ΠΣΕ: Αλμα των ελληνικών εξαγωγών το α' εξάμηνο

Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2011 14:29

Θεαματική αύξηση της τάξης του 40,4% (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) κατέγραψαν οι ελληνικές εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ).

Θεαματική αύξηση της τάξης του 40,4% (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) κατέγραψαν οι ελληνικές εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ).

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την τελευταία ανάλυση του ΠΣΕ και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), στο εξάμηνο Ιαν.-Ιουνίου 2011, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν στα 10,5 δισ. ευρώ, έναντι 7,5 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2010.

Χωρίς να υπολογίζονται τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές ανήλθαν στα 7,6 δισ. ευρώ από 6,8 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αριθμός που μεταφράζεται σε αύξηση 11,6%.

Όπως επισημαίνει ο ΠΣΕ, με βάση την εξέλιξη αυτή, διατηρούνται οι υψηλοί ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών και σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης ελληνικών βιομηχανικών προϊόντων, βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων για τις παραγγελίες βιομηχανίας από το εξωτερικό, διαφαίνεται σοβαρή δυνατότητα να σημειωθεί ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας άνω των 20 δις. ευρώ, σε επίπεδο 12μηνου.

Η ανοδική τροχιά των εξαγωγών οφείλεται στις αυξητικές τάσεις των εμπορευματικών συναλλαγών προς όλες τις γεωγραφικές περιοχές, αλλά κυρίως στους συνεχιζόμενους ανοδικούς ρυθμούς τους προς τον ανεπτυγμένο κόσμο (χώρες ΟΟΣΑ) κατά 29,3% (με ιδιαίτερη συμβολή από την αύξηση προς την Τουρκία) που στο εξεταζόμενο εξάμηνο απορρόφησε το 53,5% της αξίας τους. Καθοριστική ήταν επίσης η αύξηση των εξαγωγών προς τη Β. Αμερική η οποία διαμορφώθηκε στο 105,8% και προς τη Μ.Ανατολή και Β.Αφρική κατά 107,2%.

Την ικανοποίησή της για την πορεία των εξαγωγών εξέφρασε η πρόεδρος του Συνδέσμου, Χριστίνα Σακελλαρίδη, η οποία τόνισε ότι η λεκάνη της Μεσογείου εξελίσσεται σε πρωταγωνιστική αγορά για τις ελληνικές εξαγωγές.

«Η Ελλάδα αποδεικνύει ότι μπορεί να διαδραματίσει πρωτεύοντα περιφερειακό ρόλο στο διεθνές εμπόριο στην ευρύτερη περιοχή, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις του ΠΣΕ ότι η Μεσόγειος μπορεί να εξελιχθεί στα ‘επόμενα Βαλκάνια’ για τις ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα