Σε συμφωνία για τη συμμετοχή τους στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας κατέληξαν τα γερμανικά χρηματοοικονομικά ιδρύματα, όπως ανακοινώθηκε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Συγκεκριμένα, οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες συμφώνησαν να συνεισφέρουν 3,2 δισ. ευρώ στη νέα συμφωνία για τη στήριξη της Ελλάδας.
«Θα αφορά ομόλογα που λήγουν μέχρι το 2014, ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου. Σε αυτό προστέθηκαν και οι γερμανικές bad banks... που έχουν ομόλογα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, έτσι περιμένουμε λήξεις ύψους 3,2 δισ. ευρώ στο σύνολο», δήλωσε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξη Τύπου μετά την συνάντηση με ανώτατα στελέχη του γερμανικού χρηματοοικονομικού κλάδου.
Τα ομόλογα που λήγουν μέχρι το 2014 θα επανεπενδυθούν, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, η Deutsche Bank είναι πιιθανόν να συνεισφέρει λιγότερο από 1 δισ. ευρώ στην προσπάθεια της Γερμανίας να βοηθήσει την Ελλάδα. Πολύ λιγότερο από 1 δισ. ευρώ πιθανόν να συνεισφέρει και η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα Commerzbank.
Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, το 55% των ελληνικών κρατικών ομολόγων που διακρατώνται από τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ωριμάζουν μετά το 2020. Όπως δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που λήγουν ως το 2014 θα μετακυλιστούν.
Ο επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέα βοήθεια και ανέφερε πως οι λεπτομέρειες του γερμανικού πακέτου θα αποφασιστούν μέσα στις επόμενες μέρες.
Την Κυριακή το «πράσινο φως» για την πέμπτη δόση
Εν τω μεταξύ, την πεποίθηση ότι κατά την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 3 Ιουλίου θα εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων για την Ελλάδα εξέφρασε σήμερα ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς.
«Είμαι πεπεισμένος ότι είναι δυνατό να ληφθεί η απόφαση για την επόμενη πληρωμή» στο πλαίσιο του δανείου των 110 δισ. ευρώ, δήλωσε ο Ρέιντερς σε δημοσιογράφους στο Παρίσι.
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι στη συνεδρίαση της Κυριακής πιθανόν να μην υπάρξει συμφωνία για εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στη γαλλική πρόταση μετακύλισης του ελληνικού χρέους, αλλά θα προσδιοριστούν οι κατευθυντήριες γραμμές για το δεύτερο σχέδιο στήριξης της χώρας.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδριάζουν την Κυριακή στις Βρυξέλλες, καθώς η Ελλάδα έχει ανάγκη να πάρει την πέμπτη δόση των 12 δισ. ευρώ προκειμένου να καλύψει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες.
Ο κύριος όρος που είχε τεθεί για την εκταμίευση της δόσης, δηλαδή η ψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο ενός νέου προγράμματος λιτότητας, εκπληρώνεται: το πρόγραμμα υιοθετήθηκε χθες και ο εφαρμοστικός νόμος υποβάλλεται σήμερα προς ψήφιση στους βουλευτές. «Έχουμε μια πρώτη καλή απάντηση από την Ελλάδα», ανέφερε ο Ρέιντερς.
Ο Ντιντιέ Ρέιντερς έκανε λόγο για «πρόοδο» στις συζητήσεις που διεξάγονται με τους ιδιώτες πιστωτές στις διάφορες πρωτεύουσες, διαβεβαιώνοντας ότι οι τράπεζες στο Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και σε άλλες χώρες «είναι πολύ ανοικτές» στις συζητήσεις. «Η δυσκολία είναι να βρεθεί ο τρόπος για να οργανωθεί αυτό (...) με τους ίδιους κανόνες παντού», κυρίως με «όλους τους συμμετέχοντας, όχι μόνο με τις τράπεζες», παρατήρησε.
Παρόμοια άποψη εξέφρασε και ένα άλλο μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Έβαλντ Νοβότνι, ο οποίος ζήτησε κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση της Ελλάδας.
Σε συνέντευξή του σε αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό, ο κ. Νοβότνι χαρακτήρισε τη γαλλική πρόταση για μετακύλιση του ελληνικού χρέους ως ένα πολύ ενδιαφέρον βήμα, που θα πρέπει όμως να εξασφαλίσει την πολιτική στήριξη χωρών όπως η Γερμανία.
«Αυτό που είναι σημαντικό είναι να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή λύση, γιατί η διαφορά θα είναι μικρή, αν το κάνει μόνο μία χώρα», σημείωσε.
Ο ευρωπαίος αξιωματούχος επανέλαβε ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η χώρα χρειάζονται τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων και τόνισε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να καταστεί αποτελεσματική η δημόσια διοίκηση, να αναμορφωθεί το φορολογικό σύστημα και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Τα όποια διορθωτικά μέτρα, όταν η χώρα για καιρό ξόδευε παραπάνω από ό,τι παρήγαγε, είναι πάντα επίπονα, «αλλά η εναλλακτική λύση - μια χρεοκοπία δηλαδή - είναι πολύ πιο επώδυνη για τον κόσμο», είπε. «Όλοι κατανοούν ότι ο κόσμος αυτός είναι υπερβολικά πιεσμένος και είναι πολύ δύσκολο για αυτούς.»