Μικρή άνοδος στην Ευρώπη

Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2001 19:31
UPD:19:34

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη λόγω του αγοραστικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε προς το τέλος των συνεδριάσεων για μετοχές εταιρειών από το φαρμακευτικό κλάδο.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 5.071,3 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,63%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.366,94 μονάδες καταγράφοντας κέρδη 0,59% και στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 6.102,8 μονάδες αυξημένος κατά 0,36%. Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 0,81% και βρίσκεται στις 4.595,98 μονάδες.

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές των φαρμακοβιομηχανιών GlaxoSmithKline, AstraZeneca και Sanofi-Synthelabo. Ανοδικά κινείται αυτή την ώρα στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και η μετοχή της Bayer.

Θεαματική άνοδο (12%) σημείωσε στο Λονδίνο η μετοχή της Imperial Chemicals μετά την είδηση ότι τα κέρδη της εταιρείας στο τρίτο τρίμηνο μειώθηκαν λιγότερο από τις προβλέψεις.

Αντιθέτως, πιέσεις δέχθηκαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες μετά την ανακοίνωση των οικνομικών αποτελεσμάτων της Fiat. Η ιταλική εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της στο τρίτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά το ήμισυ, ενώ το χρέος της σημείωσε αύξηση κατά 40%. Η μετοχή της υποχώρησε κατά 5,4% συμπαρασύροντας προς τα κάτω το δείκτη MIB 30 στο χρηματστήριο του Μιλάνου. Απώλειες καταγράφουν αυτή την ώρα στη Φρανκφούρτη και οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών Volkswagen και BMW.

Πτωτικά κινήθηκε και ο πετρελαϊκός κλάδος στον απόηχο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της Royal Dutsch/Shell. Η κορυφαία ευρωπαϊκή πετρελαϊκή εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2001 μειώθηκαν σε ποσοστό 17%, δηλαδή στα κατώτερα όρια των προβλέψεων των οικονομολόγων (2,69 δισ. δολάρια). Η μετοχή της Shell στο χρηματιστήριο του Λονδίνου υποχώρησε κατά 1%, ενώ ανάλογη πτώση σημείωσε η μετοχή της Royal Dutch στο Αμστερνταμ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα