Βαυαρία: «Προκλητική» η στάση της S&P

«Επιβεβλημένη» η θέσπιση ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης
Τρίτη, 05 Ιουλίου 2011 11:58

Σκληρή κριτική στους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης ασκεί ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Γκέοργκ Φάρενσον, με αφορμή τη χθεσινή προειδοποίηση της Standard & Poor's ότι θα θεωρήσει «επιλεκτική χρεοκοπία» αν εφαρμοστεί το γαλλικό σχέδιο μετακύλισης του ελληνικού χρέους.

Η προειδοποίηση της S&P ότι το υπό συζήτηση μοντέλο συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο για την Ελλάδα θα αξιολογηθεί ως αδυναμία πληρωμών της χώρας «δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα και είναι ελάχιστα βοηθητική», τονίζει ο κ. Φάρενσον σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Passauer Neue Presse.

Παράλληλα, ζητεί να επιταχυνθεί η θέσπιση ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, καθώς, όπως λέει, ειδικά οι αμερικανικοί οίκοι «απέτυχαν παταγωδώς» ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης στην περίπτωση χρηματοοικονομικής κρίσης.

Ο Βαυαρός ΥΠΟΙΚ καταλογίζει στους αμερικανικούς οίκους «έλλειψη υπευθυνότητας» και τονίζει πως η στάση τους αποτελεί «συνειδητή πρόκληση έναντι των Ευρωπαίων φορολογουμένων».

Υποστηρίζει επίσης ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να απαλλαγούν από τις εντολές των αμερικανικών οίκων που προκαθορίζουν, πότε η ΕΚΤ θα αποδεχθεί ένα κρατικό ομόλογο ως εγγύηση και πότε όχι. Για αυτό είναι άμεσα επιβεβλημένη η θέσπιση ενός «ανεξάρτητου ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης» σημειώνει ο κ. Φάρενσον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα