Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2002 07:02
UPD:07:12

ΠΤΩΤΙΚΑ κινείτο ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, εμφανίζοντας τις μεγαλύτερες απώλειες σε εβδομαδιαία βάση και σε χρονικό διάστημα ενός μηνός, μετά την αναθεώρηση από την κυβέρνηση των στοιχείων, τα οποία έδειξαν ότι η οικονομία δεν αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους. Απώλειες σημείωναν οι μετοχές των εταιρειών λιανικής πώλησης, όπως της Ito-Yokado Co.

«Νωρίτερα, τα στοιχεία έδειχναν ότι υπάρχει μεγέθυνση στην οικονομική ανάπτυξη», ανέφερε ο Akio Yoshino, ο οποίος διαχειρίζεται το ποσόν των 8,5 δισ. δολ. σε μετοχές, με την SG Yamaichi Asset Management Co. Ο ίδιος, προτείνει την αγορά μετοχών εξαγωγικών εταιρειών, όπως αυτοκινητοβιομηχανιών και κατασκευαστών ηλεκτρονικών.

Ο δείκτης Nikkei, έχανε στις 11 π.μ. στο Τόκυο, (τοπική ώρα) ποσοστό 1%, φθάνοντας στις 9.524,78 μονάδες. Συνολικά την τρέχουσα εβδομάδα, απώλεσε ποσοστό 3,5%, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε εβδομαδιαία βάση μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε ημερών και τη χρονική περίοδο έως τις 26 Ιουλίου.

Στις άλλες ασιατικές αγορές, στην Ταϊβάν ο δείκτης TWSE υποχωρούσε κατά 0,1%. Τις υψηλότερες απώλειες σημείωναν οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. και της Quanta Computer Inc., μετά τις ανακοινώσεις της UBS Warburg η οποία προχώρησε στην αναθεώρηση της πορείας, σε διεθνές επίπεδο, του κλάδου των chip και των εταιρειών που παράγουν σχετικά εξαρτήματα.

Στη Ν. Κορέα η μετοχή της Samsung Electronics Co., σημείωνε επίσης απώλειες, ενά ο δείκτης Kospi σημείωνε οριακά κέρδη 0,2%. Στη Σιγκαπούρη ο Strait Times, κέρδιζε ποσοστό 0,1% με τα υψηλότερα κέρδη να παρουσιάζει η μετοχή Venture Corp., καθώς σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, τα οποία αναμένεται να είναι υψηλότερα από την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Οι δείκτες στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Μαλαισία, εμφάνιζαν απώλειες,

σε αντίθεση με τους αντίστοιχους στο Χογκ Κογκ και την Κίνα που σημείωναν μικρή διαφοροποίηση, προς τα πάνω. Ο δείκτης στο Χρηματιστήριο των Φιλιππίνων, κινείτο ανοδικά.

Ιαπωνία

Η μετοχή της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης Ito-Yokado, έχανε ποσοστό 2,9% φθάνοντας στα 4.980 γιέν και της Seven-Eleven Japan Co., ποσοστό 2,3% φθάνοντας στα 4.320 γιέν. Πτώση 2,3% σημείωνε και η μετοχή της δεύτερης σε μέγεθος μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, ΚDDI Corp., φθάνοντας στα 337.000 γιέν.

Απώλειες 0,7% σημείωνε ο δείκτης Topix, φθάνοντς στις 931,48. μονάδες. Οι εταιρείες λιανικής πώλησης και τηλεπικοινωνιών, είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες στον δείκτη.

Το ΑΕΠ της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,5% το τελευταίο τρίμηνο, όπως ανακοινώθηκε, μετά από σταθεροποίησή του το πρώτο τρίμηνο του έτους. Αυτό, ήρθε σε αντίθεση με τις αρχικές εκτιμήσεις, ότι, η οικονομία της χώρας θα αναπτύσσετο με ρυθμούς 1,4%. Αλλη έκθεση έδειξε, ότι, η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε, κάτι το οποίο δεν αναμένετο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα