Σόιμπλε: Συνταγματική η βοήθεια προς τις χώρες της ευρωζώνης

Κρίνεται σήμερα η νομιμότητα της συμμετοχής των Γερμανών στο μηχανισμό στήριξης
Τρίτη, 05 Ιουλίου 2011 12:05
UPD:20:50

Τη βεβαιότητά του πως το Βερολίνο δεν παραβίασε το σύνταγμα ή τις συνθήκες της ΕΕ, αναλαμβάνοντας πέρυσι τη διάσωση της Ελλάδας και άλλων χωρών της ευρωζώνης, εξέφρασε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τη βεβαιότητά του πως το Βερολίνο δεν παραβίασε το σύνταγμα ή τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναλαμβάνοντας πέρυσι τη διάσωση της Ελλάδας και άλλων χωρών της ευρωζώνης, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι δηλώσεις του έγιναν σε δημοσιογράφους πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, το οποίο θα εξετάσει εάν η χώρα παραβίασε το σύνταγμα με την απόφασή της να συμμετάσχει στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας πέρυσι.

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ο κ. Σόιμπλε υπεραμύνθηκε των αποφάσεων για τη συμμετοχή της Γερμανίας στη δανειακή σύμβαση βοήθειας στην Ελλάδα και τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης του Ευρώ EFSF, επικαλούμενος τις συνθήκες απειλής για το ευρώ.

Όπως είπε, από τις αρχές του 2010 η ανθεκτικότητα και η συνοχή της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τίθενται συνολικά υπό δοκιμασία.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας σημείωσε ότι «όταν στο πρώτο ήμισυ του 2010 εμφανίστηκαν εκτιμήσεις των αγορών για μία επαπειλούμενη αδυναμία πληρωμών σε ένα ελάχιστα ανθεκτικό περιβάλλον αγορών, τότε ετέθη για τις κυβερνήσεις το ερώτημα, εάν αποτελεί υπεύθυνη στάση να δοκιμαστεί σ’ αυτή την περίπτωση η ανθεκτικότητα των αγορών. Πολλοί ειδικοί φοβήθηκαν ότι μία ανεξέλεγκτη αδυναμία πληρωμών θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις από την τραπεζική κρίση του 2008».

Ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι «στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχει το επιπρόσθετο στοιχείο ότι τα δημοσιευθέντα στοιχεία που αφορούσαν στο έλλειμμα της χώρας ήταν λανθασμένα».

Ο υπουργός Οικονομικών αιτιολόγησε την απόφαση για τους μηχανισμούς στήριξης του ευρώ λέγοντας ότι «εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση να αποφευχθεί ο κίνδυνος “μόλυνσης” και να μειωθεί συνολικά ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της ευρωζώνης. Ο κίνδυνος μιας τέτοιας μόλυνσης δικαιολόγησε την αναγκαιότητα να βοηθηθεί τον Απρίλιο του 2010 η Ελλάδα με συντονισμένα διμερή δάνεια. Έως ότου ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις ο κίνδυνος “εξάπλωσης της μόλυνσης” είχε μεγαλώσει δραματικά. Για το λόγο αυτό έπρεπε σε σύντομο χρονικό διάστημα να συναφθεί ο προσωρινός μηχανισμός διάσωσης υπό τη συμμετοχή του ΔΝΤ ύψους 750 δισ. ευρώ».

Αν δεν απορριφθεί η αίτηση που κατέθεσε ομάδα οικονομολόγων και επιχειρηματιών περί αντισυνταγματικότητας της απόφασης συμμετοχής των Γερμανών στον μηχανισμό στήριξης, αναμένεται να μικρύνουν τα όρια για ελιγμούς στην πολιτική στήριξης της Ελλάδας και συγκεκριμένα στο δεύτερο πρόγραμμα στήριξης που θα εκπονηθεί ως το φθινόπωρο.

Μία ημέρα πριν από την έναρξη της ακρόασης, ο Γιόαχιμι Σταρμπάτι, επικεφαλής της πρωτοβουλίας που θέλει αντισυνταγματική και αντίθετη προς τις ευρωπαϊκές συνθήκες την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, υποστήριξε πως η χώρα είναι ήδη χρεοκοπημένη και ότι τα ευρωπαϊκά δάνεια δεν συνιστούν στην πραγματικότητα βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά προς τις τράπεζες.

Με τα δάνεια αυτά η Ελλάδα θα βαθύνει η ελληνική κρίση, υποστήριξε ο γερμανός οικονομολόγος, ο οποίος τάσσεται υπέρ της αποπομπής της Ελλάδας από την ευρωζώνη και της επιστροφής της στη δραχμή. Με τον τρόπο αυτό και με την ευρωπαϊκή βοήθεια στο πεδίο της αναδιάρθρωσης του χρέους η Ελλάδα θα μπορέσει να κάνει μια νέα αρχή, εκτίμησε ο κ. Σταρμπάτι.

Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας αναμένεται περίπου σε τρεις μήνες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα