Το ράλι έφερε ρευστοποιήσεις

Με άνοδο Ευρώπη και Τόκιο
Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2002 00:01
UPD:06:17

«ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ράλι» χαρακτήρισαν την πορεία της Wall Street οι αναλυτές κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, η οποία άνοιξε δυόμισυ ώρες αργότερα λόγω των εκδηλώσεων για τη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η αγορά κινήθηκε ανοδικά για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, με τους επενδυτές να αγοράζουν επιλεκτικά μετοχές που έχουν χάσει τελευταίως μεγάλο μέρος της αξίας τους.

Ωστόσο, οι επενδυτές «φορτισμένοι» από τις μνήμες των τραγικών γεγονότων βιάστηκαν να ρευστοποιήσουν, με αποτέλεσμα το αρχικό ράλι να περιοριστεί μία ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ύστερα μάλιστα από την είδηση ότι η Northwest Airlines άλλαξε την πορεία ενός αεροσκάφους της, λόγω ανησυχιών που εξέφρασε το πλήρωμα για τη συμπεριφορά επιβατών. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε 21,44 μονάδες, ποσοστό 0,25%, για να κλείσει στις 8.581,17 μονάδες. Με απώλειες 4,64 μονάδων, ποσοστό 0,35%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.315,45 μονάδες.

Tα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν θετικά, με επίκεντρο τις εκδηλώσεις για την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Τις θετικές τάσεις καθοδήγησε η Nokia με κέρδη της τάξης του 7,7% και οι υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου τηλεπικοινωνιών. «Οι επενδυτές θέλουν να αγνοήσουν την τρομοκρατία γι' αυτό και ανεβάζουν τις τιμές υψηλότερα», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Ντίκσον, αναλυτής της Hilliard Lyons.

Οι ευρωπαϊκές μετοχικές τιμές είναι ενισχυμένες κατά 14% από τα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας που είχαν αγγίξει στις 24 Ιουλίου. Οι επενδυτές ελπίζουν τώρα ότι η άνοδος αυτή μπορεί να συνεχιστεί και μετά την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, μολονότι αρκετοί στρατηγικοί αναλυτές δεν βλέπουν πολλά περιθώρια για μεγάλη συνέχιση των κερδών.

«Ακόμη και εάν δεν υπήρχε ο κίνδυνος για επίθεση στο Ιράκ, εάν κοιτάξει κανείς τους προσεχείς δύο μήνες θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι μίας σημαντικής διόρθωσης», λέει ο Κλάιβ ΜακΝτόνελ, στρατηγικός αναλυτής της Standard & Poor's, προσθέτοντας ότι η αγορά δεν έχει βρει ακόμη σταθερό έδαφος.

Λίγο πριν από το κλείσιμο, ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chip σημείωνε κέρδη 2,1%, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 άνοδο 3,3%. Οι μετοχές στον τομέα ασφαλειών εξακολουθούν να υφίστανται πιέσεις εν μέσω ανησυχιών ότι η πρόσφατη πτώση των μετοχικών τιμών θα προκαλέσει προβλήματα στον κλάδο.

Τέλος, στο Τόκιο, οι μετοχές κινήθηκαν ανοδικά για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση με το δείκτη Νikkei να ενισχύεται κατά 0,98%.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα