Σανίδα σωτηρίας ή μπούμερανγκ για τον Στόιμπερ;

Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2002 03:04
UPD:19/09/2002 20:08

Εκτός του προεκλογικού αγώνα τέθηκε το επίμαχο ζήτημα των μεταναστών. Επ' αυτού του θέματος, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, υπήρξε «συμφωνία κυρίων», προκειμένου να μην αφυπνιστεί το ξενοφοβικό σύνδρομο στη γερμανική κοινωνία και να αποτραπεί η εμφάνιση κρουσμάτων ρατσιστικής βίας.

Ωστόσο, στην τελευταία εκλογική διακήρυξη πριν από τις εκλογές της Κυριακής, ο Έντμουντ Στόιμπερ δεσμεύθηκε, εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, να αλλάξει το νόμο για τη μετανάστευση ισχυριζόμενος ότι αποδίδει προτεραιότητα στην ενσωμάτωση των ξένων που ήδη ζουν στη χώρα.

«Με τέσσερα εκατομμύρια άνεργους, η αύξηση της μετανάστευσης είναι ο λάθος δρόμος», αναφέρεται στη διακήρυξη αφήνοντας να εννοηθεί ότι με το νόμο που ψήφισε το Κοινοβούλιο την άνοιξη και πέρασε με επεισοδιακό τρόπο από την Ανω Βουλή των κρατιδίων (Μπουντεσρατ) το καλοκαίρι, άνοιξαν οι πόρτες για την είσοδο νέων μεταναστών στη Γερμανία.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών ως προς την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει η

προεκλογική στάση των CDU/CSU στο εν λόγω θέμα είναι αντικρουόμενες. Πολλοί θεωρούν ότι μπορεί να αποτελέσει «σανίδα σωτηρίας» προσελκύοντας ψηφοφόρους από τις τάξεις των ανέργων και από το χώρο της Ακροδεξιάς, η οποία ούτως ή άλλως δεν έχει προοπτικές εκλογικής εκπροσώπησης.

Ωστόσο, ορισμένοι εκτιμούν ότι η σκλήρυνση της στάσης του Στόιμπερ ενδεχομένως να εκληφθεί σαν «κίνηση απελπισίας», ότι αλλάζει δηλαδή τακτική την τελευταία στιγμή, όταν ακριβώς οι δημοσκοπήσεις ανέτρεψαν την επί μήνες βεβαιότητα της εκλογικής επικράτησής του και έδωσαν το προβάδισμα στον Σρέντερ.

Παράλληλα εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα της ακολουθούμενης πολιτικής. Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι η χρησιμοποίηση του ξενοφοβικού συνδρόμου μπορεί να έκανε πρωθυπουργό τον χριστιανοδημοκράτη Ρόλαντ Κοχ στο κρατίδιο της Εσσης (την άνοιξη του 1999), αλλά δεν ωφέλησε π.χ. τον Γίργκεν Ρίτγκερς ένα χρόνο αργότερα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, που με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει άδειες εργασίας σε επιστήμονες και τεχνικούς πληροφορικής από την Ινδία, προσπάθησε να κερδίσει τις εκλογές με το σύνθημα «Κάντε παιδιά αντί να φέρνουμε Ινδούς».

Έχει διατυπωθεί επίσης η άποψη ότι η στροφή του Στόιμπερ αναιρεί την αξιοπιστία της εικόνας του, γιατί με τον τρόπο αυτό επιστρέφει στο γνώριμο «σκληρό» δεξιό προφίλ του, αυτό ακριβώς που είχε προσπαθήσει να αλλάξει επιδιώκοντας την εικόνα του μετριοπαθούς, σχεδόν «κεντρώου», πολιτικού ηγέτη.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση είχε χαρακτηριστεί ακατάλληλο από την Aντιπολίτευση των Συντηρητικών η οποία ζητούσε παράλληλα αυστηρότερους περιορισμούς σε ό,τι αφορά στην είσοδο αλλοδαπών στη xώρα.

«Tο νομοσxέδιο δεν συμβάλει στον έλεγxο και τον περιορισμό της μετανάστευσης... και θα πρέπει να αλλάξει σημαντικά», δήλωνε τότε ο Πίτερ Mίλερ, επικεφαλής της αρμόδιας για τη μετανάστευση επιτροπής του Xριστιανοδημοκρατικού Kόμματος.

Oι Συντηρητικοί διετύπωσαν επίσης επιφυλάξεις ως προς τη δυνατότητα της κυβέρνησης να καλυφθούν τα προγράμματα για την εκμάθηση της γερμανικής στους ξένους και για την ομαλή ενσωμάτωσή τους.

Από την άλλη πλευρά, ο Γερμανός Kαγκελάριος Γκέρxαρντ Σρέντερ επιθυμούσε την επίτευξη συμφωνίας με την αντιπολίτευση και την επίλυση του θέματος της μετανάστευσης πριν από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας εν όψει των εκλογών του 2002.

Yπολογίζεται ότι υπάρxουν 7,3 εκατομμύρια νόμιμοι ξένοι κάτοικοι στη Γερμανία, οι οποίοι αντιστοιxούν στο 9% του πληθυσμού. Σε συνδυασμό μάλιστα με την υψηλή ανεργία, το θέμα της μετανάστευσης καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικό. Kυβερνητική επιτροπή ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Γερμανία έxει ανάγκη από δεκάδες xιλιάδες νέους μετανάστες ετησίως, καθώς ο πληθυσμός της γηράσκει και μειώνεται. Σύμφωνα με υπολογισμούς, ο πληθυσμός της Γερμανίας θα μειωθεί από 82 εκατομμύρια σε 60 μέxρι το 2050, αν η xώρα κλείσει τις πύλες της στους μετανάστες.

H Γερμανία των 7,3 εκατ. μεταναστών είναι η xώρα που φιλοξενεί το μεγαλύτερο ποσοστό (9% του πληθυσμού της) μεταναστών στην Eυρώπη, επισημαίνουν οι "Τimes". Oι Tούρκοι που συγκροτούν τη μεγαλύτερη ομάδα μεταναστών εδώ και μια 30ετία στη Γερμανία, φθάνουν σήμερα τα δύο εκατομμύρια κι όντας στη συντριπτική τους πλειονότητα μουσουλμάνοι, βλέπουν σαν πρόκληση το κάλεσμα για συμμόρφωση με τις xριστιανικές αρxές.

(Πηγές: ΑΠΕ, Financial Times, Wall Street Journal)

Ο ρόλος των μεταναστών στις γερμανικές εκλογές

Αρθρο της Wall Street Journal

ΚΑΘΩΣ πλησιάζουν οι εκλογές στη Γερμανία, μία μικρή ομάδα ψηφοφόρων έγινε ξαφνικά μεγάλη: οι Τούρκοι μετανάστες.

Εδώ και πολλά χρόνια, οι Τούρκοι μετανάστες βρίσκονταν στο στόχαστρο των πολιτικών της Δεξιάς, οι οποίοι κέρδιζαν ψήφους με το επιχείρημα ότι οι Τούρκοι - οι περισσότεροι από τους οποίους έφθασαν ως εργάτες στη Γερμανία τη δεκαετία του 1960 και '70 - δεν χρειάζονταν πλέον και ότι θα έπρεπε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Οι αυστηροί νόμοι για την απόκτηση γερμανικής υπηκοότητος σήμαιναν ότι ελάχιστοι μπορούσαν να ψηφίσουν. Πρόσφατη όμως αλλαγή του νόμου που καθιστά ευκολότερη την πολιτογράφηση αλλάζει αυτά τα δεδομένα. Από μερικές εκατοντάδες στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι πολιτογραφήσεις φθάνουν τώρα τις 80.000 ετησίως από το 1999, όταν άλλαξε ο νόμος.

Αν και ο αριθμός αυτός είναι μικρός - περίπου 350.000 Γερμανοί τουρκικής καταγωγής επιτρέπεται να ψηφίσουν στις εκλογές της Κυριακής - είναι τρεις φορές υψηλότερος από τον αντίστοιχο των προηγούμενων εκλογών, ενώ στις εκλογές του 2006 είναι πολύ πιθανόν να διπλασιαστεί. Η εξέλιξη αυτή στη Γερμανία αντανακλά την αλλαγή σε επίπεδο πολιτικής στην Ευρώπη. Οι μετανάστες παίζουν τώρα σημαντικό ρόλο στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αναγκάζοντας τους πολιτικούς να ανταποκριθούν στις ανησυχίες τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα