Δέκα δισ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών

Οι χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία της Γερμανίας
Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2002 17:07
UPD:20/09/2002 17:18

Oι χειρισμοί του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ στον αγώνα για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκάλεσαν οι πλημμύρες του καλοκαιριού αύξησαν το ποσοστό δημοτικότητας του κόμματός του και μίκρυναν την ψαλίδα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο FGW, το οποίο διεξήγαγε τη δημοσκόπηση στο διάστημα από τις 19 μέχρι τις 22 Αυγούστου, εάν οι εκλογές διεξάγονταν την Κυριακή της 23ης Αυγούστου, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Σρέντερ θα εξασφάλιζε ποσοστό 38%, δύο εκατοστιαίες μονάδες επιπλέον σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Στη συνέχεια, ωστόσο, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, ο θετικός αντίκτυπος από τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο εν λόγω θέμα περιορίστηκε και τελικά τα οφέλη για το κυβερνών κόμμα αναμένεται να είναι μικρότερα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Η παραπάνω άποψη ενισχύεται από το γεγονός ότι το εκλογικό σώμα στα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας είναι μικρότερο από το ένα πέμπτο του συνόλου, οπότε οι μετακινήσεις ψηφοφόρων στο χώρο αυτό έχουν μικρή επίπτωση στο τελικό αποτέλεσμα. Πρέπει επίσης να συνυπολογιστεί και το ότι στα κυρίως πληγέντα κρατίδια επικρατεί πολιτικά το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU).

Η γερμανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να δαπανήσει 10 δισ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών. Σύμφωνα με το γερμανό υπουργό Οικονομικών, Χανς Αιχελ, το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από την αναβολή για ένα χρόνο της μείωσης των φόρων, από τα κεφάλαια που θα προκύψουν από την αύξηση στα επιχειρηματικά κέρδη, από ομόλογα του υπουργείου Μεταφορών και από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υποψήφιος καγκελάριος Εντμουντ Στόϊμπερ έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει το εν λόγω πρόγραμμα αλλά θα το αλλάξει εάν αναλάβει την εξουσία.

Στα ύψη οι μετοχές των γερμανικών κατασκευαστικών

(Αρθρο της Wall Street Journal)

Οι μετοχές γερμανικών εταιρειών του κατασκευαστικού τομέα σημείωσαν σημαντική άνοδο κυρίως λόγω των εκτιμήσεων ότι ο κλάδος θα αποκομίσει σημαντικά κέρδη από τη συμμετοχή στα προγράμματα αποκατάστασης των ζημιών από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τελευταίες χρηματιστηριακές συνεδριάσεις του Αυγούστου, η μετοχική τιμή της κατατασκευαστικής Philipp Holzmann AG υπερπενταπλασιάστηκε, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία βρίσκεται σε καθεστώς πτώχευσης. Σημαντικά κέρδη αποκόμισαν και οι μετοχές δύο άλλων μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, της Hochtief AG και της Bilfinger Berger AG.

Οι επενδυτές επέλεξαν να τοποθετηθούν σε τίτλους κατασκευαστικών εταιρειών με την ελπίδα ότι τα προγράμματα ανασυγκρότησης στη Γερμανία θα δώσουν σημαντική ώθηση στον παραπαίοντα κατασκευαστικό κλάδο. Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές πιστεύουν πως οι θεμελιώδεις παράμετροι του κατασκευαστικού κλάδου είναι τέτοιοι που προοιωνίζονται σύντομα να υποχωρήσουν και πάλι οι τιμές των μετοχών.

Σε πρόσφατη επιστολή της προς τους πελάτες της η Merrill Lynch επισημαίνει, μεταξύ άλλων: «Παρότι είμαστε αγοραστές τίτλων της Hochtief, για παράδειγμα, δεν βασιζόμαστε στα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις πλημμύρες και η τιμή αυτή ίσως είναι υπερτονισμένη».

Tρία δισ. ευρώ το κόστος για τις ασφαλιστικές

(Αρθρο της Wall Street Journal)

Οι πρόσφατες πλημμύρες έχουν προκαλέσει καταστροφές και προβλήματα σε πολλές περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης, ενώ το κόστος που αναμένεται να επωμισθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες υπολογίζεται ότι αγγίζει τα τρία δισ. ευρώ, εκτιμούν αναλυτές. Οι εταιρείες από την πλευρά τους όμως δεν έχουν παρουσιάσει λεπτομέρειες για το επίπεδο έκθεσής τους απέναντι στις πρόσφατες φυσικές καταστροφές.

Οι οικονομικές και υλικές ζημίες από τις καταστροφικές πλημμύρες σε Δημοκρατία της Τσεχίας, Ουγγαρία, Γερμανία, Αυστρία και Ιταλία υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ. Το κόστος των ασφαλιστικών απαιτήσεων αναμένεται να είναι χαμηλότερο, διότι με εξαίρεση τις περισσότερες περιοχές της Ανατολικής Γερμανίας, οι ζημίες από τις πλημμύρες δεν συμπεριλαμβάνονται στην ασφαλιστική κάλυψη στις περιοχές που έχουν υποστεί καταστροφές.

Στρατηγικοί αναλυτές της Merrill Lynch υπολογίζουν ένα οικονομικό κόστος ύψους 15 δισ. ευρώ, από το οποίο μόνο το 20% καλύπτεται από την ασφάλεια, δηλαδή ποσό περίπου τρία δισ. ευρώ. Τα 2/3 αυτού του λογαριασμού» θα κληθούν να πληρώσουν οι εταιρείες αντασφάλισης, καταλήγουν οι αναλυτές της Merill Lynch.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο πλήγμα από τις πλημμύρες θα δεχθεί ο γερμανικός όμιλος αντασφάλισης Munich Re, με το κόστος των αντασφαλιστικών απαιτήσεων να υπολογίζεται στα 217 εκατ. ευρώ. Υπολογίζουν παράλληλα ότι το ποσό που θα κληθεί να καλύψει η Swiss Re αγγίζει τα 173 εκατ. ευρώ, με το «λογαριασμό» της Allianz να ανέρχεται στα 149 εκατ. ευρώ, της ιταλικής Assicurazioni Generali 79 εκατ. ευρώ, της Hannover Re 64 εκατ. ευρώ και της AMB Generali Holding 30 εκατ. ευρώ.

Πριν από λίγο καιρό οι στρατηγικοί αναλυτές της Credit Suisse First Boston είχαν επισημάνει ότι οι πλημμύρες θα στοίχιζαν στις ασφαλιστικές εταιρείες της Ευρώπης μεταξύ 1,5 και 2 δισ. ευρώ. Αξιωματούχοι της Munich Re θεωρούν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη να γίνει ακριβής απολογισμός των ζημιών.

Οι χειρότερες πλημμύρες στη Γερμανία εδώ και έναν αιώνα

Οι νεκροί από τις πλημμύρες του περασμένου Αυγούστου στη Γερμανία ξεπέρασαν τους 20, ενώ η προσπάθεια για την αποκατάσταση των ζημιών χαρακτηρίστηκε από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ ως «η μεγαλύτερη επιχείρηση της κυβέρνησης μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Περισσότεροι από 50.000 στρατιώτες, φρουροί των συνόρων και εμπειρογνώμονες του Μηχανικού του Στρατού έλαβαν μέρος στην προσπάθεια να θέσουν υπό έλεγχο τα νερά, ενώ περίπου 100.000 πολίτες βοήθησαν συνολικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα