Aμελητέα η ανάπτυξη στην μεταποίηση τον Οκτώβριο

Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2001 19:15

Η ανάπτυξη στην ελληνική μεταποιητική οικονομία παρέμεινε αμελητέα κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου 2001, σύμφωνα με τον εποχικά προσαρμοσμένο Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI), που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Ο δείκτης, που παρέχει μια γενική εικόνα των συνθηκών που επικρατούν στον χώρο της μεταποίησης, καταγράφηκε στις 50,2 μονάδες, λίγο πάνω από το κρίσιμο σημείο μηδενικής μεταβολής 50, το οποίο διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.

Η αύξηση των παραγγελιών από την εσωτερική και την εξωτερική αγορά παρέμεινε οριακή τον Οκτώβριο, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα με τη συνολική εξασθένηση στη ζήτηση, η παραγωγή αυξήθηκε τον Οκτώβριο με ρυθμό αρκετά χαμηλότερο από αυτόν που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του 2000.

Η αύξηση τον τομέα της απασχόλησης συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια του μήνα, αν και με βραδύτερο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο. Ενώ κάποιες εταιρείες ανέφεραν ότι επιθυμούσαν να μειώσουν αποτελεσματικά τον αριθμό του προσωπικού εξαιτίας των συνθηκών της αγοράς, αυτό γινόταν σχεδόν πάντα είτε με εθελούσια αποχώρηση είτε με τις φυσιολογικές απώλειες προσωπικού.

Σημειώνεται ότι ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) αποτελεί ένα σύνθετο δείκτη σχεδιασμένο έτσι ώστε να παρέχει σφαιρική εικόνα των συνθηκών που επικρατούν στον χώρο της μεταποίησης. Η έρευνα για την Ελλάδα διεξάγεται από την βρετανική εταιρεία NTC Research σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Προμηθειών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα