Συρρίκνωση της μεταποίησης στις ΗΠΑ για 15ο μήνα

Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2001 19:23
UPD:19:26

Στην ύφεση του 1990-91 παραπέμπει η επίδοση του αμερικανικού μεταποιητικού τομέα τον Οκτώβριο, δεχόμενος έντονες πιέσεις από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών, που είναι οι χαμηλότερες της δεκαπενταετίας.

Ο δείκτης NAPM για τη μεταποιητική δραστηριότητα έπεσε στο 39,8 τον Οκτώβριο από το 47 τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για τον 15ο μήνα που συνεχίζεται να συρρικνώνεται η μεταποιητική δραστηριότητα. Ανάγνωση του δείκτη κάτω του 50 σημαίνει μείωση της μεταποιητικής δραστηριότητας, η οποία αντιστοχεί στο ένα έκτο του συνόλου της αμερικανικής οικονομίας.

Σε χωριστή έκθεση που δημοσίευσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν 1,8% τον Σεπτέμβριο, καθώς μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου οι Αμερικανοί περιόρισαν τις εξόδους τους σε καταστήματα, εστιατόρια, περιόρισαν τα ταξίδια και τη διαμονή στα ξενοδοχεία. Αποτέλεσμα ήταν να δεχθούν πλήγμα οι παραγγελίες στη βιομηχανία.

Ο αριθμός των ατόμων στο ταμείο ανεργίας ανήλθε σε 3,69 εκατομμύρια την τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, ο μεγαλύτερος των 18 χρόνων, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.

Οι Αμερικανοί βιομήχανοι κατάργησαν πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας από τον περυσινό Αύγουστο, ανεβάζοντας το ποσοστό ανεργίας στο 4,9%. Αλλοι 100.000 εργαζόμενοι στη μεταποίηση έχασαν τη δουλειά τους τον περασμένο μήνα και η ανεργία αναμένεται να φτάσει το 5,2%, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, σύμφωνα με πρόβλεψη του Bloomberg.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα