Goldman Sachs: Μεγάλα τα περιθώρια δράσης της ΕΚΤ

Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2011 13:55

Για κορύφωση της αβεβαιότητας και ενίσχυση των πολιτικών κινδύνων στην ευρωζώνη κάνει λόγο στην τελευταία της έκθεση Goldman Sachs, η οποία υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ μπορεί να διαδραματίσει πολύ πιο δυναμικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης χρέους.

Για κορύφωση της αβεβαιότητας και ενίσχυση των πολιτικών κινδύνων στην ευρωζώνη κάνει λόγο στην τελευταία της έκθεση Goldman Sachs, η οποία υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ μπορεί να διαδραματίσει πολύ πιο δυναμικό ρόλο απ’ ό,τι πιστεύονταν μέχρι σήμερα στην επίλυση της κρίσης χρέους.

Σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει πολύ μεγαλύτερα περιθώρια δράσης με στόχο την στήριξη των αγορών ομολόγων, παρεμβαίνοντας στην αγορά μέσω του Προγράμματος Αγοράς Τίτλων (SMP).

Όπως υποστηρίζει η παγκόσμια επενδυτική τράπεζα, ο ισολογισμός της ΕΚΤ ξεπερνά πλέον τον ισολογισμό της Fed -ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης αναλαμβάνει ήδη σημαντικό πιστωτικό κίνδυνο μέσω των repos, ενώ η αυξανόμενη έκθεση μέσω του SMP είναι μικρή και ανεκτή δεδομένης της κεφαλαιακής της βάσης, τονίζει.

Όσον αφορά στο ιταλικό και ισπανικό χρέος, η GS θεωρεί ότι η ΕΚΤ θα προσπαθήσει να διατηρήσει τα spread των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων στις 400-450 μονάδες επιπλέων των γερμανικών.

Τέλος, η Goldman Sachs θεωρεί υπερβολικά τα σενάρια για μείωση των επιτοκίων της ευρωζώνης κατά 50 μονάδες βάσης ως την επόμενη άνοιξη. Μια τέτοια αύξηση, υποστηρίζει, δεν θα βοηθούσε ιδιαίτερα τις χώρες της περιφέρειας (οι οποίες ευνοούνται περισσότερο από την πιστωτική χαλάρωση), δεν αποτελεί ιδανική λύση για της χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης και ενδέχεται να κλιμακωθούν οι εντάσεις όσον αφορά στις πιστωτικές πολιτικές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα