Ανοδικό ριμπάουντ στη Ν. Υόρκη

Ελλειψη κατεύθυνσης και χαμηλοί τζίροι
Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2002 00:01
UPD:06:41

ΤΟ «ΚΥΝΗΓΙ» επιλεγμένων μετοχών από το χώρο της υψηλής τεχνολογίας προσέφερε στήριξη στη Wall Street και συνέβαλε στη σταθεροποίηση του κλίματος στην αμερικανική αγορά. Η Yahoo βοήθησε στην ενίσχυση του δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, με τη μετοχή της να εμφανίζει κέρδη της τάξης του 12%, μετά την ανακοίνωση της Merrill Lynch ότι αναβάθμισε την επενδυτική της αξιολόγηση για το «γίγαντα» του Διαδικτύου.

Αρχικά οι μετοχικές τιμές επηρεάστηκαν από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για την αμερικανική οικονομία, τα οποία έδειξαν επιβράδυνση στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς και από τα στοιχεία για εξασθένηση της αγοράς εργασίας τις τελευταίες ημέρες. O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έκλεισε με απώλειες 23,10 μονάδων, ποσοστό 0,27%, φθάνοντας στις 8.670,99 μονάδες. Αντιθέτως, με άνοδο 21,39 μονάδων, ποσοστό 1,63%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.335,77 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρέμειναν υπό πίεση για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση χθες, κατάφεραν όμως να κλείσουν πάνω από τα χαμηλότερα επίπεδα της ημέρας, καθώς τα απογοητευτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι όμιλοι αντασφάλισης Munich Re, Swiss Re πίεσαν τις μετοχές ασφαλειών, την ώρα που οι μετοχές τεχνολογίας προσπάθησαν να ανακάμψουν βρίσκοντας στήριγμα στη θετική εικόνα που παρουσίασε η αγορά Nasdaq στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Χρηματιστές εξήγησαν πως οι αγορές πάσχουν από έλλειψη κατεύθυνσης, καθώς παραμένουν αβέβαιες οι προοπτικές των εταιρικών κερδών, αλλά και από τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών αφού πολλοί επενδυτές συνεχίζουν τις θερινές διακοπές τους.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 1,6% και 2,2%, αντίστοιχα, ενώ η αναλογία χαμένων-κερδισμένων ήταν πέντε προς ένα.

Οι μετοχές των Munich Re και Swiss Re δέχθηκαν πιέσεις, με την πρώτη, πάντως, να διατηρεί την ισχύ της χάνοντας μόλις 1,8%, ενώ η δεύτερη υποχώρησε κατά 13,7%.

Σε δύσκολη θέση βρέθηκαν οι μετοχές του τομέα ασφαλειών, με τις Generali, Zurich Financial, Aegon να χάνουν πάνω από το 5% της αξίας τους.

Ο δείκτης των 300 μετοχών βρίσκεται 16% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα της πενταετίας στα οποία βρέθηκε στις 24 Ιουλίου, όμως το κλίμα αισιοδοξίας που είχε δημιουργηθεί έκτοτε εξανεμίσθηκε και όλα δείχνουν πως θα περάσουμε σε φάση στασιμότητας.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα