Αυστηρές συστάσεις Μπαρνιέ προς τους οίκους αξιολόγησης

Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2011 19:30
UPD:23:02

Αυστηρές συστάσεις προς τους οίκους αξιολόγησης απηύθυνε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την εποπτεία των οικονομικών υπηρεσιών, Μισέλ Μπαρνιέ, καλώντας τους να τηρούν τους κανόνες της ΕΕ.

«Καλώ τους οίκους που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των εθνικών εποπτικών αρχών να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, τηρώντας απολύτως τους κανόνες της ΕΕ...Να διδαχθούν από τα λάθη του παρελθόντος», ανέφερε.

Η ευρωπαϊκή εποπτική αρχή ESMA μπορεί να αφαιρέσει τις άδειες οίκων αξιολόγησης εφόσον κρίνει ότι παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ.

Ο κ. Μπαρνιέ δήλωσε μάλιστα ότι η ΕΕ θα μπορούσε να εξετάσει την πιθανότητα να αναστείλει την αξιολόγηση κρατών που καλύπτονται από το δίχτυ προστασίας του μηχανισμού διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ, δηλαδή της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Εν τω μεταξύ, «παράνοια» χαρακτήρισε τις ενέργειες των οίκων αξιολόγησης κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, κάνοντας λόγο για «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» σε σχέση με την υποβάθμιση της Πορτογαλίας.

«Χθες η Moody's υποβάθμισε την Πορτογαλία. Ωστόσο αυτή η υποβάθμιση δεν βασίστηκε στην αποτυχία της να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις αλλά στην υπόθεση ότι η χώρα θα χρειαστεί εκ νέου βοήθεια. Βλέπετε την παράνοια αυτής της αυτοεκπληρούμενης προφητείας;» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Βερολίνο.

Χθες, η Moody's υποβάθμισε το χρέος της Πορτογαλίας σε «junk» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2009406

«Δυστυχώς πολλοί επενδυτές σε αυτό που αποκαλούμε λογικές αγορές είχαν στοιχηματίσει δισεκατομμύρια ευρώ στην κατάρρευση της Ελλάδας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε «να μπει τέλος στην ρητορική της τιμωρίας» σχετικά με την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα. «Οι Γερμανοί έχουν την εντύπωση ότι πρέπει να σώσουν τους "αμαρτωλούς" ενώ οι Έλληνες έχουν την εντύπωση ότι τους βοηθάει ο "μπαμπούλας"», είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την «ευγνωμοσύνη» του για τη γερμανική βοήθεια.

Την απόφαση της Moody's να υποβαθμίσει την Πορτογαλία επέκρινε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι η κίνηση αυτή αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της «αμφισβητήσιμης συμπεριφοράς» των οίκων αξιολόγησης.

Η απόφαση αυτή του οίκου εντείνει την αβεβαιότητα για το χρέος της ευρωζώνης, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Οι χθεσινές αποφάσεις ενός οίκου αξιολόγησης δεν είναι σαφείς. Μάλλον προσθέτουν ένα ακόμη στοιχείο αβεβαιότητας στην κατάσταση», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ο Ζ.Μ. Μπαρόζο για την υποβάθμιση της Πορτογαλίας

Ο Ζ.Μ. Μπαρόζο για την υποβάθμιση της Πορτογαλίας

«Η χρονική στιγμή που επέλεξε η Moody's δεν εγείρει απλώς ερωτήματα, αλλά βασίζεται και σε απολύτως υποθετικά σενάρια δεν που δεν συμβαδίζουν καθόλου με την πραγματικότητα», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ο επίτροπος Ολι Ρεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο επίτροπος Ολι Ρεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Αμαντέου Αλταφάζ έκανε λόγο για ένα «ατυχές γεγονός» που «εγείρει και πάλι το θέμα της καταλληλότητας της συμπεριφοράς των οίκων αξιολόγησης».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Κομισιόν για την Ελλάδα και την Πορτογαλία

Η Κομισιόν για την Ελλάδα και την Πορτογαλία

Αδικαιολόγητη χαρακτήρισε την υποβάθμιση της Πορτογαλίας και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τόνισε πως το «ολιγοπώλιο» των οίκων αξιολόγησης θα πρέπει να περιοριστεί.

Η Πορτογαλία υπεραποδίδει σε σχέση με τις συστάσεις των δανειστών της, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου.

Εξάλλου, αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε χθες και η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ προς τους οίκους αξιολόγησης, που απειλούν με υποβάθμιση την Ελλάδα σε περίπτωση υιοθέτησης της γαλλικής πρότασης για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη νέα στήριξη της χώρας.

Μόλις 24 ώρες μετά την προειδοποίηση του οίκου S&P ότι θα χαρακτηρίσει «επιλεκτική χρεοκοπία» της Ελλάδας το γαλλικό σχέδιο για την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, η Μέρκελ κατέστησε σαφές στους οίκους πως η ευρωζώνη δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα αυτό.

«Είναι σημαντικό εμείς, δηλαδή η ευρωζώνη και το ΔΝΤ, να μην τους αφήσουμε (τους οίκους) να μας στερήσουν τη δυνατότητα να έχουμε τη δική μας κρίση», κατέληξε η Μέρκελ, η οποία με τον τρόπο αυτό αμφισβητεί ευθέως τη στάση και τη μεθοδολογία των οίκων αξιολόγησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα