«Προϋπόθεση η διακομματική συναίνεση»

Δηλώσεις Ολι Ρεν
Τρίτη, 17 Μαΐου 2011 19:41
UPD:23:21

Η διακομματική συναίνεση στην Ελλάδα και η υιοθέτηση των στόχων του Μνημονίου από την αντιπολίτευση αποτελεί προϋπόθεση για τα επόμενα βήματα του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν.

A- A A+

Η διακομματική συναίνεση στην Ελλάδα και η υιοθέτηση των στόχων του Μνημονίου από την αντιπολίτευση αποτελεί προϋπόθεση για τα επόμενα βήματα του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν.

«Αφού η πολιτική συναίνεση επετεύχθη στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία, γιατί όχι και στην Ελλάδα; Δεν πρόκειται για πολιτικό παιχνίδι, αλλά για εθνικό πεπρωμένο και για ένα ζήτημα θεμελιώδους εθνικής υπευθυνότητας όλων των πολιτικών δυνάμεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ρεν κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να βάλουν στην άκρη τις διαφορές και να υιοθετήσουν τους στόχους και τις πολιτικές του προγράμματος, με στόχο την ανάκαμψη της χώρας, την ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης στην Ελλάδα.

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης πρέπει να συμφωνηθούν και να υιοθετηθούν από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας», σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικας στην Ελλάδα, δήλωσε ότι δε θα ολοκληρωθεί αυτήν την εβδομάδα, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, αλλά μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ.

Επανέλαβε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δε βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σημείωσε, ωστόσο, ότι θα μπορούσε να εξεταστεί η αναδιάταξη των όρων αποπληρωμής του χρέους.

Ο κ. Ρεν τόνισε ακόμη ότι πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι ιδιωτικοποιήσεις, σημειώνοντας πως η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει εντός του 2011 και το 2012 σε ιδιωτικοποιήσεις ύψους 15 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα εφαρμόσει ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων που θα καταστήσουν βιώσιμο το χρέος.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ECOFIN: Συνέντευξη Τύπου Γκ. Ματόλτσι - Ο. Ρεν - Μ. Μπαρνιέ - Α. Σεμέτα

ECOFIN: Συνέντευξη Τύπου Γκ. Ματόλτσι - Ο. Ρεν - Μ. Μπαρνιέ - Α. Σεμέτα.

Η Ελλάδα θα πρέπει να ιδιωτικοποιήσει ταχύτατα πολλές κρατικές εταιρείες, τόνισε ο κ. Γιούνκερ, προειδοποιώντας ότι το ελληνικό χρέος είναι αυτή τη στιγμή «μη βιώσιμο».

«Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει ταχύτατα σε ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο δημόσιο χρέος της, διότι αυτή τη στιγμή είναι μη βιώσιμο», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup μιλώντας σε σεμινάριο στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

«Αν η Ελλάδα κάνει όλες αυτές τις προσπάθειες, τότε θα πρέπει να εξετάσουμε αν είναι πιθανό να γίνει μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος σε μια ευρεία αναδιάρθρωση», τόνισε.

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης ανασκεύασε προηγούμενες δηλώσεις του υπέρ του ενδεχομένου μιας «ήπιας» αναδιάρθρωσης του χρέους.

Η Ελλάδα δεν συζητά αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο θα έβλαπτε όλους τους εμπλεκόμενους, σημείωσε.

Πρόσθεσε πως μια ήπια αναδιάρθρωση ή αναδιάρθρωση οποιασδήποτε μορφής δεν είναι αποτελεί επιλογή. Ερωτηθείς τι άλλα μέτρα θα εξέταζε η Ελλάδα εκτός από μια ήπια αναδιάρθρωση, απάντησε πως αυτό είναι απόφαση της Ευρωζώνης.

Σε συνέντευξή του νωρίτερα, ο κ. Κουβέλης είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα θα εξέταζε το ενδεχόμενο μιας ήπιας αναδιάρθρωσης.

Την ίδια ώρα, η ΕΕ δέχθηκε για άλλη μια φορά επικρίσεις για καθυστέρηση αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα. Ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Εβαλντ Νοβότνι δήλωσε ότι το ότι δεν παρενέβη νωρίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας, όταν ήταν εμφανές πως διαμορφώνονται μακροπρόθεσμα υψηλά ελλείμματα στον προϋπολογισμό και το ισοζύγιο, συνιστά λάθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τονίζοντας πως ο ίδιος αναμένει η Ελλάδα να ανταποκριθεί πλήρως και με συνέπεια στις υποχρεώσεις της, κυρίως σε ό, τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Νοβότνι δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι για την Ελλάδα θα υπάρξει μια "ήπια" αναδιάρθρωση, ενώ συμπλήρωσε πως το θέμα που είναι υπό συζήτηση είναι η διάρκεια του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και το ύψος των τόκων.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με είδηση του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων ΑΡΑ από τις Βρυξέλλες, σε σημερινές δηλώσεις της η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ απέκλεισε το ενδεχόμενο διαγραφής χρέους για την Ελλάδα, διότι, όπως ανέφερε, «σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα κατέβαλλε ακόμη λιγότερες προσπάθειες», ενώ επέμεινε ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, προσθέτοντας πως δεν θα δοθούν άλλα χρήματα προτού η Ελλάδα ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Η M. Φέκτερ στη Σύνοδο του ECOFIN

Η M. Φέκτερ στη Σύνοδο του ECOFIN

Η ίδια χαρακτήρισε το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας «φιλόδοξο» και τόνισε ότι από την πλευρά της ΕΕ έχουν ήδη καθοριστεί τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και πως η Ελλάδα θα πρέπει, για παράδειγμα, να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως παρατήρησε η αυστριακή υπουργός Οικονομικών «η Ελλάδα ωστόσο έχει παραμείνει σε ένα καθεστώς που ίσχυε τη δεκαετία του 1970, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, όταν μια χώρα γίνεται με τεχνάσματα μέλος της Ευρωζώνης, πρέπει να ανταποκριθεί και στις υποχρεώσεις της».

Η κ. Φέκτερ φέρεται να δήλωσε πως «δεν είναι δυνατόν πρώτα να δίνονται υποσχέσεις και έπειτα να μην εφαρμόζονται οι ιδιωτικοποιήσεις», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην «υπερβολικά μεγάλη συμμετοχή του δημοσίου" και «στην υπερμεγέθη κρατική περιουσία».

Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς προανήγγειλε ο Γ. Πεταλωτής

Συναντήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης μετά την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου για την οικονομία προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Mega.

«Σε λίγες μέρες θα υπάρχει το μεσοπρόσθεσμο σχέδιο και είναι ευκαιρία να τοποθετηθούν οι πολιτικές δυνάμεις εκεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πεταλωτής, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κάνει «μια διαρκή πρόσκληση για συναίνεση».

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο ίδιο δελτίο ειδήσεων, υπογράμμισε ότι «η ΝΔ στηρίζει τα μέτρα που έχουν αποτέλεσμα». «Η ΝΔ δεν στήριξε μέχρι τώρα μέτρα που οδήγησαν στο ναυάγιο», επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας πως «ο κ. Σαμαράς προσφέρει πλατφόρμα συναίνεσης αλλά προσκρούουμε σε τσιμεντένιο τοίχο της αδιαλλαξίας του κ. Παπανδρέου».

Προτεινόμενα για εσάς