Αύξηση 2,6% στη τιμή του πετρελαίου μετά την αεροπορική επιδρομή ΗΠΑ, Βρετανίας στο Ιράκ

Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2002 12:19

Αύξηση 2,6% σημείωσε η τιμή του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, καθώς έντονη είναι η ανησυχία για αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, η οποία μπορεί να γίνει πολύ σύντομα, μετά την από κοινού αεροπορική επιδρομή ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας χθες.

Μαχητικά αεροσκάφη που περιπολούσαν στην απαγορευμένη ζώνη πτήσεων νοτίως του Ιράκ, εξαπέλυσαν πυρά εις απάντηση «στις πρόσφατες εχθρικές ενέργειες», ανακοινώθηκε από την κεντρική διοίκηση των ΗΠΑ, στην Τάμπα της Φλόριντα.

Η επιδρομή περίπου 100 αεροσκαφών, ήταν η μεγαλύτερη μεμονωμένη επιχείρηση κατά του Ιράκ σε τέσσερα χρόνια και μπορεί να είναι το «πρελούδιο» μιας ευρύτερης, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Telegraph».

Η επίθεση έγινε την ίδια ημέρα της ανακοίνωσης των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου, τα οποία μειώθηκαν στα 4,6 δισ. βαρέλια, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο χρονικού διαστήματος 17 μηνών, λιγότερα κατά 298,5 εκατ. βαρέλια από την περασμένη εβδομάδα, κάτι που αύξησε τις ανησυχίες για τις προμήθειες.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου, αυξήθηκαν κατά 74 σεντς ή 2,6% φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο ενός δωδεκαημέρου, στα 29,72 δολ. το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά τη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 29,72 δολ. το βαρέλι στις 4:45' μ.μ., ώρα Τόκυο, κερδίζοντας συνολικά ποσοσ΄το 50% για το σύνολο του έτους.

Οι τιμές πετρελαίου στη Ν. Υόρκη αυξήθηκαν περίπου 12% τον περασμένο μήνα μετά τις πιέσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους και του αντιπροέδρου, Ντικ Τσένι, στη διεθνή κοινότητα, να εγκρίνει μια επίθεση κατά του Ιράκ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα