Αυτονόητες χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, τις αλλαγές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για ευρύτερες συναινέσεις και καλώντας τη ΝΔ να αναλογιστεί τις ευθύνες της.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, υπογράμμισε ότι «έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει για να προχωρήσουμε στην οικονομία, αλλά και γενικότερα να κάνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία που χρειάζονται για να πάρει μπροστά η χώρα».
Ο κ. Μόσιαλος παραδέχθηκε ότι οι αλλαγές μπορεί να έγιναν στο και πέντε αλλά, όπως είπε, «σημασία έχει ότι έγιναν αυτές οι αλλαγές, θα υλοποιηθούν σύντομα και θα αρχίσει να ανακάμπτει και η ελληνική οικονομία».
Σε ό,τι αφορά το δημόσιο τομέα, τόνισε ότι πρέπει να επικρατήσει αξιοκρατία, επισημαίνοντας ότι οι μισθοί θα δίνονται με απόλυτη διαφάνεια και ισονομία και αν είναι να δίνονται υψηλότεροι μισθοί δεν θα πρέπει να δίνονται γιατί ανήκεις σε ένα συγκεκριμένο υπουργείο, αλλά γιατί παράγεις περισσότερο.
Αναφερόμενος στο θεσμό του κρατικού υπαλλήλου, σημείωσε πως «πλέον δεν ανήκεις σε μια οργανική θέση η οποία μπορεί να θεσπίστηκε το 1960 και να μην αντανακλά τη σημερινή πραγματικότητα, ανήκεις συνολικά στο δημόσιο τομέα, άρα μπορεί να γίνουν πολύ πιο εύκολες οι μετατάξεις εντός του δημόσιου τομέα».
Παρατήρησε τέλος ότι ο δημόσιος τομέας είναι διογκωμένος και πως οι υπάλληλοι θα πρέπει να κάνουν το καθήκον τους. «Οι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται σε σχετική προστασία, είτε με μέτρα, είτε χωρίς μέτρα. Ο δημόσιος τομέας πρέπει να γίνει μοχλός ανάπτυξης, γιατί η έγνοια η δική μου, αν θέλετε σαν άτομο, είναι για τον μακροχρόνια άνεργο, παρά για την προστατευόμενη εργασία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Αντιδράσεις από τα κόμματα
Την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης πυροδότησαν οι σαρωτικές αλλαγές, τις οποίες ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, με τη ΝΔ να κάνει λόγο για επικοινωνιακά τεχνάσματα, το ΚΚΕ να μιλά για μέτρα που ρίχνουν σε εργασιακό μεσαίωνα τα τρισέγγονά μας, το ΛΑΟΣ να σημειώνει ότι θα στηρίξει «ό,τι περιβάλλεται από φως» και το ΣΥΝ να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αποφάσισε να ξεπουλήσει τη χώρα.
ΝΔ: Επικοινωνιακά τεχνάσματα
Επίθεση στην κυβέρνηση, με αφορμή τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, τονίζοντας πως «επιβεβαιώθηκε ότι η αναχώρηση εκείνη ήταν ''σαφής προειδοποίηση'' προς την κυβέρνηση να αφήσει τα επικοινωνιακά τεχνάσματα».
Παράλληλα, ο κ. Μιχελάκης ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία θα περιμένει τις συγκεκριμένες αποφάσεις της κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις και την αναδιάρθρωση φορέων του Δημοσίου, την εργασιακή εφεδρεία, το ενιαίο μισθολόγιο, την πλήρη απελευθέρωση επαγγελμάτων, για να τοποθετηθεί αναλυτικά.
Υπενθύμισε ότι η Νέα Δημοκρατία, για παράδειγμα, δεν συνδύαζε το θεσμό της εργασιακής εφεδρείας με απολύσεις, για λόγους, που με σαφήνεια έχει αναπτύξει. Ενώ στο θέμα της απελευθέρωσης των ταξί «η Νέα Δημοκρατία επιμένει στη θέσπιση πληθυσμιακών κριτηρίων, σε μια λύση δηλαδή, που -όπως πρόσφατα αποκάλυψε και ο πρώην αρμόδιος υπουργός κ. Ρέππας- η τρόικα ήταν απολύτως σύμφωνη».
«Παρακολουθήσαμε, χθες, και δεύτερο ...''πρωθυπουργικό'' διάγγελμα, σε λίγες μέρες, από τον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Όπου αποκαλύφθηκε πανηγυρικά, ότι ο κ. Βενιζέλος έλεγε ψέματα την περασμένη Τετάρτη, όταν διαβεβαίωνε τον ελληνικό λαό πως οι διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα ''δεν διακόπηκαν'' και ότι η ξαφνική αναχώρησή της από την Αθήνα ήταν δήθεν... ''προγραμματισμένη''», σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.
Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, οι χθεσινές δηλώσεις Βενιζέλου αποτελούν μιαν ακόμα θλιβερή επικοινωνιακή διαχείριση, επισημαίνοντας πως «μας ανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει εσπευσμένα σε εκείνα που, έως χθες, φαινόταν σαν να θέλει να αποφύγει, ενώ προηγουμένως είχε υπογράψει».
Δεν μας εξήγησε, πρόσθεσε ο κ. Μιχελάκης, «αν ήταν σωστά, γιατί τα απέφευγε ως σήμερα; Κι αν ήταν λάθος, γιατί χθες τα εξήγγειλε, υποσχόμενη μάλιστα ταχύτερους ρυθμούς απ΄ ό,τι είχε αρχικά δεσμευτεί; Και τελικά, γιατί τα προσυπέγραψε, αν είχε πρόβλημα; Και γιατί δεν τα έκανε προηγουμένως, αν δεν είχε πρόβλημα;».
«Το ''γιατί αυτή η πολιτική δεν οδηγεί πουθενά'', δεν χρειάζεται να του το πούμε εμείς. Του το λέει με ενυπόγραφο άρθρο του ο... αδελφός του Πρωθυπουργού», τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, ενώ επισήμανε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να ασκήσει πολιτική και εξαντλείται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα. Μόνο που τώρα έχει χάσει το ταλέντο της και στην κοροϊδία».
Ο κ. Μιχελάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αντί να διαπραγματευθεί με τους εταίρους μας, για αλλαγή μιας αποτυχημένης συνταγής, προσπαθεί να ξεγελάσει τον ελληνικό λαό και μεταθέτει ουσιαστικά το κόστος της αποτυχίας της, και πάλι, στις πλάτες των πολιτών. Μόνο που δεν πείθει πια κανένα».
«Δυστυχώς, αυτή η κυβέρνηση διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας σε μια τόσο δύσκολη στιγμή, με έναν πρωθυπουργό που απλώς προεδρεύει», κατέληξε ο κ. Μιχελάκης.
ΚΚΕ: Μέτρα που ρίχνουν σε εργασιακό μεσαίωνα τα τρισέγγονά μας
Για μέτρα που «ρίχνουν κυριολεκτικά σε έναν σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα τα τρισέγγονά μας» έκανε λόγο η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
«Οι χθεσινές εξαγγελίες του κ. Βενιζέλου λένε το εξής: Στο όνομα της άρσης των ανισοτήτων των μισθολογικών, ή των ανισοτήτων στη σύνταξη, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων θα πρέπει να πάμε σε έναν μισθό 700 ευρώ και σε μία σύνταξη 500. Αυτό είπε και θεωρώ απαράδεκτο όταν έβαλε το δίλημμα ότι τα μέτρα αυτά εξασφαλίζουν τα παιδιά μας», σημείωσε η κ. Παπαρήγα και τόνισε ότι «τα πράγματα δεν πρόκειται να προχωρήσουν όπως προγραμματίζει η κυβέρνηση. Υπάρχει και ο λαός που αργά ή γρήγορα θα πει την τελευταία του λέξη».
ΛΑΟΣ: Αλμα στο κενό
«Ο κ. Βενιζέλος -μέσα στις μυλόπετρες της σκοπιμότητας- προσπαθεί να βάλει όλα τα θέματα που εκκρεμούσαν την τελευταία τριακονταετία», σχολιάζει ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης και συμπληρώνει: «Είναι ένα άλμα στο κενό που θα έχει μεγάλο κόστος εάν δεν έχει συνεννοηθεί προηγουμένως με κάποιους ώστε να έχουν βάλει ένα δίχτυ ασφαλείας».
Κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή για την ανέγερση τεμένους στον Ελαιώνα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, απευθυνόμενος στον υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου, επανέλαβε τη θέση του για συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και επέκρινε έντονα την κυβέρνηση: «Καταστρέφετε την Ελλάδα. Ή πάτε (με τη ΝΔ) μαζί ή αν δεν μπορείτε να κάνετε κάτι να πάτε σε εκλογές για να σωθείτε. Αλλιώς φοβάμαι ότι ούτε τα ειδικά δικαστήρια δεν θα φτάσουν αλλά θα πρέπει να κοιτάξουμε προς το Γουδί» ανέφερε, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αφενός τον κάλεσε να είναι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του αφετέρου έκανε λόγο για «δύσκολες στιγμές» που διέρχεται ο τόπος και απαιτούν δύσκολες αποφάσεις.
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση πρέπει να τεθεί σε εφεδρεία
Δριμύ «κατηγορώ» κατά της κυβέρνησης απηύθυνε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, καταλογίζοντάς της ότι με τις χθεσινές εξαγγελίες «θέτει υπό καθεστώς εφεδρείας τους Έλληνες και υπό καθεστώς εκποίησης ολόκληρη τη χώρα».
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ελληνικός λαός έχει χρέος απέναντι στις επόμενες γενιές και απέναντι στην αξιοπρέπειά του «να θέσει αυτή την κυβέρνηση σε εφεδρεία και όχι να τεθεί ο ίδιος υπό καθεστώς εφεδρείας και εκποίησης». «Όσο πιο γρήγορα δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση και στην τρόικα, τόσο το καλύτερο για το μέλλον αυτού του τόπου», υπογράμμισε, ενώ χαρακτήρισε «έγκλημα» την προωθούμενη εκποίηση, όπως είπε, του δημόσιου πλούτου.
Προειδοποίησε μάλιστα «όσους ετοιμάζουν με διαδικασίες fast track να εκποιήσουν σ’ αυτές τις ευτελείς χρηματιστηριακές τιμές το δημόσιο πλούτο», ότι με αυτές τους τις πράξεις θα ασχοληθούν για την επόμενη δεκαετία τουλάχιστον «τόσο τα ποινικά όσο και τα ειδικά δικαστήρια που θα στηθούν για να κρίνουν αυτές τις πράξεις απάτης».
«Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς αυτή τη λαίλαπα που με αυτάρεσκο κυνισμό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών», σχολίασε με τη σειρά του ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Πάνος Σκουρλέτης αναφορικά με τις ανακοινώσεις του Ευ. Βενιζέλου.
«Η κυβέρνηση Παπανδρέου - Βενιζέλου σε ένα υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να ξεπουλήσει τη χώρα και να ισοπεδώσει την κοινωνία», πρόσθεσε, τονίζοντας παράλληλα ότι μόνη απάντηση είναι «οι μαζικοί ενωτικοί κοινωνικοί αγώνες για την ανατροπή τους πριν τα διαλύσουν όλα».
Δημοκρατική Συμμαχία: Εγκληματικές καθυστερήσεις
Την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η κυβέρνηση, παρά τις «εγκληματικές της καθυστερήσεις» προχώρησε στην ανακοίνωση ενός μέρους των διαρθρωτικών αλλαγών για τις οποίες έχει δεσμευθεί η χώρα, εξέφρασε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντ. Μπακογιάννη.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι «λυπάται που αυτό κατέστη αναγκαίο υπό την απειλή της άμεσης χρεοκοπίας», ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν η κυβέρνηση «έχει τη δύναμη και την ικανότητα» μα εφαρμόσει τις εξαγγελίες της.
ΔΗΜΑΡ: Υποστέλλουν οριστικά τη σημαία της κοινωνικής αντοχής
Ο πρόεδρος Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι «το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δεν μπορούν να υλοποιηθούν, γιατί οι παραδοχές τους και οι κεντρικές επιλογές τους στηρίζονται σε μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτή της Ελλάδας του 2010 και 2011».
Εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του απέναντι στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, υποστηρίζοντας ότι «θα οδηγήσει σε απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και θα τροφοδοτήσει περαιτέρω την ανεργία».
Ακόμη, σημείωσε ότι το ζήτημα του πλεονάζοντος προσωπικού πρέπει ν' αντιμετωπιστεί «αποκλειστικά και μόνο με μετατάξεις».
Αναφερόμενος στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, επισήμανε πως «δεν πρέπει να οδηγήσει στην περαιτέρω μείωση των αποδοχών των εργαζομένων».
«Απαράδεκτη» και «καταστροφική» για τις εργασιακές σχέσεις χαρακτήρισε την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και υποστήριξε ότι «θα οδηγήσουν σε πλήρη αποσάθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Όσο για το φορολογικό σύστημα, επέκρινε την κυβέρνηση, λέγοντας ότι «αοριστολογεί και δεν δεσμεύεται για ένα φορολογικό σύστημα δίκαιης κατανομής των βαρών, με αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής».
ΓΣΕΕ: Ο οδοστρωτήρας του Μεσοπρόθεσμου ξεκινά
Για καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων και μετάθεση των βαρών σε μισθωτούς και συνταξιούχους έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, σχολιάζοντας τις χθεσινές εξαγγελίες του κ. Βενιζέλου.
«Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε με απειλητικό ύφος προς την ελληνική κοινωνία πως ο οδοστρωτήρας του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ξεκινά», ανέφερε.
«Αυτός ο οδοστρωτήρας που στο πέρασμα του ποδοπατά απαράγραπτα εργατικά δικαιώματα», πρόσθεσε, «δεν ακουμπά πουθενά τους φοροκλέπτες, τους φοροδιαφεύγοντες, τους επιχειρηματίες που ευθύνονται γι΄ αυτή την κρίση».
Ο κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι για μία ακόμη φορά «μισθωτοί, συνταξιούχοι και άνεργοι καλούνται να πληρώσουν όλα τα βάρη», ενώ προειδοποίησε την κυβέρνηση «να μη διανοηθεί να επιτεθεί μέσω της κατάργησης της συλλογικής προστασίας και των συλλογικών συμβάσεων στα φτωχά στρώματα του πληθυσμού που πληρώνουν για μια κρίση που καθόλου δεν ευθύνονται γι΄αυτήν».
ΑΔΕΔΥ: Ως εδώ
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Κ. Τσικρικάς, διαμήνυσε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, ότι ο αγώνας για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων θα συνεχιστεί με πρώτο σταθμό τη Θεσσαλονίκη.
«Εκείνο που απαιτούμε και αξιώνουμε και το μήνυμα που στέλνουμε είναι: Φτάνει πια, ως εδώ. Οι εργαζόμενοι στη χώρα μας έχουν πληγεί τα μέγιστα από την κρίση. Να πληρώσουν επιτέλους και οι έχοντες και κατέχοντες τον πλούτο», υπογράμμισε.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ