«Νέα εθνική συνεννόηση» ζήτησε ο Πρωθυπουργός

Τρίτη, 17 Μαΐου 2011 21:47
UPD:18/05/2011 00:23

A- A A+

Την ανάγκη μιας νέας εθνικής συνεννόησης από φορείς και κόμματα υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε το Economist, ενώ περιέγραψε παράλληλα τους βασικούς άξονες του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν επιτρέπονται «εξωραϊσμοί ούτε και μαγικές συνταγές», αλλά απαιτούνται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αφοσίωση από όλους, κοινωνία, επιχειρηματίες και πολιτικά κόμματα, ώστε η βούληση όλων να αλλάξει η Ελλάδα, να γίνει παντού σαφής και κατανοητή.

Σε ό,τι αφορά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, έκανε λόγο για ένα «εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα» που θα περιλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις, οικονομίες κλίμακας στο δημόσιο τομέα, περιορισμό της σπατάλης και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, ενώ επισήμανε η κυβέρνηση θα λάβει όσα μέτρα είναι αναγκαία το 2011 προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος.

Συγεκριμένα, ο Πρωθυπουργός μίλησε για μείωση των απασχολούμενων στο δημόσιο τομέα κατά 150.000 άτομα η οποία θα επιτευχθεί με τη μη αντικατάσταση υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται ή/και μέσω εθελουσίας εξόδου, και την εφαρμογή νέου μισθολογίου στο Δημόσιο σε αντιστοιχία με εκείνο του ιδιωτικού τομέα, το οποίο θα επιβραβεύει την παραγωγικότητα.

Αναφέρθηκε επίσης στη συγχώνευση ή το κλείσιμο εταιρειών του δημοσίου που δεν εξυπηρετούν τον σκοπό τους, την επανεξέταση και στόχευση των κοινωνικών επιδομάτων και την καταπολέμηση της σπατάλης στον δημόσιο τομέα.

Έκανε ακόμη λόγο για επανεκτίμηση των φοροαπαλλαγών και διατήρηση εκείνων που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, και ολομέτωπη επίθεση στην φοροδιαφυγή.

Μίλησε παράλληλα για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με στόχο τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούν σε 20 ποσοστιαίες μονάδες του χρέους, ενώ επισήμανε ότι θα μειωθεί η συμμετοχή του δημοσίου στις επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο -τηλεπικοινωνίες, λιμάνια, τομέα διαχείρισης υδάτων, ηλεκτρική ενέργεια και τυχερά παιχνίδια.

Με τη λήξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος το 2015, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2014 και στο 1% του ΑΕΠ το 2015, γεγονός το οποίο θα επιτρέψει την δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 5% το 2014.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, τονίζοντας ότι το κόστος μιας αναδιάρθρωσης είναι πολύ μεγαλύτερο από τα εν δυνάμει οφέλη.

Αναφερόμενος μάλιστα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης επισήμανε ότι «δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από το σεβασμό σε αυτό που κάνουμε».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή