Αισιόδοξες ενδείξεις για το γαλλικό σχέδιο

Reuters: Δεν θα το χαρακτηρίσουν «χρεοκοπία» οι οίκοι αξιολόγησης
Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011 11:00
UPD:12:30

Οι τράπεζες έχουν λάβει θετικές ενδείξεις από τους οίκους αξιολόγησης ότι δεν θα χαρακτηρίσουν το γαλλικό σχέδιο «χρεοκοπία», αίροντας ένα δεύτερο σοβαρό εμπόδιο που θα μπορούσε να μπλοκάρει το σχέδιο μετακύλισης του ελληνικού χρέους.

Την αισιοδοξία ότι η γαλλική πρόταση για τη διάσωση της Ελλάδας μπορεί να υιοθετηθεί χωρίς να πυροδοτηθεί κάποιο πιστωτικό γεγονός εξέφρασαν χθες πολιτικοί και τραπεζίτες, εξέλιξη που αίρει ένα βασικό εμπόδιο στη μετακύλιση του ελληνικού χρέους, όπως αποκάλυψαν πηγές στο πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με μία από τις πηγές από την αγορά παραγώγων, υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία ότι οι αγορές συμβολαίων αντιστάθμισης πιστωτικών κινδύνων (CDS) θα εγκρίνουν το γαλλικό σχέδιο.

Οι τράπεζες έχουν επίσης λάβει θετικές ενδείξεις από τους οίκους αξιολόγησης ότι δεν θα χαρακτηρίσουν το γαλλικό σχέδιο «χρεοκοπία», αίροντας ένα δεύτερο σοβαρό εμπόδιο που θα μπορούσε να μπλοκάρει το σχέδιο μετακύλισης του ελληνικού χρέους.

Το γεγονός δε ότι το γαλλικό μοντέλο αναπτύχθηκε από τις ίδιες τις τράπεζες υποδηλώνει ότι η μετακύλιση θα γίνει αποκλειστικά σε εθελοντική βάση, προϋπόθεση ώστε οι οίκοι αξιολόγησης να μη θεωρήσουν το σχέδιο ως πτώχευση, όπως δήλωσε μία τρίτη πηγή.

Συνεπώς, η διαβεβαίωση από τους παράγοντες της αγοράς ότι η μετακύλιση δεν θα πυροδοτήσει τα CDS είναι ένα βασικό βήμα και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι τράπεζες συμμετέχουν σε αυτήν χωρίς να εξαναγκάζονται.

Την ίδια στιγμή, διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίου θεωρούν τη γαλλική πρόταση ως τον καλύτερο τρόπο εξόδου από την κρίση χρέους και μαζί ένα ζωτικό βήμα για να αποφευχθούν τόσο η εξάπλωση της κρίσης σε άλλες χώρες όσο και νέες συστημικές απειλές.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι διεθνών ομίλων διαχείρισης κεφαλαίου που μίλησαν στο Reuters, μεταξύ των οποίων ο Τζέιμς Τσάρινγκτον της BlackRock, θεωρούν αναπόφευκτη τη μετακύλιση για την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την «πραγματικά ενδιαφέρουσα ιδέα», επειδή θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μια «στάση πληρωμής χρέους που δεν θα πυροδοτήσει όμως πιστωτικό γεγονός».

«Οι μόνοι που θα επενδύσουν σε ελληνικό χρέος είναι αυτοί που έχουν επενδύσει και σήμερα, κατά συνέπεια θα είναι λογική γι' αυτούς μια μετακύλιση παρά μια στάση πληρωμών», δήλωσε ο Μάρτιν Γκίλμπερτ της Aberdeen Asset Management.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα