Γαλλία: «Όχι» σε διμερείς συμφωνίες για Ελλάδα

Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2011 14:23
UPD:16:59

«Θέλουμε την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας και τίποτα πέρα από αυτό. Επαναλαμβάνουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διμερής συμφωνία χωρίς την έγκριση και τη συμφωνία όλων των χωρών της ευρωζώνης», είπε η Βαλερί Πακρές σε δημοσιογράφους μετά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Παρίσι.

Πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου για τη στήριξη της Ελλάδας, χωρίς διμερείς συμφωνίες, ζητεί η Γαλλία, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

«Θέλουμε την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας και τίποτα πέρα από αυτό. Επαναλαμβάνουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διμερής συμφωνία χωρίς την έγκριση και τη συμφωνία όλων των χωρών της ευρωζώνης», είπε η Βαλερί Πακρές σε δημοσιογράφους μετά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Παρίσι.

Η στάση της Φινλανδίας να υπογράψει διμερή συμφωνία με την Ελλάδα για την παροχή εγγυήσεων προκειμένου να συνεισφέρει στο δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας έχει προκαλέσει αντιδράσεις στα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης.

Αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση στο θέμα των εγγυήσεων για το δεύτερο δάνειο προς την Ελλάδα, αφού όπως είπε υπάρχει το χρονικό περιθώριο για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, εμφανίστηκε από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Γεργκ Ασμουσεν.

«Έχουμε κάποιο χρόνο, επειδή το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας (σ.σ.: για την Ελλάδα) δεν θα φθάσει σε εμάς πριν από τον Οκτώβριο, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε λύση», ανέφερε ο κ. Ασμουσεν σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο του CNBC, που αναμετέδωσε το Reuters.

Σημείωσε επίσης ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, που θα αποτελεί το μόνιμο χρηματοδοτικό ταμείο από το 2013, δεν θα περιλαμβάνει όρους για το ενδεχόμενο εξόδου μία χώρας- μέλους από την Ευρωζώνη.

Την Τρίτη, ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν δήλωσε ότι είναι θέμα ημερών ή εβδομάδων βρεθεί λύση για τις εγγυήσεις σχετικά με το δεύτερο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα.

«Δεν μπορώ να πω ότι θα συμβεί σήμερα, αλλά είναι ένα θέμα ημερών ή εβδομάδων, επειδή τα κοινοβούλια θα αρχίσουν να επιλαμβάνονται του πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα και, πριν από αυτό, το θέμα των εγγυήσεων πρέπει φυσικά να έχει ξεκαθαριστεί», επισήμανε, σύμφωνα με δημοσίευμα φινλανδικού ιστότοπου.

Ρόμπεϊ: «Υψιστη προτεραιότητα» η υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου

«Υψιστη προτεραιότητα» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ την υλοποίηση των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα.

Μιλώντας στην πανεπιστημιούπολη της Εμπορικής Σχολής HEC στο Ζουί-αν-Ζοζά, κοντά στο Παρίσι, ο κ. Ρόμπεϊ δήλωσε παράλληλα πεπεισμένος ότι η κρίση στην ευρωζώνη θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ότι μια νέα ύφεση μπορεί να αποφευχθεί.

Ευ. Βενιζέλος: Χρηματοοικονομικές οι εγγυήσεις προς τη Φινλανδία

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πως οι εγγυήσεις προς την Φινλανδία που συζητεί η Ελλάδα, θα είναι απολειστικά χρηματοοικονομικού χαρακτήρα.

«Μιλάμε πάντα για εγγυήσεις χρηματοοικονομικού χαρακτήρα που δεν δημιουργούν πρόβλημα στο πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας», διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

«Πρέπει να σταματήσει η αστειότητα που ξεκίνησε από τη ΝΔ» για τις εγγυήσεις με τη Φινλανδία, παρατήρησε χαρακτηριστικά και αφού σημείωσε πως όλες οι χώρες της Ε.Ε. είναι εναντίον των απαιτήσεων της σκανδιναβικής χώρας, εκτίμησε ότι τελικώς θα υπάρξει ένα σχήμα χρηματοοικονομικών εγγυήσεων μερικών εκατομμυρίων που δεν αφορά εμπράγματες εγγυήσεις.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι πρόκειται για ρητή εντολή της ευρωζώνης με βάση τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και αυτό, τόνισε, «οφείλουν να το καταλάβουν όσοι δεν έχουν αίσθηση τι λένε» .

Γερμανία: «Πράσινο» από το υπουργικό για την ενίσχυση του EFSF

Εν τω μεταξύ, το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε σήμερα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης, το πλαίσιο του νομοσχεδίου για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την κύρωσή του από τη βουλή μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Τον προηγούμενο μήνα, οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να χορηγήσουν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας περισσότερες εξουσίες σε έκτακτες συνθήκες, όπως πιθανό ρόλο στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αγορά κρατικών ομολόγων.

Το EFSF θα έχει επίσης την υπό όρους δυνατότητα να χορηγεί στις χώρες, προληπτικά γραμμές πίστωσης, όπως κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή να δανείζει χρήματα σε χώρες, περιλαμβανομένων εκείνων οι οποίες έχουν προσφύγει σε προγράμματα βοήθειας, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους.

Η έγκριση της γερμανικής κυβέρνησης δεν είναι παρά τυπική διαδικασία. Αντίθετα, η συζήτηση του θέματος στην Κάτω Βουλή στις 29 Σεπτεμβρίου αναμένεται να είναι περισσότερο έντονη, καθώς ορισμένοι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν εναντιωθεί ανοικτά στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ευρωπαϊκού ταμείου.

Ωστόσο, το κείμενο αναμένεται να εγκριθεί από την Κάτω Βουλή, αφού οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι έχουν ανακοινώσει ότι θα το υποστηρίξουν. Η αντίστοιχη συνεδρίαση της Ανω Βουλής θα διεξαχθεί στις 29 ή στις 30 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα