Το σχέδιο Φίσερ για τη Μέση Ανατολή

Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2002 03:06
UPD:19/09/2002 02:29

Μια εικόνα για την πολιτική της Γερμανίας αναφορικά με το Μεσανατολικό παρέχει το ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε ο αρχηγός της γερμανικής διπλωματίας Γιόσκα Φίσερ σε έγγραφο που υποβλήθηκε πρόσφατα σε ΗΠΑ, Ρωσία, Ε.Ε. και ΟΗΕ.

Το βασικό σημείο του σχεδίου Φίσερ προβλέπει το διορισμό ενός μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα επιφορτιστεί με την επιτήρηση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων από την Παλαιστινιακή Αρχή. Ειδικότερα, προβλέπονται:

1. Διαχωρισμός των δύο πλευρών. Αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη.

2. Ανακήρυξη και αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους και συγκρότησή του βάσει ενός δημοκρατικού Συντάγματος. Η τελική ρύθμιση του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας και τα οριστικά σύνορα βάσει των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ 242 και 338 πρέπει να ολοκληρωθεί εντός διετίας.

3. Αμοιβαία αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης. Δίωξη τρομοκρατικών δραστηριοτήτων.

4. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εγγυηθεί την ειρηνευτική διαδικασία. Θα πρέπει π.χ. να ελέγχει την εφαρμογή των συμπεφωνημένων από τις δύο πλευρές.

5. Υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ, της Ε.Ε., της Ρωσίας και του ΟΗΕ πρέπει εντός διετίας να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μίας συνολικής ειρήνης (θέματα συνόρων, εβραϊκών οικισμών, της πρωτεύουσας, των λατρευτικών τόπων, των προσφύγων, των δυνάμεων ασφαλείας, του νερού και των προσβάσεων τράνζιτ μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης).

6. Δημιουργία περιφερειακού συστήματος ασφαλείας μέσω μίας Διεθνούς Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στη Μέση Ανατολή.

7. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εγκρίνει με ψήφισμά του αυτό το σχέδιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα