Tα κόμματα

Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2002 04:13
UPD:19/09/2002 11:57

Σοσιαλδημοκράτες (SPD) www.spd.de

Πρόκειται για το παλαιότερο κόμμα στη Γερμανία και συνδέεται με στενούς δεσμούς με το εργατικό κίνημα. Βρίσκεται από το Σεπτέμβριο του 1998 στην εξουσία -μαζί με το κόμμα των Πρασίνων- και ευελπιστεί ότι θα παραμείνει εκεί και πάλι υπό την καθοδήγηση του Σρέντερ.

Ο γερμανός καγκελάριος ανήλθε στην εξουσία ευαγγελιζόμενος ένα «νέο κέντρο», ενώ επιδίωξε να αυξήσει την απήχηση του κόμματός του καλλιεργώντας ένα προφίλ περισσότερο φιλικό προς τον επιχειρηματικό κόσμο.

Αχίλλειος πτέρνα των Σοσιαλδημοκρατών και του ίδιου του Σρέντερ η αδυναμία τους να εκπληρώσουν την προεκλογική δέσμευση για μείωση της ανεργίας στα 3,5 εκατομμύρια.

Όπως υποστηρίζουν, επιδίωξή τους είναι η διαρκής οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική δικαιοσύνη. Η δημοτικότητα του Σρέντερ αυξήθηκε σημαντικά χάρη στους αποτελεσματικούς χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των φυσικών καταστροφών του καλοκαιριού, καθώς και στη δέσμευσή του ότι η Γερμανία δεν θα συμμετάσχει σε ενδεχόμενη επιχείρηση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ.

Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) www.cdu.de

Βρίσκονται στην αντιπολίτευση από το 1998, όταν ο τότε αρχηγός τους, Χέλμουτ Κολ, ηττήθηκε από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ. Το CDU (Christlich Demokratische Union Deutschlands) εκπροσωπεί ολόκληρη τη Γερμανία εκτός από τη Βαυαρία, το κρατίδιο των εταίρων τους, της Christlich-Soziale Union in Bayern (CSU).

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Έντμουντ Στόιμπερ προτείνει κατά περίπτωση μείωση των επιδομάτων ανεργίας και μείωση των κοινωνικών εισφορών της εργοδοσίας για τους χαμηλόμισθους. Υπόσχεται παράλληλα πιο «ευέλικτη» αγορά εργασίας, καθώς επίσης και να διαθέσει δύο δισεκ. ευρώ στις περιοχές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Οι Χριστιανοδημοκράτες προτείνουν παράλληλα μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 40% και μείωση της φορολογίας στα κέρδη των επιχειρήσεων, ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις.

Τάσσονται υπέρ της λειτουργίας σταθμών πυρηνικής ενέργειας, ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα του Ιράκ απορρίπτουν την ανάληψη στρατιωτικής δράση χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση του ΟΗΕ.

Οι Πράσινοι (Bündnis 90/Die Grünen) www.gruene.de

Το κόμμα των Πρασίνων ιδρύθηκε το 1980 από μέλη περιβαλλοντικών και ειρηνευτικών οργανώσεων. Το 1993 ενώθηκαν με την ανατολικογερμανική οργάνωση Alliance 90. Από το 1998 βρίσκονται στην εξουσία μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες του Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρξε διχογνωμία στις τάξεις του κόμματος ως προς το θέμα της συμμετοχής τους στην κυβέρνηση, καθώς πολλά μέλη εξέφραζαν την άποψη ότι ενδεχόμενη προσχώρησή τους σε κυβερνητικό συνασπισμό θα είχε ως αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν βασικές τους αρχές.

Ωστόσο, επικράτησαν πιο ρεαλιστικές απόψεις, όπως καταδεικνύει η παρουσία του Γιόσκα Φίσερ, του πιο γνωστού εκπροσώπου των Πρασίνων, στην ηγεσία του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Μεταξύ των προεκλογικών τους υποσχέσεων περιλαμβάνονται η προώθηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών, η ασφάλεια των τροφίμων, η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών στην Ε.Ε. και η αποτελεσματική ένταξη των μεταναστών.

Tα μικρότερα κόμματα είναι οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (Freie Demokratische Partei FDP), το κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS) και τα κόμματα της άκρας Δεξιάς, τα οποία έως τώρα δεν έχουν καταφέρει ποτέ να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο 5%, προκειμένου να έχουν εκπροσώπηση στην Μπούντεσμπανκ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα