Μηνύματα συναίνεσης εν όψει Εurogroup ζήτησε ο ΥΠΟΙΚ

Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011 15:29
UPD:15:44

Εκκληση για μηνύματα σοβαρότητας, συναίνεσης, σταθερότητας, συστηματικότητας και προοπτικής από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup την Κυριακή 3 Ιουλίου.

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή κατά τη δεύτερη μέρα συζήτησης του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών "Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2012-2015", με αφορμή αποστροφή του λόγου του βουλευτή της ΝΔ Κ. Χατζηδάκη την οποία σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

«Ο κ. Χατζηδάκης είναι ένας μετριοπαθής συνάδελφος, πάρα πολύ συμπαθής και υπεύθυνος και ο λόγος του είναι γενικά, προσεκτικά διατυπωμένος και συναινετικός. Τον παρακολουθώ, λοιπόν, πάντα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Και ενώ παρακολουθούσα τον ειρμό της σκέψης του, έμεινα κατάπληκτος με την τελική του φράση: πως το ΠΑΣΟΚ που ψηφίζει μόνο του, πρέπει να προσέξει γιατί αν αποτύχει στην εφαρμογή αυτού που αρνείται να ψηφίσει επί της αρχής και στο σύνολο η Νέα Δημοκρατία, θα αποτύχει και θα καταστραφεί η χώρα», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και συνέχισε στο ίδιο ύφος:

«Αυτό το βρίσκω ιστορικά τραγικό. Δηλαδή λέει, ένας έγκυρος συνάδελφος, μετριοπαθής, της Νέας Δημοκρατίας: "σηκώστε το βάρος της ψήφισης και της εφαρμογής και προσέξτε, σηκώνετε το βάρος της Ελλάδας, αλλά εμείς παρακολουθούμε από απόσταση ασφαλείας. Και εν πάση περιπτώσει μπορεί να μην επιχαίρουμε αν καταστραφείτε εσείς και η Ελλάδα, αλλά είμαστε εδώ για να έρθουμε να διεκδικήσουμε τον επόμενο γύρο"».

«Αυτό», παρατήρησε, «είναι μια αντίληψη, η οποία είναι έξω από τη λογική των στιγμών και η οποία είναι αδικαίωτη ιστορικά. Και πραγματικά έχω μείνει κατάπληκτος από αυτή τη διατύπωση, και θα 'θελα αν ο κ. Χατζηδάκης ερμήνευε αυθεντικά τα λεγόμενά του και εκφράζονταν με μεγαλύτερη σαφήνεια, να στείλουμε ένα μήνυμα συνευθύνης και συστράτευσης».

«Είμαι απολύτως σαφής. Εμείς στο νομοσχέδιο συμφωνούμε επί της αρχής σε τρία κεφάλαια από τα έξι (για τις αποκρατικοποιήσεις, για το Δίκαιο της επιφανείας και για τη μείωση των δαπανών) κι ενώ δεν συμφωνούμε στα υπόλοιπα τρία που και ο ίδιος ο υπουργός με ένα πολύ πρωτότυπο τρόπο δεν συμφωνεί κι ο ίδιος, απαιτεί από την ΝΔ να συμμετάσχει σε αυτό», απάντησε ο κ. Χατζηδάκης. Παράλληλα ξεκαθάρισε πως είναι υπέρ της συνεννόησης, για το σωστό όμως, και ζήτησε να εξηγήσει ο πρωθυπουργός, τι είδους συναίνεση έκανε, όταν παραιτήθηκε πέντε ώρες και μετά ανακάλεσε προχωρώντας σε ανασχηματισμό.

«Σύγχυση επικρατεί στην κυβέρνηση. Εμείς στηρίζουμε την Ελλάδα και την εθνική προσπάθεια, αλλά δεν μπορούμε να στηρίξουμε την κυβέρνηση σε κάθε επιλογή της. Είναι ξεκάθαρο ότι καθώς προχωρείτε με τον τρόπο που έχετε προχωρήσει το βάρος φυσικά για την αποτυχία δεν θα είναι δικό μας, θα είναι δικό σας. Καλά να δίνουμε εξηγήσεις για το παρελθόν αλλά δεν μπορούμε να δίνουμε εξηγήσεις και για την κυβέρνηση που κυβερνά σήμερα κι αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» κατέληξε ο βουλευτής της ΝΔ, απευθυνόμενος προς τον κ. Βενιζέλο.

«Είμαι σίγουρος ότι σε αυτή την αίθουσα ουδείς εύχεται να αποτύχει η χώρα, το αντίθετο κι όλοι επιδιώκουμε να επιτύχει η χώρα μας», παρενέβη και ο Πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος.

Λαμβάνοντας το λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μ. Κεφαλογιάννης, είπε προς τον υπουργό Οικονομικών πως η καθ’ έδρας διδασκαλία είναι για το πανεπιστήμιο και τους φοιτητές όχι για το Κοινοβούλιο, ενώ «η αλαζονεία είναι κακός σύμβουλος».

Απαντώντας στον κ. Κεφαλογιάννη, ο κ. Βενιζέλος τού υπενθύμισε ότι τα τελευταία 20 χρόνια δεν διδάσκει, αλλά υπηρετεί τον ελληνικό λαό, εκτιμώντας πως «η ιδιότητά μου η ακαδημαϊκή δεν είναι μειονέκτημα -θέλω να ελπίζω- στην αίθουσα αυτή».

«Εδώ», τόνισε, καλούμαστε όλοι να εξυπηρετήσουμε έναν θεμελιώδη σκοπό, να στείλουμε μηνύματα σοβαρότητας, συναίνεσης, σταθερότητας, συστηματικότητας και προοπτικής. Και αυτά τα μηνύματα τα χρειαζόμαστε. Και εν προκειμένω να χρειάζομαι εγώ πιο πολύ από κάθε άλλον για να μπορέσω να αντιμετωπίσω τη συνεδρίαση του Eurogroup την Κυριακή 3 Ιουλίου», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε:

«Η διευκρίνιση που έδωσε ο κ. Χατζηδάκης, μου αρκεί, διότι εμένα με ενδιαφέρει η πολιτική ουσία. Και με ενδιαφέρει να παράγεται συναινετικό αποτέλεσμα, αυτό με ενδιαφέρει».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα