Ιαπωνία : Χαμηλότερη η ανάπτυξη από τις εκτιμήσεις

Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2002 07:53

Η ανάπτυξη της οικονομίας της Ιαπωνίας, ήταν χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις και η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής, όπως και των καταναλωτικών δαπανών, δείχνουν ότι η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ύφεση.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις η οικονομία δεν αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο εξαλείφοντας τις αρχικές εκτιμήσεις για ανάπτυξη 1,4%, αφού αυτή είχε ανάπτυξη 0,5% το τελευταίο τρίμηνο.

Η χαμηλότερη από το αναμενόμενο ανάπτυξη, έρχεται τρεις μήνες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι αυτή έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα μετά από 19 μήνες ύφεσης.

Ο πρωθυπουργός της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, Junichiro Koizumi, μπορεί να βρεθεί υπό πίεση για μείωση της φορολογίας ή επειδή δεν θα κρατήσει την υπόσχεσή του ότι θα μειωθούν οι κυβερνητικές δαπάνες, σε μια προσπάθεια τόνωσης της οικονομίας.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, όπου ο δείκτης Nikkei στις 11 π.μ. τοπική ώρα, έχανε ποσοστό 1% φθάνοντας στις 9,524,78 μονάδες.

Αλλες εκθέσεις έδειξαν, ότι, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής μειώθηκε κατά 0,4% τον περασμένο μήνα, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 2,2%, ο δείκτης ανεργίας παρέμεινε σταθερός στο 5,4%, λίγο πιο χαμηλά από το ρεκόρ του 5,5% και οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν από τα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών.

Η ύφεση της οικονομίας των ΗΠΑ, απειλεί, όπως είναι φυσικό την ανάκαμψη της ιαπωνικής. Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας αποτέλεσαν περισσότερο από το ήμισυ της ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα