Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2002 07:02

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές, για πρώτη ημέρα αυτήν την εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση της Federal Reserve των ΗΠΑ, ότι η οικονομική ανάπτυξη στον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, υποχώρησε τις τελευταίες έξι εβδομάδες. Η μετοχή της Tokyo Electron Ltd., σημείωνε τις μεγαλύτερες απώλειες.

«Η αυταπάτη της ανάπτυξης, χάθηκε», ανέφερε ο Hakan Hedstrom, ο οποίος διαχειρίζεται ένα δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με την Commerz International Capital Management (Japan) Ltd., συμπληρώνοντας : «Η έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, επιβεβαίωνει την άποψή μου, μάλλον για χαμηλή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας».

Ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, υποχωρούσε κατά 0,7%, φθάνοντας στις 9.335,57 μονάδες, στις 11 π.μ. το πρωϊ, τοπική ώρα, βάζοντας τέλος στα κέρδη τριών ημερών και σε ποσοστό 3%. Ο Topix έχανε ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στις 914,42 μονάδες, με τις μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ, να αποτελούν το 1/5 των απωλειών του δείκτη.

Στις άλλες ασιατικές αγορές, στη Σιγκαπούρη ο δείκτης Straits Times, έχανε 1,2%, καθώς η ανησυχία για υποχώρηση της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία της νήσου. Η μετοχή της Singapore Press Holdings Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας έκδοσης εφημερίδων και της City Developments Ltd., που δραστηριοποιείται στον κλάδο του real-estate, εμφάνιζαν σημαντικές απώλειες.

Στη Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi, κέρδιζε ποσοστό 0,8%, μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, ότι τα συνολικά κέρδη των τραπεζών, ενδέχεται να διπλασιαστούν φέτος και την πρόβλεψη, ότι θα γίνουν περισσότερες συγχωνεύσεις μεταξύ των τραπεζών. Η μετοχή της Chohung Bank, της τέταρτης μεγαλύτερης δανείστριας της χώρας, οδηγούσε την άνοδο.

Στην Ταϊβάν, ο δείκτης TWSE, κέρδιζε ποσοστό 0,1%. Η μετοχή της Ambit Microsystems Corp. εμφάνιζε κέρδη, μετά το δημοσίευμα στην Commercial Times, ότι η κατασκευάστρια μόντεμ και μονάδων ενέργειας, δέχθηκε παραγγελία για ένα εκατ. μόντεμ υψηλής ταχύτητας, από την Yahoo Japan Corp.

Οι δείκτες στο Χογκ Κογκ και τις Φιλιππίνες σημείωναν απώλειες, τη στιγμή που οι αντίστοιχοι στη Μαλαισία και τη Ν. Ζηλανδία κινούντο ανοδικά. Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 εμφάνιζε μικρή διαφοροποίηση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα