Σε οξείς τόνους η δεύτερη αναμέτρηση

Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2002 13:11
UPD:19/09/2002 13:29

Ανέβηκαν οι τόνοι στη δεύτερη και τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο βασικών υποψηφίων για τη γερμανική καγκελαρία. Σε γενικές γραμμές, εκείνος που φαίνεται να βγήκε περισσότερο ενισχυμένος σε θέματα εντυπώσεων ήταν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ενώ περισσότερο πειστικός στα θέματα γύρω από την οικονομία εμφανίστηκε ο Εντμουντ Στόιμπερ.

Ο Έντμουντ Στόιμπερ ξεκίνησε δυναμικά χτυπώντας τον Σρέντερ στην «αχίλλειο πτέρνα» του, στο θέμα της ανεργίας, κατηγορώντας τον ότι δεν τήρησε την υπόσχεσή του να μειώσει τον αριθμό των ανέργων στα 3,5 εκατομμύρια.

«Ούτε όμως η δική σας συντηρητική πολιτική ήταν καλύτερη», αντέδρασε ψύχραιμα ο γερμανός καγκελάριος υπενθυμίζοντας ότι η ανεργία κυμαίνεται σήμερα σε επίπεδα χαμηλότερα απ' ό,τι επί κυβερνήσεως του Χριστιανοδημοκράτη Χέλμουτ Κολ.

Τη στάση του Σρέντερ στο παραπάνω θέμα εξήρε το περιοδικό "Spiegel" στην ηλεκτρονική του έκδοση: «Επιτέλους, οι τηλεθεατές έζησαν έναν δυναμικό καγκελάριο, ο οποίος εξήγησε ότι για το θέμα της ανεργίας έκανε ό,τι μπορούσε αλλά οι διεθνείς συνθήκες δεν τον βοήθησαν στο θέμα αυτό».

Στα υπόλοιπα θέματα γύρω από την οικονομία, ο Στόιμπερ εμφανίστηκε ωστόσο περισσότερο πειστικός αναγκάζοντας τον Σρέντερ να καταφύγει σε σχόλια του τύπου: «Υποδύεστε τον Ρόμπιν Χουντ», όταν ο βαυαρός πρωθυπουργός ανέλυε το πρόγραμμα φοροαπαλλαγών που σχεδιάζει.

Ο Στόιμπερ έκανε επίσης λόγο για σφάλματα στην εξωτερική πολιτική επισημαίνοντας ότι ο Σρέντερ ζημιώνει τη Γερμανία αρνούμενος να παράσχει βοήθεια σε μελλοντική επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ και ότι η στάση του στο θέμα αυτό γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από την ιρακινή προπαγάνδα.

«Ας κρατήσουμε αυτό το ντιμπέιτ σε αξιοπρεπές επίπεδο», δήλωσε ο Σρέντερ, ο οποίος περνώντας στην αντεπίθεση κατηγορώντας τον Στόιμπερ για την αναποφασιστικότητα του γύρω από το κατά πόσον πρέπει να συμμετάσχουν γερμανικά στρατεύματα σε ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση κατά της Βαγδάτης. Δεσμεύτηκε παράλληλα πως η Γερμανία δεν θα λάβει μέρος σε μια επίθεση κατά της Βαγδάτης ακόμη και έπειτα από εντολή του Ιράκ και κατηγόρησε τον Στόιμπερ ότι ενώ τάσσεται κατά μιας μονομερούς επίθεσης κατά του Ιράκ, παράλληλα δεν επιθυμεί και τη ρήξη με την Ουάσιγκτον.

Η δεύτερη τηλεοπτική αναμέτρηση ήταν σε γενικές γραμμές περισσότερο ενδιαφέρουσα από την προηγούμενη, γεγονός το οποίο αποδόθηκε στο ότι οι δύο γυναίκες που συντόνιζαν τη συζήτηση ήταν πιο επιθετικές απ’ ό,τι οι συντονιστές της προηγούμενης τηλεοπτικής αναμέτρησης.

Το έντονο κλίμα που επικράτησε στο δεύτερο ντιμπέιτ οφείλεται και στις δημοσκοπήσεις που είχαν προηγηθεί και οι οποίες έδειχναν ότι η «ψαλίδα» ανάμεσα στους δύο υποψηφίους είχε μειωθεί αισθητά.

Όπως σχολίασαν αναλυτές, η δεύτερη αναμέτρηση ήταν καθοριστική και θα μπορούσε να επηρεάσει καθοριστικά το εκλογικό αποτέλεσμα, κάτι που επέτεινε το άγχος των δύο υποψηφίων.

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, εμφανίστηκε πιο χαμογελαστός και περισσότερο προετοιμασμένος σε σχέση με το πρώτο ντιμπέιτ, όπως αντανακλάται και στις δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν. Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Dimap, το 50% των ερωτηθέντων βρήκε τον Σρέντερ πιο ανταγωνιστικό (το αντίστοιχο ποσοστό για τον Στόιμπερ ήταν 29%). Ο γερμανός καγκελάριος χαρακτηρίστηκε επίσης πιο συμπαθής και εμφανίσιμος σε σχέση με τον βαυαρό πρωθυπουργό. «Ο Σρέντερ ήταν καλός αλλά ο Σρέντερ καλύτερος», σχολίασαν οι γερμανικές εφημερίδες μία μέρα μετά τη δεύτερη αναμέτρηση.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Electoral Research Group, στο ερώτημα ποιος σας πείθει ότι είναι ικανός να μειώσει την ανεργία, το 37% των ερωτηθέντων επιλέγει ο Στόιμπερ και μόλις το 17% τον Σρέντερ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα