλά θεωρώ ότι αυτό ίσως να μην συμβεί την επόμενη χρονιά», ανέφερε.

Μέρκελ: «Ναι» υπό όρους σε νέα βοήθεια

Σκληρές διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση επιπρόσθετης βοήθειας στην Ελλάδα προανήγγειλε άλλωστε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι το Βερολίνο είναι πρόθυμο να προσφέρει βοήθεια αλλά μόνο υπό αυστηρούς όρους.

«Φυσικά και θέλουμε το ευρώ και φυσικά δεν θέλουμε κάποιος να χρεοκοπήσει και μετά να συμπαρασυρθούμε όλοι», τόνισε η κ. Μέρκελ μιλώντας χθες σε εκδήλωση της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU).

Υπογράμμισε ωστόσο ότι η βοήθεια συνδέεται με όρους. «Δεν μπορούμε να είμαστε απλώς αλληλέγγυοι και να πούμε ας συνεχίσουν απλά αυτές οι χώρες να κάνουν ό,τι έκαναν μέχρι τώρα... Ναι, η Γερμανία θα βοηθήσει, αλλά θα το κάνει μόνο όταν οι άλλοι καταβάλλουν προσπάθειες. Και αυτό πρέπει να αποδειχθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έθεσε επίσης θέμα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης και μείωσης των αργιών και των αδειών σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να μη δημιουργεί χρέη μια χώρα, «αλλά σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία να μην συνταξιοδοτούνται οι εργαζόμενοι πιο νωρίς από εκείνους στη Γερμανία», δήλωσε η κ. Μέρκελ. «Θα πρέπει όλοι να καταβάλλουν λίγη προσπάθεια και αυτό είναι σημαντικό.»

Παρόμοια άποψη εξέφρασε αναφερόμενη στις αργίες και τις άδειες προς τους εργαζόμενους. «Δεν μπορούμε να έχουμε ένα νόμισμα και ο ένας να κάνει πολλές διακοπές και ο άλλος πολύ λίγες. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται στο διηνεκές», είπε χαρακτηριστικά.

Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων ζητούν Μπαρόζο, Ρεν

Την ανάγκη πιστής εφαρμογής του Μνημονίου και προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με έμφαση τις αποκρατικοποιήσεις, υπογράμμισαν εκ νέου σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν.

Σε ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών, ο κ. Μπαρόζο επέμεινε στην ανάγκη πιστής εφαρμογής των όσων έχουν συμφωνηθεί και τα οποία περιλαμβάνονται στα προγράμματα προσαρμογής της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, ενώ υπογράμμισε ότι νέες προτάσεις που κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση δεν βοηθούν. Τόνισε ακόμη πως η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση στην εφαρμογή των αναγκαίων επώδυνων προσαρμογών.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ο Ζ.Μ. Μπαρόζο στο Brussels Economic Forum 2011

Ο Ζ.Μ. Μπαρόζο στο Brussels Economic Forum 2011

Από την πλευρά του ο κ. Ρεν δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει σημαντικά την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων καθώς και των αποκρατικοποιήσεων, σημειώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες αναμένει συγκεκριμένες αποφάσεις από τις ελληνικές αρχές.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ο Ολι Ρεν στο Brussels Economic Forum 2011

Ο Ολι Ρεν στο Brussels Economic Forum 2011

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε ανέφερε ότι στην απευκταία περίπτωση που στο μέλλον ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας ή αφερεγγυότητας, ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης θα προσφέρει λύσεις. Διευκρίνισε πάντως ότι «τα ισχυρά κράτη μέλη δεν θα πρέπει να προσφέρουν αυτόματα δίχτυ προστασίας στις αδύναμες χώρες».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Brussels Economic Forum 2011

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Brussels Economic Forum 2011

Ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ακόμη ότι αν διαπιστωθεί πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους ενός κράτους μέλους, θα είναι αναγκαίο να συμμετάσχει και ο ιδιωτικός τομέας στην αναδιάρθρωση του χρέους.

Απορρίπτει αναδιάρθρωση η ΕΚΤ

Την ίδια στιγμή, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) εξακολουθούν να αντιτίθενται στα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο, θεωρεί έσχατη λύση την αναδιάρθρωση και προειδοποιεί ότι μια τέτοια κίνηση θα είχε τεράστιες συνέπειες στην Ελλάδα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Brussels Economic Forum 2011: «Ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη»

Brussels Economic Forum 2011: «Ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη»

«Η αναδιάρθρωση του χρέους θα είχε τεράστιες συνέπειες για μια χώρα», δήλωσε ο Κονστάντσιο. «Θα πρέπει να αποτελεί την έσχατη λύση και είναι πολύ θετικό που αποτελεί την έσχατη λύση», συμπλήρωσε.

Επεσήμανε εξάλλου ότι η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, που έχουν αναλάβει τη διάσωση της Ελλάδας, εκτιμούν ότι η χώρα μπορεί να εφαρμόσει τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις για να αποφύγει το χειρότερο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο του Economist χαρακτήρισε «συνταγή καταστροφής» μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Όπως είπε, «αποτελεί ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς ότι μια αναδιάρθρωση, υποτίμηση ή άλλο θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων».

«Η Ελλάδα δεν έχει αλλό τρόπο παρά να προωθήσει τη δημοσιονομική προσαρμογή [...] μια αναδιάρθρωση αποτελεί συνταγή καταστροφής, που θα άφηνε στον αέρα όλες τις ελληνικές τράπεζες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σταρκ υποστήριξε ακόμη ότι «αυτή η ιστορία περί αναδιάρθρωσης ξεκινά από το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη [...] πιθανότατα επειδή οι άνθρωποι έχουν τη μύτη τους μέσα στα βιβλία παραγγελιών», είπε αναφερόμενος σε αναλυτές, επενδυτές και γκουρού του Σίτι και της Ουόλ Στρίτ, οι οποίοι μέσω ισχυρών διασυνδέσεών τους στα χρηματοοικονομικά μέσα ενημέρωσης ασκούν πιέσεις εδώ και εβδομάδες υπέρ μιας σκληρής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΕΚΤ, ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είτε συμπεριλαμβάνει είτε όχι ένα «κούρεμα» του χρέους θα είναι «καταστροφικό για την πραγματική οικονομία στην Ελλάδα». Οι τράπεζες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, τόνισε.

Ο Σταρκ εκτίμησε τέλος ότι «εάν το οικονομικό πρόγραμμα εφαρμοστεί σημείο προς σημείο, τότε το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο» και κατέληξε πως «η Ελλάδα είναι φερέγγυα».

Επίσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Boersen Zeitung, η αξιωματούχος της ΕΚΤ Γερτρούδη Τούμπελ-Γκούγκερελ εκτίμησε ότι η φημολογία περί αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι περιττή.

Ερωτηθείσα αν είναι αισιόδοξη ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές και αν γι' αυτό το λόγο οι συζητήσεις σχετικά με έξοδο της χώρας από το ευρώ είναι περιττές, η κ. Τούμπελ-Γκούγκερελ απάντησε: «Ακριβώς».

Όσον αφορά στο αν η ευρωζώνη παραμένει ένα βιώσιμο οικοδόμημα, το μέλος της ΕΚΤ επεσήμανε ότι «θα πρέπει να διαχωρίσουμε τα προβλήματα του παρελθόντος από την πορεία προς τα εμπρός».

Στο παρελθόν, τα διαρθρωτικά προβλήματα σε ορισμένες χώρες δεν αντιμετωπίστηκαν την κατάλληλη στιγμή, δήλωσε, σημειώνοντας πως στο μέλλον απαιτείται μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική συνεργασία.

Η κ. Τούμπελ-Γκούγκερελ υπογράμμισε εξάλλου πως είναι σημαντικό να προσφερθεί στήριξη σε συγκεκριμένες χώρες, ώστε να έχουν χρόνο να φέρουν τις οικονομίες τους σε ένα σημείο που θα μπορούν να αναπτυχθούν «με τις δικές τους δυνάμεις».

Την ίδια στιγμή, αντίθετο στο ενδεχόμενο μιας ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δηλώνει ένα άλλο μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, επισημαίνοντας ότι η ιδέα αυτή είναι «ιδιαίτερα ασαφής».

«Είμαι αντίθετος σε μια ήπια αναδιάρθρωση γιατί δεν γνωρίζω τι σημαίνει. Κανείς δεν γνωρίζει τι σημαίνει», είπε ο ευρωπαίος αξιωματούχος κατά τη διάρκεια συζήτησης σε οικονομικό συνέδριο.

O Μπίνι Σμάγκι τόνισε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι «μαγικές συνταγές» καθώς εντείνουν τη σύγχυση στις αγορές. Οι αγορές χρειάζονται σαφήνεια σε μια τόσο σημαντική στιγμή, σημείωσε.

Η Ελλάδα θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ σκληρών μέτρων προσαρμογής και μιας «καταστροφής» όπως η χρεοκοπία της Αργεντινής, πρόσθεσε.

Πηγές: Reuters, Deutsche Welle, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα