Επί ξυρού ακμής

Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2002 17:20
UPD:20/09/2002 12:07

Σκίτσο από τον Economist

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις της Γερμανίας-ΗΠΑ μετά την άρνηση του γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ να συμμετάσχει στη σχεδιαζόμενη αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ.

Πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για τη σοβαρότερη κρίση στις γερμανοαμερικανικές σχέσεις από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Όλα ξεκίνησαν μετά τη δήλωση του αμερικανού αντιπροέδρου Ντικ Τσένι στα τέλη Αυγούστου ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν πρέπει να ανατραπεί ανεξάρτητα από το εάν η Βαγδάτη θα επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να επιστρέψουν στο Ιράκ.

«Ο Σρέντερ έπεσε από τα σύννεφα», δήλωσε συνεργάτης του. Αντιλήφθηκε ξαφνικά ότι οι Αμερικανοί αλλάζουν γραμμή χωρίς να ρωτήσουν κανέναν», πρόσθεσε. Ο Σρέντερ θεωρεί ότι ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράκ θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, θα υπονομεύσει το διεθνές μέτωπο κατά τη τρομοκρατίας και θα ενισχύσει τους δεσμούς του Ιράκ με πολλά ισλαμικά κράτη http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/12/17/185282.htm . Επίσης, ο Σρέντερ ισχυρίζεται ότι δεν έχει καταβληθεί προσπάθεια από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να αναλυθούν οι συνέπειες της σχεδιαζόμενης επίθεσης.

Σύμφωνα πάντως με τον "Economist", η αντιπαράθεση έχει τις ρίζες της στη γενικότερη δυσαρέσκεια της γερμανικής κοινής γνώμης από τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης σε πλήθος ζητημάτων και όχι μόνο στο θέμα του Ιράκ. Αναφέρουν ενδεικτικά, το αίτημα για εξαίρεση των ΗΠΑ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και την αμερικανική πολιτική για το περιβάλλον και τη Μέση Ανατολή.

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράκ είναι το γεγονός ότι ο Τζορτζ Μπους, σύμφωνα με αμερικανό διπλωμάτη, είχε τις τελευταίες ημέρες τηλεφωνικές επαφές με ηγέτες πολλών μεγάλων χωρών για το θέμα του Ιράκ, όχι όμως και με τον γερμανό καγκελάριο. Όπως γράφει η Wall Street Journal, ο Μπους «έχει ξεγράψει τη Γερμανία» http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/17/244993.htm .

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία εξέφρασε φόβους ότι οι γερμανο-αμερικανικές σχέσεις δέχονται πλήγμα από την αντίθεση της Γερμανίας στα αμερικανικά σχέδια. Ερωτηθείς για το εάν το θέμα του Ιράκ πλήττει τις γερμανο-αμερικανικές σχέσεις, ο Ντάνιελ Κόουτς απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι χρειάζεται να καταβληθούν προσπάθειες για να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.

Η στάση του Σρέντερ στο θέμα του Ιράκ έχει βελτιώσει τη θέση του έναντι του συντηρητικού αντιπάλου του Έντμουντ Στόιμπερ, όπως δείχνουν πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Ο συντηρητικός υποψήφιος, από την άλλη πλευρά, απορρίπτει την ανάληψη στρατιωτικής δράση χωρίς κατά του Ιράκ χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση του ΟΗΕ. Χαρακτήρισε την ιρακινή απόφαση για επιστροφή των επιθεωρητών στη Βαγδάτη ως ένα «πρώτο βήμα» εκτιμώντας ότι «βελτιώνει τις ελπίδες για μια ειρηνική επίλυση της ιρακινής κρίσης».

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ δήλωσε την Τετάρτη ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να προχωρήσουν σε μονομερή δράση κατά του Ιράκ παρά το γεγονός ότι η Βαγδάτη δέχθηκε την άνευ όρων επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

«Παρά τις τρέχουσες εξελίξεις, παραμένει ο μεγάλος κίνδυνος του πολέμου. Ένας τέτοιος πόλεμος θα έχει σοβαρές και απρόβλεπτες συνέπειες σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή. Υπάρχει ακόμα μεγάλη ανησυχία ότι ίσως ληφθούν μονομερή μέτρα», δήλωσε ο Φίσερ στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Τόνισε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να ζητήσει άλλες παραχωρήσεις από τον Σαντάμ, τον οποίο χαρακτήρισε «σκληρό δικτάτορα», αλλά να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην επανάληψη των επιθεωρήσεων το συντομότερο δυνατό. «Μια νέα συζήτηση για αλλαγή του καθεστώτος στο Ιράκ απλώς θα περιέπλεκε το έργο του ΟΗΕ», πρόσθεσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα