Τη Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού το υπουργικό Συμβούλιο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οριστικές αποφάσεις μπορεί να μην ληφθούν και το πακέτο να μην κλείσει στο σύνολό του, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από την Τετάρτη, οπότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών.
Αντίθετα, αποφάσεις θα πρέπει να αναμένονται για τον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και δεν αποκλείεται ο υπουργός Οικονομικών να προβεί σε νέες ανακοινώσεις (τοποθέτηση νέων συμβούλων αποκρατικοποίησης κτλ). Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις, χωρίς καθυστερήσεις: «Για να ξαναβάλουμε μπροστά την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να προχωρήσουμε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά, δεν υπάρχει πια χρόνος, πρέπει να γίνουν όλα και να γίνουν όλα τώρα» υπογράμμισε, διευκρινίζοντας πως η κυβέρνηση «βάζει μπροστά» τις πωλήσεις συμμετοχών σε εισηγμένες εταιρείες.
Εξάλλου, ο υπουργός αντέκρουσε τις αιτιάσεις σχετικά με την αξιοποίηση του Ελληνικού, λέγοντας ότι τα κόμματα της Αριστεράς φοβίζουν τον κόσμο, με την καρικατούρα ότι η Αθήνα θα γίνει Λας Βέγκας. «Γιατί δημιουργούμε σκιάχτρα; Με την αξιοποίηση, θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας, θα δημιουργηθεί πάρκο και θα υπάρχουν δραστηριότητες ψυχαγωγικού και εμπορικού χαρακτήρα», σημείωσε, λέγοντας ότι δεν είναι ανεκτό για την ελληνική οικονομία, αλλά και για την τοπική κοινωνία να μένει ερημωμένο επί τόσα χρόνια το μεγαλύτερο κομμάτι ελεύθερης γης στον αστικό χώρο της Αθήνας.
Την ίδια ώρα στο εξωτερικό εντείνονται οι πιέσεις για συγκεκριμένες και άμεσες κινήσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας, Κριστίν Λαγκάρντ, κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε κινήσεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, προειδοποιώντας μάλιστα για τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Απέκλεισε, ωστόσο, μια ευρεία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
«Η Ελλάδα απειλείται με πτώχευση» δήλωσε σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard η Γαλλίδα υπουργός, η οποία θεωρείται φαβορί για τη θέση του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για να σημειώσει στη συνέχεια: «Την περασμένη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας για την έλλειψη προόδου. Προς το παρόν αυτά αρκούν να κινητοποιήσουν την ελληνική κυβέρνηση να αρχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις».
«Αν η Ελλάδα παρουσιάσει αποτελέσματα, τότε μπορούμε να φανταστούμε επιπλέον βοήθεια», διεμήνυσε και κάλεσε την Αθήνα να «κάνει περισσότερα από όσα έκανε τους τελευταίους δώδεκα μήνες».
Τέλος, αν και απέκλεισε την προοπτική της αναδιάρθρωσης, η κ. Λαγκάρντ παρατήρησε ότι οι όποιες εθελοντικές «υποχωρήσεις» εκ μέρους τραπεζών, που έχουν στα χέρια τους ελληνικά ομόλογα, θα ήταν καλοδεχούμενες. «Αυτό που σίγουρα δεν θέλουμε είναι μια πτώχευση του κράτους, στάση πληρωμών στην Ευρώπη», ξεκαθάρισε.
Την αντίθεσή τους στην προοπτική μιας αναδιάταξης (reprofiling) ή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους διατρανώνουν και οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διαμηνύοντας ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα μας και την Ευρωζώνη.
Χθες ήταν η σειρά του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη, Γιενς Βάιντμαν, να υπογραμμίσει ότι μια τέτοια λύση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Επανέλαβε εξάλλου την προειδοποίηση ότι στην περίπτωση επιμήκυνσης του χρόνου λήξης των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας, οι τίτλοι αυτοί δεν θα είναι πλέον αποδεκτοί από την ΕΚΤ.
Εν τω μεταξύ, η Νορβηγία διέκοψε επιχορηγήσεις ύψους 42 εκατ. δολαρίων προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η χώρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να λάβει το συγκεκριμένο ποσό και ενδεχομένως να έχει παραβιάσει και ορισμένους κανονισμούς, σύμφωνα με το Νορβηγό υπουργό Εξωτερικών.
Η Νορβηγία, η οποία δεν αποτελεί μέλος της Ε.Ε., διευκρίνισε ωστόσο ότι η διακοπή της επιχορήγησης δεν συνδέεται με το σχέδιο διάσωσης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο της συμβολής της Νορβηγίας προς τις χώρες της Ε.Ε. βάσει του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.
Η αναστολή των πληρωμών που ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας αφορά σε αιτήματα δαπανών ύψους 832.000 ευρώ -για την οποία μόλις χθες λάβαμε τη σχετική επιστολή- και έγινε με το αιτιολογικό ότι δεν έχει καταβληθεί η αναλογούσα εθνική συμμετοχή, διευκρίνισε ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Παν. Ρήγας.