Την Κυριακή το «πράσινο φως» για την πέμπτη δόση

Σύμφωνα με τον Βέλγο ΥΠΟΙΚ Ντιντιέ Ρέιντερς
Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011 13:00
UPD:15:30

Την εκτίμηση ότι κατά την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 3 Ιουλίου θα αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων για την Ελλάδα εξέφρασε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς.

Την πεποίθηση ότι κατά την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 3 Ιουλίου θα εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων για την Ελλάδα εξέφρασε σήμερα ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς.

«Είμαι πεπεισμένος ότι είναι δυνατό να ληφθεί η απόφαση για την επόμενη πληρωμή» στο πλαίσιο του δανείου των 110 δισ. ευρώ, δήλωσε ο Ρέιντερς σε δημοσιογράφους στο Παρίσι.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι στη συνεδρίαση της Κυριακής κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρξει συμφωνία για εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στη γαλλική πρόταση μετακύλισης του ελληνικού χρέους, αλλά θα προσδιοριστούν οι κατευθυντήριες γραμμές για το δεύτερο σχέδιο στήριξης της χώρας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδριάζουν την Κυριακή στις Βρυξέλλες, καθώς η Ελλάδα έχει ανάγκη να πάρει την πέμπτη δόση των 12 δισ. ευρώ προκειμένου να καλύψει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες.

Ο κύριος όρος που είχε τεθεί για την εκταμίευση της δόσης, δηλαδή η ψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο ενός νέου προγράμματος λιτότητας, εκπληρώνεται: το πρόγραμμα υιοθετήθηκε χθες και ο εφαρμοστικός νόμος υποβάλλεται σήμερα προς ψήφιση στους βουλευτές. «Έχουμε μια πρώτη καλή απάντηση από την Ελλάδα», ανέφερε ο Ρέιντερς.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι συζητήσεις για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα σε μια νέα συμφωνία στήριξης της Ελλάδας, με επίκεντρο την πρόταση που κατέθεσε η Γαλλία.

«Είναι πιθανό να μην λάβουμε απόφαση την Κυριακή» για το σχέδιο αυτό, ανέφερε ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ. «Πρέπει να διατυπώσουμε μερικές αρχές για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, μερικές κατευθυντήριες γραμμές», αλλά «ίσως να μην λάβουμε τις τεχνικές αποφάσεις», διευκρίνισε.

Η επίσημη απόφαση αναμένεται συνεπώς για την επόμενη σύνοδο της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί μια εβδομάδα αργότερα, στις 11 Ιουλίου, πρόσθεσε.

Ο Ντιντιέ Ρέιντερς έκανε λόγο για «πρόοδο» στις συζητήσεις που διεξάγονται με τους ιδιώτες πιστωτές στις διάφορες πρωτεύουσες, διαβεβαιώνοντας ότι οι τράπεζες στο Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και σε άλλες χώρες «είναι πολύ ανοικτές» στις συζητήσεις. «Η δυσκολία είναι να βρεθεί ο τρόπος για να οργανωθεί αυτό (...) με τους ίδιους κανόνες παντού», κυρίως με «όλους τους συμμετέχοντας, όχι μόνο με τις τράπεζες», παρατήρησε.

Παρόμοια άποψη εξέφρασε και ένα άλλο μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Έβαλντ Νοβότνι, ο οποίος ζήτησε κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση της Ελλάδας.

Σε συνέντευξή του σε αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό, ο κ. Νοβότνι χαρακτήρισε τη γαλλική πρόταση για μετακύλιση του ελληνικού χρέους ως ένα πολύ ενδιαφέρον βήμα, που θα πρέπει όμως να εξασφαλίσει την πολιτική στήριξη χωρών όπως η Γερμανία.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή λύση, γιατί η διαφορά θα είναι μικρή, αν το κάνει μόνο μία χώρα», σημείωσε.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος επανέλαβε ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η χώρα χρειάζονται τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων και τόνισε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να καταστεί αποτελεσματική η δημόσια διοίκηση, να αναμορφωθεί το φορολογικό σύστημα και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Τα όποια διορθωτικά μέτρα, όταν η χώρα για καιρό ξόδευε παραπάνω από ό,τι παρήγαγε, είναι πάντα επίπονα, «αλλά η εναλλακτική λύση - μια χρεοκοπία δηλαδή - είναι πολύ πιο επώδυνη για τον κόσμο», είπε. «Όλοι κατανοούν ότι ο κόσμος αυτός είναι υπερβολικά πιεσμένος και είναι πολύ δύσκολο για αυτούς.»

Εν τω μεταξύ, ανακοινώσεις για την Ελλάδα αναμένεται να κάνει σήμερα (16:00 ώρα Ελλάδος) ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά τη συνάντησή του με ανώτατα στελέχη του γερμανικού χρηματοοικονομικού κλάδου.

Η συνάντηση αφορούσε στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση της Ελλάδας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones, οι γερμανικές χρηματοοικονομικές εταιρείες και η κυβέρνηση Μέρκελ κατέληξαν σε συμφωνία για το σχέδιο μετακύλισης του ελληνικού χρέους, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί εντός της ημέρας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα